background

Nyheter

Här samlar vi nyheter om svenskt båtliv - för at vi, precis som du, trivs till sjös!

Båtsemester i Mälaren – vi gästar Jungfruholmarna

ons 4 sep. 2024

"En tyst oas," "Fantastisk plats." "Välvårdat och fräscht." Det är bara några av de lovord som hörs när Svenska Sjös Per Nikolausson och Skippos Gustav Morin besöker Jungfruholmarna i Mälaren.

Jungfruholmarna, som ligger vackert belägna mellan Gällstaö på Ekerö och Vårberg, bara sex sjömil från Långholmen, bjuder på en unik naturupplevelse och skyddad hamn. Göta Segelsällskap har förvaltatat dessa holmar sedan 1915 och har haft dem i sina ägor sedan 1936. Klubbhuset, som pryder området, byggdes 1955 och står än idag som en central samlingsplats för seglare och besökare.

Välutrustad hamn och service

Hamnen på Jungfruholmarna har gott om utrymme och är väl skyddad från de flesta vindar, med en botten av lera som ger bra fäste för ankring. Gästande båtar är varmt välkomna, och för en övernattning är avgiften 220 kronor per dygn.

Om du bara stannar under dagen kostar det 80 kronor för sex timmar. Tillgång till toaletter, duschar, färskvatten, internet och el finns på plats.

240531-fardmal-jungfruholmarna-4-1024x1024.jpg240531-fardmal-jungfruholmarna-3-1024x1024.jpg240531-fardmal-jungfruholmarna-2-1024x1024.jpg240531-fardmal-jungfruholmarna-1-1024x1024.jpg

Aktiviteter och evenemang

Jungfruholmarna är inte bara en fridfull tillflyktsort, utan också en plats för gemenskap och tradition. I maj hålls Jungfrusundsregattan, och under hösten arrangeras klubbseglingar. På sommaren firas midsommar med dans kring majstången, lekar för barn och andra festligheter.

Kräftskivan i augusti är också en höjdpunkt för många.

Gästhamnarna i Stockholm d...

tors 22 aug. 2024

Sveriges kanske mest centrala gästhamn men ändå lätt att glömma bort. Vi talar såklart om Wasahamnen dit vi tillsammans med Skippo styrt Svenska Sjö båten för att upptäcka platser rakt under näsan på oss själva!

Vi sparkar igång en ny reportageserie ihop med Skippo där vi denna gång letar oss till de självklara men ändå bortglömda gästhamnarna närmast huvudstaden. Denna gång har vi nått den ikoniska Wasahamnen. Den kanske mest centralt belägna gästhamnen som finns erbjuder en perfekt utgångspunkt för den som vill uppleva stadens puls på nära håll.

Här finns plats för hela 120 gästande båtar men är kanske inte till för den som söker naturens stillhet, öppna horisonter eller avskilda badvikar. Här handlar det snarare om att ta en paus från den typiska båtlivsupplevelsen och istället njuta av stadens bekvämligheter.

När vi checkar in med vår medarbetare Emma och Claes från Skippo ger de några av sina bästa tips. Visst kan dessa tips verka väldigt centrerade runt museum men det är aldrig fel att vara turist i sin egen stan.

Om man däremot kommer från utomsockens är detta den perfekta platsen att uppleva precis sådär mycket Stockholm som man orkar med och inte ett uns mer!

Gotland Runt-satsningen ta...

ons 26 juni 2024

Men stor tidspress, små marginaler och en för en månad sedan ej sjöduglig båt gasar vi för att nå starten av årets Gotland Runt. Ihop med oss och vår redaktionella samarbetspartner Skippo ska ni få följa med på ett riktigt seglingsäventyr som går att följa här och via vårt instagramkonto! 

Gotland Runt är världens största årligen återkommande havskappsegling. I år ställer vi på Svenska Sjö upp med ett lag ihop med våra vänner på Skippo. Vi gör det dessutom en båt som för bara ett par månader sedan varit så gott som utdömd ska besättningen ta sig runt Ön och alla ni är välkomna på färden.

Kappseglingar har dessvärre förmågan att bara vara intressanta under tiden de äger rum. Därför har vi bestämt oss för att presentera en serie med artiklar och videor där ni får följa med på alla jobb, fix och förberedelser som krävs för att komma till startlinjen. Dessa kommer ni att kunna hitta här hos oss på Svenska Sjö.

Kanske kommer inslagen med lärdomar som du kan ta med dig i ditt egna båtägande!

Om du vill följa satsningen mer direkt när den händer rekommenderar vi att följa oss och SkippoInstagram, där kommer vi att ge dagliga uppdateringar inför och under racet.

Resultatuppdateringar för Svenska Sjös båt hittar du genom att söka på Groundbreaker på tävlingssidan!

Vi upptäcker Mälaren och t...

fre 31 maj 2024

Den här veckan utforskar vi de vackra pärlorna i Mälaren och centrala Stockholm. Vi tar ett första avstamp på Stockholms gräddhylla innan vi rör oss mot landets kanske mest ambitiösa marina.

Föga känt för såväl inbitet båtfolk i Stockholm och snudd på mytiskt för alla som kommer utomsocknes men det är onekligen sant. För lite drygt 200 kronor natten kan man lägga båten längsmed Strandvägen hos Kungliga Motorbåtsklubben.

En resurs som Skippos Gustav Morin kan tänka sig nyttja framöver.

– Det är ju högst intressant för de som bor i Stockholmsområdet att veta var man kan lägga till om man ska köra båt in till stan. Samma sak gäller även för de som kommer långväga. Tillsammans försöker vi reda ut vart man är välkommen och redan efter ett par dagar kan vi konstatera att man är välkommen på fler platser än man tror, säger Gustav och fortsätter:

– Det är med andra ord fullt möjligt att ta båten in till Strandvägen, betala för en nattplats och ha ett flytande hotellrum på Stockholms absolut flådigaste adress!

Rätta mig om jag har fel, men skulle inte denna resa gå till Mälaren? Nybroviken ligger väl ändå i Saltsjön?

– Jo men när man ändå är ute får man ta chansen. Det finns dessutom riktigt fina hamnar att besöka på Djurgården med. Ingen lär känna sig besviken över att ta en nattplats på Navis eller i Wasahamnen.

Slår det platserna ni fått se i Mälaren?

– Det är nog upp till var och en att bedöma. Men vad jag kan säga är att vi på Ekerö, det vill säga Mälaren, hittade pärlan Jungfrusunds Marina som kan vara den marina med högst ambition i hela landet. Här finns allt från RIB:ar till paddelbanor, flytande scener och, ja listan fortsätter..

Låter som ett ställe med ös, om man är på jakt efter något lite lugnare då?

– Då är det bara en kort färd över viken till Jungfruholmarna, en jättefin klubbholme där man ligger till bra pris och där det dessutom finns stugor och är riktigt lugnt och skönt, åtminstone såhär i slutet av maj.

Kul! Kan vi vänta oss fler nedslag som detta framöver?

– Absolut! Nu upptäcker vi Mälaren ihop men framöver kommer vi att göra fler kortare och enkla upptäcktsresor för att visa upp så många härliga platser i skärgårdarna som det bara går.

Följ vår Gotland Runt-sats...

fre 31 maj 2024

Med en månad kvar till Sveriges största havskappsegling – Gotland Runt – ger vi oss in i leken ihop med Skippo.se och sjösätter vår egen satsning. Följ med på den fartfyllda resan där en oerfaren skeppare ska lära sig allt som behövs för att ta sig till både start- och mållinje!

Vad krävs för att klara ett Gotland Runt, och går det att fullfölja med en oerfaren skeppare?

I en ny satsning ihop med Skippo.se ska vi försöka svara på dessa frågor. Ombord på en Elan 310 som för ett par år sedan gick på grund ska Alice Rosberg leda sin besättning i den 350 distansminuter långa havskappseglingen.

– Tävlingsbåten är ju inte redo än, men vi har haft vår första träning ihop på en lånad båt för att kunna segla ihop oss och hitta våra roller i teamet, säger Alice Rosberg.

Besättningen bestående av (från akter till för) Magnus vid rodret, Sara, Alice som är skeppare, Oscar och Alfred bakom kameran, här ombord på den lånade båten!

Förutom loggboken, som ni enklast hittar på Skippos Gotland Runt-sida, kommer ni att hitta kunskapsinslag om allt från segelval till säkerhet. Först ska vi dock visa hur båten gått från grundstött och landsatt till sjöduglig och redo för kappsegling. Håll utkik efter det!

Svenska Sjö på plats i vanlig ordning

Under sista helgen i juni när tävlingen går av stapeln är det inte bara vårt gemensamma kappseglingslag som är på plats. Vi kommer även att finnas där med vår assistansbåt som vanligt.

Våra jollar var höjdpunkte...

tors 16 maj 2024

Alla ska kunna glädjas av båtliv! Därför var vi på Svenska Sjö på plats när den nyöppnade båtmässan i Furusund gick av stapeln under förra helgen. Då fick även de minsta besökarna en chans att ta rodret i hand och ge sig ut på vattnet!

Mamma eller pappa vid rodret medan de minsta får sitta snällt i ruffen still i sittbrunnen. Det brukar åtminstone vara regeln ombord på de flesta båtar. Ibland har man som ung skeppare emellertid tur och får chansen att hjälpa till som hopp-i-land-lisa eller för en stund agera rorsman.

Men under den nystartade båtmässan i Furusund var det de allra minsta sjöfararna och de mer erfarna som fick agera passagerare.

För flera blev det höjdpunkten på hela mässan, så tveka inte med att leta rätt på oss nästa gång du är på båtmässa och se bildspelet nedan!

Bragdinsats från Johanna H...

fre 3 maj 2024

Johanna Hjertberg säkrade en olympisk nationsplats för Sverige i den nya OS-klassen iQFOiL under förra torsdagen. Detta i samband med att hon tog hem en tredjeplats i världscupseglingarna i Hyeres, i en tävling som även går under namnet "Last Chance-regatta".

– Jag har alltid trott att det har varit möjligt för mig att ta en nationsplats till OS. Men jag skulle säga att det var på VM i januari som det blev mer konkret. Men jag har varit supernervös här i Hyeres. Det har verkligen varit en utmaning att hålla nerverna i styr, säger Johanna.

Sista dagen blev en rysare. Hade hon varit topp tre i den så kallade grundserien så hade OS-platsen varit klar redan på onsdagen. Nu tvingades hon till flera tuffa utslagsrace i slalom på torsdagen. Men hon klarade det med bravur och var till slut trea i finalen och de fem bästa i tävlingen tog varsin nationsplats till Paris 2024.

Sedan tidigare är Sverige kvalificerat till OS i klasserna 470, 49erFX, Nacra, ILCA 6 och ILCA 7. I tre av klasserna är det klart vilka svenskar som får åka. Det är Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470), Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX) och Josefin Olsson (ILCA 6). I Nacra, ILCA 7 och iQFOiL har Sveriges Olympiska Kommitté ännu inte gett klartecken till någon besättning. Så Johanna får vänta ett tag på ett besked.

– Det känns som att jag lär mig och utvecklas för varje race. Jag vet att jag kommer att fortsätta träna hårt och utvecklas och klättra i resultatlistan. Så min motivation att ta mig ännu längre är hög, säger Johanna.

En som givetvis hoppas att hon får en OS-biljett är förbundskapten Magnus Grävare som följt Johanna på plats hela veckan.

– Med den utveckling och inställning Johanna visat så kan hon närma sig världstoppen på sikt, så jag tror det hade varit ett bra steg för henne att få OS-erfarenhet redan i sommar, säger Magnus.

OS-klara Anton och Lovisa gjorde ännu en bra dag i Hyeres när de slutade etta och femma i dagens två race och de behåller därmed ledningen i 470.

För Vilma och Rebecca gick det också mycket bra. De vann dagens enda race i 49erFX. De är kvar på andra plats men avståndet till nederländskorna Odile van Aanholt/Annette Duetz, som leder, har minskat något.

Första svenska segern i Sa...

tors 18 apr. 2024

Under förra helgen skrev KSSS historia genom att bli den första svenska klubben att vinna en tävling i herrarnas Sailing Champions League. De tävlade mot 20 toppklubbar från Europa och seglade hem segern under det andra kvalet för året, som ägde rum i Berlin.

– Vi är givetvis mycket nöjda. Det är faktiskt första gången som teamet seglar tillsammans igen, sedan vi seglade i Sailing Champions League på Sardinien 2020, säger den rutinerade skepparen Björn Hansen.

Sailing Champions League avgörs i korta sprintrace och efter tre dagar och 16 seglade race låg KSSS på tredje plats. Därmed var de klara för söndagens final där de fyra bästa gjorde upp om segern.

I finalen var Björn Hansen och hans besättning stensäkra. De vann de två finalracen och därmed var segern deras. Tvåa blev hemmaklubben Berliner Yacht Club, trea kom tyska Norddeutscher Regatta Verein och fyra Nyländska Jaktklubben från Finland.

– Hemligheten är att ha roligt och segla med vänner och pusha varandra till att bli bättre och bättre i varje race. Det viktiga är att segla som ett lag, säger Björn Hansen.

Sailing Champions League-säsongen för herrar består av tre kvaltävlingar och en final. Kvalen avgörs/har avgjorts i Vilamoura (15-17 mars), Berling (12-14 april) och Warnemünde (6-8 juli). Finalen arrangeras i Vilamoura 26-29 september.

De främsta klubbarna i Allsvenskan 2023 har fått en inbjudan till kvalet. Totalt deltar cirka 20 europeiska klubbar i varje kval och till finalen 2024 kommer 21 klubbar att vara kvalificerade.

Någon svensk klubb har inte varit på pallen i en Sailing Champions League-tävling på herrsidan – förrän nu. Däremot har Sverige haft en vinnare av finalen i Womens Sailing Champions League. Det var när Johanna Bergqvist och hennes besättning från Hjuviks BK vann i Cascais 2021.

Bästa resultatet på herrsidan är från 2019 då just Björne Hansen blev femma i finalen som då avgjordes i schweiziska S:t Moritz.

Förutom Björn Hansen ingick Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Mathias Dahlman i KSSS besättning. KSSS hade ytterligare en besättning med i kvalet i Berlin eftersom klubben blev erbjuden ett ”wild card”. KSSS 2 seglades av Urban Nyhammar, Viking Kjellström, Dag Gustafson och Stefan Karlsson och slutade på 16:e plats.

Ett stort grattis till prestationen från oss på Svenska Sjö Båtförsäkringar!

Vinterbåtliv när det är so...

tors 4 apr. 2024

Vi söker oss vidare i en ytterskärgård klädd i sagolik vinterskrud. Vyer som får våra rutinerade sjöfarare att tappa både masken och andan. Följ med på del två av vårt vinteräventyr tillsammans med Skippo!

Första dagen av vårt vinteräventyr prägladdes av kraftig vind och smällkall kyla. Något som onekligen satte våra erfarna sjöfarare på prov. Dessa äventyrare har sett fler sjömijl än de flesta, och trots det ogästvänliga vädret kunde de se skönheten i situationen. Men för många skulle det nog vara svårt att uppskatta charmen bland isflaken och de starka vindarna.

Under den andra dagen, däremot, skulle nog även de mest skeptiska kännas av en känsla av eufori. Superlativen flödade från ingen mindre än Henrik Trygg, en av Sveriges mest framstående frilufts- och skridskofotografer, som var mer ivrig än vanligt att fånga ögonblicken med sina kameror.

Det säger mycket om vad vinterskärgården har att erbjuda. Vi har sagt det förr och säger det igen - båtliv på sommaren är fantastiskt, men frågan är om inte de andra tre årstiderna har ännu mer att erbjuda?

Vintern har en unik skönhet med sina glittrande vyer, isformationer och kristallklara vatten. Men båtliv på vintern kräver också tålamod och försiktighet. Försiktighet när man navigerar genom stora isflak och tålamod när man för femtielfte gången måste stanna för att skrapa is från vindrutan. Att knacka is från skrov och räcken är en ännu större utmaning.

Vi gör ett första stopp!

Snart når vårt gäng första stoppet - Skinnbroken, nordost om Sandhamn. Här erbjuds möjligheter till paddelturer med kajak och SUP på den skyddade sidan av ön. Men samtidigt ligger det farligt nära de öppna vattnen och de starka vågorna.

Men det är kanske nästa stopp, Björkskär, som är ännu mer spektakulärt. Här får vårt gäng uppleva bastubad och ett uppfriskande dopp i det kalla vattnet.

Något alla kan uppleva

Även om våra äventyrare njuter av komforten och värmen ombord på Svenska Sjös pålitliga servicebåt behöver inte vinterskärgården vara otillgänglig för dem med mindre båtar. Faktum är att man kan komma långt med ett vanligt SL-kort och en passagerarbåt.

Sammanfattningsvis hoppas vi att fler ska upptäcka skärgården på vintern. Trots risken att vara tjatig - skärgården på sommaren är underbar, men...

...se vårt reportage!

Båtliv på vintern – vi utf...

fre 8 mars 2024

Skärgården på sommaren i all ära. Men hur vore det att utnyttja detta fantastiska landskap även på vintern? Sagt och gjort. Vi kastar loss för ett vinteräventyr där kylan håller Stockholms skärgård i ett stadigt grepp. Galenskap hävdar vissa – vi menar att det är en tid då man kan upptäcka sina smultron utan allt vad trängsel, oljud och mygg heter.

Med annorlunda färdmedel

Som ett komplement till vår assistansbåt har Skippos Gustav Morin och vår egna Emma Lagerström tagit med sig SUP-bräda och kajak. Något som möjlighet att glida in i de grunda vikarna dit vår Force-10 från Greenbay Marine inte kan ta sig.

Foto: Henrik Trygg

Det är också nu som Skippos Gustav Morin blir varse att vinterförhållanden kan vara luriga. Dels när han brakar igenom isen med buller och bång. Och dels när en SUP med isbelagd yta ska bemästras. Något som också leder till ett och ett annat ofrivilliga dopp än vad någon orkar räkna.

När kvällningen kommer söker våra upptäcktsresande skydd på Sandhamn. En plats som välkomnar med öppna armar och en efterlängtad bastu.

Håll utkik efter nästa del av Vinteräventyret!

Du missar väl inte oss und...

tis 5 mars 2024

Under helgerna två ställer vi ut på båtmässan Allt för Sjön! Du är välkommen till oss för att få svar på frågor, prata båtliv eller ta en titt på vår assistansbåt.

Vi ses på Stockholmsmässan!

Båtsäsongen närmar sig med rasande fart och äntligen får vi lov att tjuvstarta året med båtmässan Allt för Sjön på Stockholmsmässan i Älvsjö. Besök vår monter och få svar på dina försäkringsfrågor, prata båtliv och ta en titt på vår assistansbåt från Greenbay Marine.

Vi är på plats under båda helgerna som mässan hålle röppet (7-10 & 14-17 februari).

Du hittar vår monter här!

Spännande premiärer på årets Allt för Sjön

Förutom att besöka oss finns det otaliga båtar, tjänster och produkter att spana i i mässhallarna. Vill du ha en tjuvkik redan nu kan vi rekommendera dig att surfa in hos våra redaktionella partners på Hamnen.se. De har redan i förväg spanat in de hetaste nyheterna och mest sevärda båtarna från årets mässa.

Allt för sjön: Detta får du inte missa på årets mässa

Hanse Thorslund, mässgeneralen själv, har själv några höjdppunkter han ser fram emot:

– Ja vi har ju en rad riktigt heta premiärer med bland andra Arcona 50Navan C30 och Navan S30 för att nämna några. De två sistnämnda ett helt nytt varumärke från Brunswick, världens världens största båtproducent. Sedan kommer förstås också Nimbus med en Stark flotta. Man får heller inte missa nya Windy W29 Huracan.

Men det finns även något för den som har förtjusning för det klassiska:

– Ja, ungefär så. Avsikten är att det ska finnas något lockande för alla och apropå Classic Boat Show så har vi år fokuserat extra på seglelbåtar. Ett urval av 7 båtar från folkhemmets båtar förr i tiden som speglar båtlivet så som det var och som nog kan ta med den äldre publiken på en riktig nostalgitripp.

Vinteräventyret dag två – ...

fre 23 feb. 2024

I kontrast till första dagen av vinteräventyret, erbjuder den avslutande en helt annan upplevelse. Hemkommen och omgiven av värme, vill Gustav Morin från Skippo inspirera andra att våga sig ut på liknande upptäcktsresor. Han delar dessutom med sig av råd för hur dessa äventyr kan utforskas även utan tillgång till en egen båt.

Skippos Gustav Morin har nu hunnit värma sig och vi får till ett snack med honom om det han fått uppleva under vårt gemensamma vinteräventyr. Om första dagen kantats av kyla, motgångar och ett litet mått av misär har den andra dagen varit något helt annat. Men med det sagt har kylan varit fortsatt närvarande.

Ska vi ta vid där vi slutade?

– Efter en utmanande dag var ankomsten till Sandhamn nästan som en dröm. Som jag tidigare nämnde, upplevde vi något helt underbart på Seglarhotellet, särskilt eftersom det var öde. Vi njöt av god mat, bastade – allt var precis som alltid, fantastiskt. Trots att hotellet hade en viss 'The Shining'-atmosfär, var det otroligt välkomnande," berättar Gustav Morin

Då var ni varma och utvilade till dagen därpå alltså?

– Ja, det stämmer, och det var tur att vi var det för dagen började tidigt," säger Gustav och fortsätter:

– Den andra dagen blev verkligen som tagen ur en dröm. Vi startade i gryningen och styrde nordost mot Björkskär. Visst var sjön ruffig, och vi var tvungna att då och då stanna för att torka bort det frusna stänket från fönstren. Men varje ögonblick var värt det, för när vi nådde fram till den lilla ögruppen ytterst i skärgården och såg ut över det öppna havet, var det en upplevelse utöver det vanliga. Jag skulle vilja påstå att det är en av de mest magnifika upplevelserna man kan ha.

Men hit är det ju många som åker på sommaren. Vad gör det så speciellt bara för att det råkar vara vinter och minusgrader utanför hytten?

– Det är något man nästan måste se med egna ögon, men det kändes som att havet kokade. Det steg rök från vattenytan så långt ögat kunde se. Vi som var ombord är överens om att det är en otrolig syn som är sällsynt vid andra tider på året. Till och med vår följeslagare, Henrik Trygg, som är en av Sveriges mest erfarna skärgårdsfotografer, blev förbluffad och mycket tagen av upplevelsen, berättar Gustav Morin.

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Men väl där ute, vad gör man? Det är väl ändå för grunt för att komma in i de riktigt grunda vikarna.

–Just där visar sig fördelarna med SUP och kajak. En del kanske tycker att jag och Emma var tokiga, men om man verkligen vill nå fram till de där speciella pärlorna, då är det inte möjligt med något som har djupt djupgående.

Vad finns där som är så spektakulärt?

– ag paddlade på den lugna sidan av skären, medan bara några meter bort, på andra sidan klipphällen, mötte jag ett stormigt hav. Plötsligt, mitt på isflaket framför mig, dök det upp en mink! Oavsett vad man tycker om dem, måste jag erkänna att det var en mäktig syn.

Se bilderna från första dagen här!

Det låter ju helt otroligt, men var tog ni vägen sen? Fick ni värma er innan det bar hemåt igen?

– Precis! Efter denna fantastiska naturupplevelse styrde vi mot insidan av Björkskär, den del som de flesta känner till. Där möttes vi av lugnt, klart vatten och nästan ingen vind alls. Med rätt kläder på kände vi inte ens av kylan. Men det som verkligen satte guldkant på dagen var när vi upptäckte att bastun längst in i viken var öppen och redo att värmas upp. Ett magiskt avslut på en magisk dag, säger Gustav Morin.

Allt detta låter ju fantastiskt härligt men vem som helst kan kanske inte göra ett vinteräventyr i skärgården? Jag menar det krävs ju först och främst en båt som pallar med äventyret och det har ju långt ifrån alla.

– Det är sant, och även om inte alla kan återskapa en resa precis som vår, vill jag ändå påstå att de flesta har möjlighet att ta sig till de båtar som avgår från Stavsnäs. Man kan bära med sig en uppblåsbar SUP på ryggen eller hyra en kanot på Sandhamn. På så sätt, och med rätt kläder, kan man självständigt uppleva skärgården i dess vinterdräkt.

Säker sjösättning – en gui...

fre 23 feb. 2024

Låt oss tillsammans på bästa vis göra dig och din båt redo för sjösättning och den kommande säsongen! I denna guide går vi igenom vad som är bra att tänka på inför den stundande sjösättningen för såväl båtägare som klubbar. Ta del av vår checklista, båtmärkningsverktyg och säkra upp emot stölder under säsongens gång.

Med båtsäsongen runt hörnet går många båtklubbar i tankar inför årets sjösättning. För att allt ska bli lyckat är det a och o att ha en välplanerad strategi för sjösättning. Vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar är angelägna om att din båtklubb och dess medlemmar får en smidig och skadefri inledning på säsongen. Därför vill vi dela vår expertis och på så vis se till att ni kan njuta av tid till sjöss!

Korrekt hantering av lyftsling under sjösättning

Skador relaterade till sjösättning, speciellt de som uppstår från felaktig användning av lyftsling, är vanliga. Nyckeln är alltid att säkerställa så lyftslingan placeras korrekt. På så vis undviker man skador på känsliga delar som drev och propelleraxel. Vi uppmanar alla att märka ut var slingens korrekta position är redan innan sjösättning – ett smidigt sätt att göra detta på är med Svenska Sjös båtmärkning. Vi förser er även mer än gärna med slingdekaler!

Förebygg vattenintrång vid sjösättning genom noggrann kontroll

Otäthet vid sjösättningen är lika vanligt som vatteninträngning under gång. Det är därför viktigt att direkt efter sjösättningen genomsöka båten för att hitta eventuela läckage, gör gärna ett par extra kontroller under de första 48 timmarna. En båt som sjunker i samband med sjösättningen kan innebära att försäkringsersättningen begränsas vilket såväl båtägare som klubbar bör vara medvetna om.

Den assistans som vi erbjuder i samarbete med Team Marine gäller inte heller från hemmahamn, något som kan vara bra att ha i åtanke.

En checklista för sjösättning

För att underlätta förberedelserna inför sjösättningen, har vi sammanställt en checklista som kan vara bra att ha nära till hands när båten ska i sjön. På denna har vi samlat viktiga punkter som genomföringskontroller och säkerhetsåtgärder för att förebygga stöld.

– Kontrollera alla genomföringar.– Glöm inte att sätta i bottenpluggen (dyvikan).– Kontrollera att batteriet är fulladdat.– Märk gärna din utombordare och lås den med godkänt lås.– Kontrollera att propellern är ordentligt fastsatt.– Se till så att att motorbrunnens dräneringshål inte är igensatt eller blockerat.– Läcktesta gasolanläggning ombord och kontrollera att slangar inte är för gamla.– Kontrollera alla genomföringar och bälgar i motorbrunnen.– Gör en kontroll av brandsläckaren– Se över riggen på segelbåtar innan påmastningen och var du kan lyfta masten så att den inte blir topptung

Stärk säkerheten och tryggheten inom din klubb

En ständig utmaning för såväl båtklubbar som båtägare är skyddet mot stölder. Ett bra sätt att motarbeta dessa är att hålla tiden mellan utrustningsmontering och sjösättning kort. Vi vill också uppmuntra till ett starkt samarbete inom klubben för att bevaka varvsområdet.

För att öka tryggheten vid köp och försäljning av båtar erbjuder Svenska Sjö en köp- och sälj-guide, på samma sida hittar man även ett köpeavtal som är gratis att ladda ner.

Genom att implementera dessa riktlinjer och använda vår checklista, kan din båtklubb se fram emot en säker och njutbar sjösättning.

OS-plats i ICLA säkrad men...

tis 6 feb. 2024

ICLA-VM i Adelaide är avslutat och nu står det klart att Emil Bengtson tar en svensk nationsplats till OS 2024. Emil slutade sjua bland de nationer som var på jakt efter en av de sju OS-platserna som stod på spel under mästerskapet. Men Emils biljett till OS i Paris är fortfarande inte säker.

– Det känns gött att bocka av nationsplatsen. Men i det stora hela är jag missnöjd med regattan. Jag har haft dåliga starter och varit lite väl försiktig på länsarna. Jag hade VM:et i Haag i bakhuvudet där det blev många onödiga poäng. Taktiken att vara försiktig fungerade under kvalomgången, men i finalen blir det för låg nivå, säger Emil och fortsätter:

– Jag har även varit rätt stressad under regattan och det har satt en del spöken i skallen. De två sista dagarna har varit tuffast att hantera.

Sista dagens seglingar ställdes alltså in. Arrangören försökte få till ett sista race och det blev en första kryss, men racet avbröts på grund av ett stort vindvrid. Och sedan hann man inte med mer innan klockan var 13 vilket var deadline för sista start.

För deltagande kan bättre resultat fortfarande behövas

Emil slutar på 30:e plats på VM. Förmodligen behöver han visa bättre resultat på världscupseglingarna under våren för att Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ska ge honom en OS-biljett.

– Väldigt skönt att ta nationsplatsen. Det blev lite väl tajt på slutet, men viktigt att också kunna leverera resultat under press, så vi tar med oss det som en bra erfarenhet, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Resultatet är inte riktigt på den nivå som krävs för uttagning till OS. SOK:s kriterier är att man ska visa på en nivå som motsvarar minst topp-12 – det vill säga tolfte nation. Jag tror vi blev 21:a nation på VM så vi har en bit kvar. Vi har världscuperna i Spanien och Frankrike i april att visa på att vi har den nivån.

Bakom Emil gjorde Ludvig Lindqvist, från utvecklingslandslaget, ett bra VM där han slutade på 55:e plats.

– Jag tycker att min prestation innehöll många bra tillfällen men även en hel del punkter som kan förbättras. I helhet är jag nöjd med åt vilket håll min segling går just nu och motivationen att fortsätta utvecklas är hög, säger Ludvig och fortsätter:

– För att komma ännu högre i resultatlistan krävs ytterligare jobb på fysiken men framför allt jobba med att utveckla en något högre toppfart och bli ännu säkrare på att starta och hålla mitt spår. Då kommer jag att vinna några extra metrar tidigt och därifrån få bättre lägen genom racen.

Den tredje svensken på VM, Wilhelm Kark, slutade 86:a.

Blåsigt men vackert – förs...

tis 6 feb. 2024

Hos Svenska Sjö uppmuntrar vi alla att ge sig ut på vattnet oavsett säsong. Denna gång tar vi med oss Skippos Gustav Morin på ett spektakulärt vinteräventyr i den yttre delen av Stockholms skärgård. Tillsammans utforskar vi vinterns tystnad och skönhet och visar att båtliv inte bara är en sommaraktivitet.

I Sandhamns omgivningar når byvindarna hastigheter upp till 20 meter per sekund, och kvicksilvret i termometern sjunker till dubbla minusgrader. På Svenska Sjö-båten som ligger förtöjd vid kajen bildas ett allt tjockare lager av is. När vi når fram till Gustav har han precis återvänt från vad som kan vara hans mest utmanande äventyr på en SUP-bräda någonsin, en prövning mot naturens krafter som få kan föreställa sig.

– Jag kan erkänna att denna första dag för de flesta skulle framstå som en smått idiotiskt tidpunkt att syssla med paddling. Men vi ville se vad som går att hitta på när isen täcker skärgården. Nog har det varit blåsigt och helt klart utmanande med alla vågor när vattnet som skvätter över brädan direkt fryser till is och gör den redan utmanande balansakten smått omöjlig. Men på många sätt och vis har även vinterpaddling sin charm, säger Gustav Morin.

Hur tänker du då?

– Man måste kunna se möjligheter istället för begränsningar. Ursprungligen hade vi tänkt oss en skridskotur i den yttersta skärgården där isen just lagt sig och vikarna var öde. Men för att inte stå där helt lottlösa om isförhållandena skulle svika, packade vi med oss både en kajak och en SUP-bräda.

Måste det verkligen göras på detta extrema vis?

– Haha, nej det är det verkligen inte. Det var bara så det blev eftersom det var då vi hade tid. Så att klä sig rätt och behålla en positiv inställning var avgörande.

Ni följde alltså den gamla goda devisen ”inget dåligt väder, bara dåliga kläder”?

– Just precis så! Och klämtjäcka ”ut på tur, aldrig sur”.

Foto: Henrik Trygg

Var alla lika entusiastiska över vinteräventyret som du var?

– Kaptenen ombord gav oss en utskällning då och då när dörren till kajutan stod öppen för länge, men han måste förlåtas för det är något särskilt med att segla genom en snötäckt skärgård och betrakta det hela men samtidigt ha känslan av att vara inomhus. För oss som lekte runt i det kalla var det dock stunder av vemod, särskilt när Emmas fingrar blev allt blåare i kajaken, eller när jag missade att stänga torrdräktens blixtlås ordentligt. Det blev uppenbart när jag plurrade i sjön.

Såhär långt, vad har varit höjdpunkten under ert vinteräventyr?

– Vi är nog alla överens om att många som drömmer om skärgården under denna tid på året skulle uppskatta värmen av att komma in när kvällen faller på. Det gällde särskilt för vårt sällskap. Att få tillgång till både Sandhamn och Seglarhotellet helt för oss själva, och en bastu efter en av de kyligaste dagarna jag varit med om till sjöss, var verkligen något utöver det vanliga. Men jag kommer främst att minnas hur det kändes att navigera över stora isflak med en uppblåsbar bräda, att vada genom snö på små öar och att råka gå igenom isen utan större oro, tack vare min ganska vattentäta torrdräkt, summerar Gustav Morin som ser fram emot bättre väder när äventyret fortsätter nästa dag.

Vi ska se till att följa upp med en intervju från andra dagen. Och framöver bjuder vi även på videoinslag från äventyret!

De blir en del av Seglarfö...

ons 24 jan. 2024

Nu startas Seglarförbundets långsiktiga olympiska offensiv – en satsning för att få fler svenska seglare att nå världstoppen. Den olympiska offensiven riktar sig mot yngre seglare som visat särskild vilja och potential. Målet är OS medaljer i Brisbane 2032.

Olympisk Offensiv är ett gemensamt åtagande från Sveriges Olympiska Kommitté, Svenska Seglarförbundet , i samarbete med Göteborgs Kungl. Segel Sällskap och Kungliga Svenska Segel Sällskapet. Syftet är att fler lovande seglare ska få bättre förutsättningar för att göra en full satsning mot världstoppen och målet är seglarna ska utveckla kapacitet för att ta medaljer i Brisbane 2032.

– I många idrotter har vi startat långsiktiga projekt för att få in fler idrottare i långsiktig full olympisk satsning, i detta fall mot Brisbane 2032. Och fler satsningar i andra idrotter är under planering för att höja vår internationella konkurrenskraft, säger SOK:s sportdirektör, Peter Reinebo och fortsätter:

– Inom svensk segling gör man ett bra jobb och seglingen är en av våra starkaste sommaridrotter. Vi har en väldigt bra topp idag och det är naturligt att vi nu satsar på nästa generation. Och det är viktigt att det sker i samarbete med Seglarförbundet, samt de största klubbarna KSSS och GKSS.

Så många är med

Satsningen inkluderar till en början nio seglare och startar våren 2024. Den löper över tre och och fokuserar på långsiktig prestationsutveckling. Målbilden är att seglarna ska kvalificera sig för Svenska Olympiska Kommitténs topp- och talanggrupp vilket skull ge dem chans att inleda en full OS-satsning och att förhoppningsvis kunna delta i OS Los Angeles 2028. Därefter är målet att de ska vara redo att konkurrera i världstoppen med sikte på Brisbane 2032.

– Vi har många talangfulla seglare i vårt utvecklingslag. Tack vare den här särskilda satsningen kan vi nu ge ett ökat stöd till några lovande seglare som gjort bra resultat på internationella juniormästerskap och visat en hög ambitionsnivå, säger förbundskaptenen Magnus Grävare.

Det utökade stödet för seglarna i satsningen handlar om mer utlandsträning och deltagande på fler internationella regattor samt utökat tränarstöd, från både förbund och klubbar, både för hemmaplan och utomlands.

De utgör seglarförbundets Olympiska Offensiv

De seglare som är med i programmet från och med 2024 är: Hanna Koba (ILCA 6), Erik Norlén (ILCA 7), Vidar Nyström (iQFOiL), Marius Westerlind/Olle Aronsson (49er), Julia Henriksson/Klara Johansson (49erFX), Klara Utterström/Ebba Berntsson (49erFX). Andra seglare kan komma i fråga under de kommande åren genom att visa stark utveckling och bra internationella resultat.

Svensk segling är en pålitlig medaljleverantör i olympiska spel. Sedan sporten kom med på programmet (1908) har det blivit 37 svenska medaljer på 25 spel. Och sedan 1996 har Sverige vunnit medalj i segling i samtliga sju sommarspel utom ett. I senaste OS, Tokyo 2020, blev det två svenska silvermedaljer – dels genom Josefin Olsson i ILCA, dels genom Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470.

Hangö: Den finska skärgård...

tis 23 jan. 2024

Klockan är 05.30 i Hangö, solen stiger över den fria horisonten och vår resa i åländska och finska skärgårdar fortsätter. Det är med andra ord som upplagt för ännu ett avsnitt av minnesvärda intryck och magiska platser. Ett visst mått av tidspress gör att Svenska Sjös Per Nikolausson och Skippos utsända reporter bara hinner med en snabbvisit innan den sista delsträckan till Helsingfors ska klaras av. Men denna snabbvisit ska göra stora intryck och lämna de båda med mersmak. Fler delar i Upptäcktsresan Finland: 1. Äventyrlig start på mäktiga Söderarm 2. Med foilande surfbräda över Ålands hav 3. Vi faller pladask för Kobba Klintar 4. Rödhamn där Ålands hav tar vid 5. Läskigt eller bara kul på Kökar? Hangö är onekligen en alldeles förtrollande plats. Här finns det mesta av det bästa: fri horisont, storslagna vyer och fantastisk natur. Men det slutar inte där. Vid ett besök kan man dessutom vänta sig toppservice och en otrolig gästhamn med faciliteter som endast ett fåtal natthamnar i skärgården kan skryta med.

En plats med något för alla

Familjesemester eller partyhelg? Hangö bjuder på båda delar. Med sina långgrunda stränder som tillsammans sträcker sig över hela tre landmil lär inte någon småbarnsfamilj bli besviken. Men med det sagt är inte detta en plats med enbart lugn och ro. Under sommarmånaderna ska man snabbt upptäcka att det hålls ett högt tempo långt in på morgonkvisten. Något som blir extra tydligt i varannat år i juli när den klassiska Hangöregattan går av stapeln. Men det har inte allt varit på detta vis.

Krig och svenska fästningar

Det är idag svårt att tänka sig Hangö som något annat än en idyll. Men halvön har inte alltid varit en lugn och stillsam plats. Den har nämligen en lång historia av krig och stridigheter. 1714 drabbade den svenska flottan samman med dess ryska motsvarighet strax norr om Hangö. Ett slag som i historieböckerna kommit att få namnet Sjöslaget vid Hangö udd. Mot de senare delarna av 1700-talet byggde Sverige befästningar på tre öar utanför halvön men även på fastlandet. Samma befästningar sprängdes 1854 av ryssarna för att engelsmännen inte skulle ta över dessa strategiska positioner. Så jädrans kul var det heller inte för finnarna på Hangö under 1880-talet då denna plats blev en populär turistort bland ryska societeten. Under denna tid uppfördes en ortodox kyrka samt många av de vackra villorna med snickarglädje. Den ryska turistströmmen skulle sedan pågå ända tills Finland blev självständigt 1917.

Nästa Helsingfors!

För den som besöker Hangö finns det sålunda en hel del att se, uppleva och avnjuta. Men också att smälta – när man lämnar denna speciella plats bakom sig. Något som våra utsända reportrar har fullt sjå med medan de sätter kursen mot slutmålet – Helsingfors.

Ett bra kappseglingsår – m...

tis 9 jan. 2024

Året som passerat har onekligen varit ett mycket bra kappseglingsår. Med flera svenska medaljer på flera stora mästerskap. Men det betyder inte att man kan slänga upp fötterna och vila. Nu väntar en intensiv period från januari till maj med EM och VM i samtliga OS-klasser. Och efter det är det dags för OS i Paris med fyra klara svenska medaljchanser i segling.

– Året som snart är över var mer än godkänt. Vi har nog aldrig varit starkare. Vi kan vara stolta över att vi har världens bästa kvinnliga seglare, om vi pratar om de som seglar båtar. Vi har ju en bit kvar dit i brädklassena, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Vi går in i OS-året där vi siktar på OS-medalj i fyra klasser, väl medvetna om att man måste varit på medaljnivå tidigare för att ha chans till medalj. Samtidigt som vi också vet att medaljchans långt ifrån är några garantier för medaljer.

De fyra klasserna där Sverige siktar mot medalj är 49erFX där världsmästarna Vilma Bobeck/Rebecca Netzler är favoriter. I 470 Mixed är Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson medaljkandidater som regerande Europamästare och där Anton redan har ett OS-silver från Tokyo 2020 (tillsammans med Fredrik Bergström). Även Josefin Olsson (ILCA) vann OS-silver i Tokyo och siktar på medalj igen. I Nacra har Sverige tagit en nationsplats, men kampen om vilken besättning som får åka kommer att pågå under våren mellan Emil Järudd/Hanna Jonsson och Ida Svensson/Marcus Dackhammar.

Året 2023 var ett bra svenskt år på de stora mästerskapen. Men det började inte lysande för landslagsseglarna. Framgångarna uteblev i de två världscupseglingarna i Palma och i Hyères i april. Det var först i maj som medaljerna började trilla in. Efter en rafflande final utanför San Remo i Italien vann Anton och Lovisa sitt andra raka EM-guld i den nya OS-klassen 470 Mixed.

– Den här segern betyder otroligt mycket för oss. Utan att segla briljant håller vi ihop det och knyter ihop säcken dag efter dag, sade Anton efter deras seger.

I juli var det dags för för-OS i Marseille. I 49erFX gjorde Vilma Bobeck/Rebecca Netzler en mycket stark tävling och kunde åka hem med en bronsmedalj – trots att de inte seglade finalen då Vilma skadat ett knä i regattans näst sista race.

Två månader efter för-OS var det dags för ett samlat VM i Haag och då visade Vilma och Rebecca att de är bäst i världen i sin klass. De gjorde ett helt fantastiskt mästerskap som de dominerade fullständigt från dag ett. Redan innan sista medaljracet kunde de jubla över VM-guldet eftersom deras ledning var så stor att ingen kunde komma i kapp.

Samtidigt som Vilma och Rebecca glänste i 49erFX seglade Emil Järudd/Hanna Jonsson hem ett VM-brons i Nacra. I det sista racet stod de för en makalös upphämtning efter en miss i starten. De slutade tvåa i finalen vilket räckte till en bronsmedalj.

– Det var fantastiskt kul och vi är superstolta över vad vi presterat tillsammans. Vi fick ta ett straff innan start, en 360 sväng, så det var en tuff början, sade Hanna.

Årets sista mästerskap för 49er och Nacra avgjordes i Vilamoura i mitten av november och blev lite av en besvikelse för svenskarna. De regerande världsmästarna Vilma och Rebecca slutade på en blygsam 14:e plats och VM-bronsmedaljörerna, Emil och Hanna, kom inte ens till start eftersom Hanna var skadad. Emil ville dock inte missa EM och seglade med Klara Johansson. Med tanke på att de inte seglat så mycket tillsammans var deras 20:e plats fullt godkänd. Ida Svensson och Marcus Dackhammar började EM bra och låg topp-10 efter halva tävlingen, innan de tvingades bryta på grund av skada.

Kappseglingsåret skulle ändå sluta i dur. I början av november kom beskedet att World Sailing nominerat Vilma och Rebecca, som en av tre besättningar, att utses till världens bästa kvinnliga besättning 2023 (World Sailor of the Year). De vann visserligen inte utmärkelsen men bara att vara nominerade är ett stort erkännande och en ära som ingen annan svensk tidigare förärats.

I slutet av november presenterade Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) 34 svenska elitidrottare som klara för OS i Paris. Bland dessa fanns fem seglare: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470) och Josefin Olsson (ILCA). Även i Nacra 17 har Sverige en OS-plats klar, men vilken besättning som får åka avgörs under våren.

– Det känns stort att de första seglarna är uttagna till OS. Att vi redan nu fått förtroendet av SOK för fem seglare innebär att vi gjort ett bra arbete så här långt, säger Magnus Grävare som ser fram mot en spännande jakt på fler svenska OS-platser:

– Vi har fler OS-kval framför oss, med start redan i januari i Australien i ILCA7, som är ett kval vi bör klara. Kvalen avslutas i franska Hyères i april där vi skall kämpa hela vägen för att ta en plats i iQFOiL och Kitefoil på damsidan. Även 49er-killarna har en liten chans att knipa en OS-plats och den ska vi göra allt för att nå.

Bländande skönhet och läsk...

tis 9 jan. 2024

Vad våra upptäckare vet om Kökar innan de kliver i land är inte mycket. Kunskapen sträcker sig på sin höjd till att det är en liten ögrupp på Åland som sägs vara förbaskat vacker. Men det är just sådana platser som bör besökas vid en upptäcktsfärd som denna!

Fler delar i Upptäcktsresan Finland:1. Äventyrlig start på mäktiga Söderarm2. Med foilande surfbräda över Ålands hav3. Kobba Klintar – en oas utanför Mariehamn4. Historiska Rödhamn – en sista utpost vid Ålands hav

Sagolika men lömska farvatten

Vi möter upp Petter Karlberg. En man som sannerligen kan dessa lömska farvatten. Men vad är det som gör dem så svårnavigerade?

Jo, för att de inte är sjömätta och att man därför kan smälla på grund i stort sett när som helst. Men det är det värt för detta är minsann, om man får tro Petter, Östersjöns vackraste plats.

Petter kan sin sak

Och det gör vi för han har en enastående förmåga att snoka upp det mesta av det bästa. Sandbankarna på Ålands "Öland" som heter Örskär, kajak-paradisen, holmarna, skären, solnedgången, de tajta passagerna - ja allt det där som sätter sig i minnet.

Inte måsar – labbar!

Häng med på en tur där vi får en inblick i Ålands ställningar och förhållanden där det gäller att hänga med i svängarna. Vem anser sig ha rätt att göra vad och varför? Gäller allemansrätten eller hur funkar det egentligen? Allt toppat med ett besök på Lilla Sandskär med alla dess labbar.

Historiska Rödhamn – en si...

ons 27 dec. 2023

Som en sista utpost innan man beger sig ut på Ålands hav ligger Rödhamn. En av få platser som bjuder på en skyddad hamn men också en milsvid öppen horisont. Att kalla denna palts för något annat än vacker vore sannerligen en skymf. 

Fler delar i Upptäcktsresan Finland:1. Äventyrlig start på mäktiga Söderarm2. Med foilande surfbräda över Ålands hav3. Kobba Klintar – en oas utanför Mariehamn

Vi möts av Anette och Cristian Gustavsson. Värdparet som får varenda gäst att känna sig sedd och välkommen. Eller som Anette säger till våra upptäckare Per och Gustav:

– Vi tycker om att vara vara vänliga och ge det där lilla extra. Det vi bakar i bageriet är hembakat och bakat med omtanke.

Rödhamn – en historierik plats

Rödhamn har för många sjömän varit det sista man sett av hemvattnen innan långa och farofyllda färder till havs. Idag är stämningen på ön munter men annat har det varit förr. Speciellt när ångfartyget Skiftet gick på en tysk mina på Örhamnsfjärden den 14 december 1916. En olycka där endast 5 av de 91 ombord överlevde. 

Rödhamn i sig består av ett antal öar. Närmre bestämt Långö, Gloskär, Rödö och Ljungskär. Här finns också lämnar från forna tider. Vi hittar bergristningar, rester av ett sjöfararkapell och en krog som tros ha anor från 1750.

Följ med när vi på Svenska Sjö tillsammans med Skippo upptäcker Ålands och Finlands skärgård!

Tack för att vi fått dela ...

tors 14 dec. 2023

Ännu ett år fyllt med båt- och skärgårdsliv har passerat. Vi har gästat mässor och kappseglingar, åkt på reportageresor samt hanterat närmre 2 000 skadeärenden. Därför vill vi nu blicka tillbaka och säga tack för att vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar fått dela båtåret 2023 med dig!

Båtåret 2023 kan inte beskrivas som något annat än en succé. Nu känns det därför som hög tid att blicka tillbaka på några av de mest minnesvärda händelserna från året som gått.

Rivstart på Stockholmsmässan

Allt för Sjön brukar beskrivas som båtårets tjuvstart. 2023 gjordes det dessutom med buller och bång då denna årliga installation i båtkalendern var tillbaka efter ett tre år långt uppehåll. Vi var såklart på palts för att visa upp oss och svara på alla frågor som kommer inför en båtsäsong.

Kort efter mässan lanserade vi även vår skräddarsydda vetenranbåtsförsäkring. Detta efter ett långt arbete ihop med aktörerna Veteranbåtsföreningen och Båthistoriska Riksförbundet. När den väl kom på palts var den dessutom efterlängtad.

– Att vi tillsammans fått till denna försäkring är kanske en av de viktigaste milstolpar vi kommit till. Det handlar såväl om trygghet som att bevara dessa klassiska båtar på ett bra sätt, sade Pierre Dunbar, ordförande för Veteranbåtsföreningen.

Kappseglingar i både öst och väst

Gullviverallyt, Stadshusregattan, GKSS Match Cup Sweden, Gotland Runt och Allsvenskan Segling, det har varit såväl högt och lågt som långt och kort när det kommit till de kappseglingar vi på synts på under årets gång. Dessutom har vi deltagit i alla sorters befattningar: Som målgångsbåt, sponsor och t.o.m. räddningskoordinator under en av de blåsigaste upplagorna av Gotland Runt på länge.

Foto: Daniel Stenholm

Upptäcktsresor, kanalfärder och mycket mer under båtåret 2023

Vår assistansbåt har gått varm i under 2023. Tillsammans med Hamnen har vi besökt såväl Norrlandskusten som Åland och Finland. Delarna i dessa reportageserier hittar ni genom länkarna nedan!

Upptäcktsresan Norrlandskusten

Del 1: Upptäcktsresan norrländska hamnar – äventyret börjar

Del 2: Ulvön – surströmmingens Mekka bjuder allt man vill ha och lite till

Del 3: Upptäcktsresan Norrlandskusten – pittoreskt och gästvänligt

Del 4: Upptäcktsresan Norrlandskusten – ett otroligt äventyr

Upptäcktsresan Finland

Del 1: Äventyrlig start på mäktiga Söderarm

Del 2: Med foilande surfbräda över Ålands hav

Men vi har även gjort äventyr på egen hand.

I mitten av juli packade vår medarbetare Roger Johnsson med sig sin dotter Saga och gav sig ut på en tur längsmed Göta kanal. Trots att vädret svek var humöret hos våra kanalkorrespondenter på topp i såväl sluss som sjö.

Läs om Roger och Sagas kanalfärd här!

Och så var det såklart de udda uppdragen. Som när vi en sommareftermidddag hoppade i båten för att hjälpa en flytande padelbana in till kaj.

Upptäcktsresan Finland: Ko...

tis 12 dec. 2023

En plats med spår och berättelser från den gamla tidens sjöfart. Men Kobba Klintar kan inte beskrivas som något annat än en sagolikt vacker ö. Följ med när Upptäcktsresan Finland tar oss till denna oas endast ett stenkast från Mariehamn!

Kobba Klintar – en plats våra båda upptäckare seglat förbi otaliga gånger men aldrig kommit till att stanna upp vid. Nu blev det således dags att göra slag i saken – och tro nog att det blev succé. Med vår assistansbåt, tillika färdmedel för resan, glider vi in i den skyddade gästhamnen. 

Denna plats tillhör en av de pärlor som inte bara är naturskön utan även underhållen och dessutom med stor omsorg. Här hittar vi både museum och café som serverar såväl kaffe och bullar som öl och vin från tisdag till söndag – och händelsevis även under andra tidpunkter när flaggan är hissad.

Fler delar i Upptäcktsresan Finland:1. Äventyrlig start på mäktiga Söderarm2. Med foilande surfbräda över Ålands hav

Kobba Klintars nygamla båk

Det här med att vårda skärgårdsmiljöer har man verkligen lagt vikt vid här på Kobba. Öns gamla båk som sedan mitten av 1800-talet hjälpt sjöfarare med navigering byggdes nyligen upp igen trots att den på 1950-talet revs till förmån för andra navigationstekniker.

– Den är faktiskt så stor att vi har kunnat utnyttja insidan av den som en konferenslokal. Den har till och med fått ett panoramafönster ut mot havet. Byggnaden rymmer 60 sittande och 140 minglande gäster och bjuder på en fantastisk utsikt genom panoramafönstret när färjorna passerar utanför, berättar Birgitta Ström, Föreningen Kobba Klintars Vänner på sin hemsida.

Men för att hålla kulturarv som detta vid liv krävs det eldsjälar. Kobbas sådan har varit med så pass länge att han fått sitt epitet efter ön. Vissa kallar honom ”Mr Kobba Klintar”, andra Rune ”Kobba-Öra” Karlsson. För över 20 år sedan föll han, liksom vi, pladask för ön och har drivit verksamheten på det som blivit ”Porten in till Mariehamn”.

Se vårt med Skippo gemensamma reportage från Kobba Klintar – kanske inspireras även du till en tur till denna sagolika plats!

Upptäcktsresan Finland: Ko...

tis 12 dec. 2023

En plats med spår och berättelser från den gamla tidens sjöfart. Men Kobba Klintar kan inte beskrivas som något annat än en sagolikt vacker ö. Följ med när Upptäcktsresan Finland tar oss till denna oas endast ett stenkast från Mariehamn!

Kobba Klintar – en plats våra båda upptäckare seglat förbi otaliga gånger men aldrig kommit till att stanna upp vid. Nu blev det således dags att göra slag i saken – och tro nog att det blev succé. Med vår assistansbåt, tillika färdmedel för resan, glider vi in i den skyddade gästhamnen. 

Denna plats tillhör en av de pärlor som inte bara är naturskön utan även underhållen och dessutom med stor omsorg. Här hittar vi både museum och café som serverar såväl kaffe och bullar som öl och vin från tisdag till söndag – och händelsevis även under andra tidpunkter när flaggan är hissad.

Fler delar i Upptäcktsresan Finland: 1. Äventyrlig start på mäktiga Söderarm

2. Med foilande surfbräda över Ålands hav

Kobba Klintars nygamla båk

Det här med att vårda skärgårdsmiljöer har man verkligen lagt vikt vid här på Kobba. Öns gamla båk som sedan mitten av 1800-talet hjälpt sjöfarare med navigering byggdes nyligen upp igen trots att den på 1950-talet revs till förmån för andra navigationstekniker.

– Den är faktiskt så stor att vi har kunnat utnyttja insidan av den som en konferenslokal. Den har till och med fått ett panoramafönster ut mot havet. Byggnaden rymmer 60 sittande och 140 minglande gäster och bjuder på en fantastisk utsikt genom panoramafönstret när färjorna passerar utanför, berättar Birgitta Ström, Föreningen Kobba Klintars Vänner på sin hemsida.

Men för att hålla kulturarv som detta vid liv krävs det eldsjälar. Kobbas sådan har varit med så pass länge att han fått sitt epitet efter ön. Vissa kallar honom ”Mr Kobba Klintar”, andra Rune ”Kobba-Öra” Karlsson. För över 20 år sedan föll han, liksom vi, pladask för ön och har drivit verksamheten på det som blivit ”Porten in till Mariehamn”.

Se inslaget från Kobba Klintar – kanske inspireras även du till en tur till denna sagolika plats!

Fem första seglarna till O...

ons 29 nov. 2023

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) presenterade på tisdagen 34 svenska elitidrottare som är klara för OS i Paris 2024. Bland dessa finns de fem seglarna Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470) och Josefin Olsson (ILCA) som nu kan inleda sina förberedelser och uppladdningar inför spelen som avgörs 26 juli-11 augusti 2024.

– Det känns stort att de första seglarna är uttagna till OS. Att vi redan nu fått förtroendet av SOK för fem seglare innebär att vi gjort ett bra arbete så här långt. De uttagna är alla bland de främsta i sin gren och gör allt för att kunna slåss om medaljer nästa sommar, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Vi är starka, kanske starkare än någonsin inför ett OS, men ödmjuka inför det arbete som vi måste göra innan vi står på startlinjen i Marseille.

Veteraner och debutanter

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler började segla tillsammans 2022 och imponerade stort direkt, då de blev tvåa på EM i 49erFX i augusti 2022 och två månader senare vann de samma medalj på VM. Under 2023 har de hunnit med att ta en bronsmedalj på för-OS och sedan vinna guld på VM i överlägsen stil. Både 25-åriga Vilma och 28-åriga Rebecca gör sin olympiska debut i Paris (eller i Marseille där de olympiska seglingarna avgörs).

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson började också segla tillsammans 2022 då 470 blev en mixad olympisk klass. Redan i april 2022 vann de världscupseglingarna, French Olympic Week, som var deras första stora regatta tillsammans. På hösten samma år seglade de hem ett guld på EM och de försvarade sitt EM-guld 2023.

Anton Dahlberg är 38 år och gör sitt femte OS i Paris. I Tokyo 2020 blev det en olympisk silvermedalj tillsammans med Fredrik Bergström. I samma spel kom Lovisa Karlsson, i sitt allra första OS, på 14:e plats i 470 tillsammans med Olivia Bergström. Lovisa Karlsson är 28 år.

Josefin Olsson gör sitt fjärde OS sommaren 2024 i ILCA 6 (tidigare Laser Radial). I Tokyo 2020 blev det ett olympiskt silver för 34-åriga Josefin, vid OS i London 2012 kom hon på 18:e plats och i Rio 2016 slutade hon sexa. Josefin har även två VM-medaljer på sin meritlista.

­– Vilma och Rebecca vann VM med marginal och kommer att vara en av favoriterna nästa år. Likaså tror vi att Anton i sin femte OS-start kommer att konkurrera om medaljerna. Denna gången tillsammans med Lovisa i 470 mixed. Josefin Olsson vill också försvara sin medalj från Tokyo i hennes fjärde OS-start. Det gör henne till vår överlägset mest meriterade seglare på damsidan genom tiderna, säger Magnus och fortsätter:

– Med drygt åtta månader kvar till OS har vi tre besättningar som med rätta siktar mot medalj. Men vi vet att för att komma dit återstår massor av arbete och smarta beslut på vägen. Men vi har ett starkt lag där alla ger allt, varje dag.

Fler att vänta – de gör upp om platsen

Sverige har ytterligare en nationsplats klar till OS 2024. Det är i Nacra 17 och kampen om en OS-biljett står mellan Emil Järudd/Hanna Johnsson och Ida Svensson/Marcus Dackhammar.

– Vi har två starka Nacra-team som har nivå för att bli uttagna idag, men bara en båt får delta. Vilken det blir vet vi inte förrän fram mot våren. De har med rätta också drömmar och ambitioner om att slåss i toppen, avslutar Magnus Grävare.

Över Ålands hav på foiland...

tis 28 nov. 2023

Inget vågat – inget vunnet. Det är devisen när Per Nikolausson tillsammans med Gustav Morin sätter fart över Ålands hav. Den ene i båt och den andre på en foilande vindsurginbräda. Hur ska det gå? Följ med på andra delen av vår gemensamma upptäcktsresa i samarbete med Skippo.se

Trots avrådan från Anngret Anderson, bofast på Söderarm sedan många år tillbaka lät våra upptäckare in rädas. Ålands hav skulle besegras med hjälp av vind och klyftig ingenjörskonst.

Att släppa ut Skippos chefredaktör Gustav Morin utan livrem och hängslen känns dock som ett recept för katastrof. Därför slog vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar sällskap ombord på vår assistansbåt, en Force 10 från Greenbay Marine.

Den första biten ges Gustav snålskjuts men därefter är det bara att ”hissa segel” och ge sig iväg på en färd som skulle ta lite drygt en och en halv timme.

Närmre 23 sjömil senare når de båda sitt mål i Mariehamn. Den ena något tröttare än den andre.

”Stökigt men rolig” kom det att kallas. Det gällde att passa på varenda våg och att ständigt vara varse om vindvrid.

En färd som detta kan dock bara beskrivas så väl i text, se därför inslaget för att kanske även du få blodad tand?

Stort grattis till Vilma B...

tis 14 nov. 2023

Nyligen offentliggjordes vilka som nominerats inför Idrottsgalan 2023. I kategorin Årets Lag finns inga mindre än Vilma Bobeck och Rebecca Netzler med. Succéduon som dominerat i klassen 49er FX under det senaste året.

Ett stort grattis från oss på Svenska Sjö till även denna nominering!

Laget har haft en exceptionellt framgångsrik säsong med silver på För-OS och ett VM-guld där de var helt överlägsna och inte behövde segla den avgörande medaljfinalen.

Vem som utses till Årets Lag avgörs av Svenska Idrottsakademin, en ideell sammanslutning vars medlemmar är framstående representanter för svensk idrott som älskar idrotten och som aktivt verkar för idrottens utveckling. Medlemmarna består av både före detta och nu aktiva personer inom idrotten, idrottsledare, sportjournlister, förbunds- och föreningsfolk.

Vilma & Rebecca är även nominerade till Internationella Seglarförbundets World Sailing Awards 2023 i kategorin World Sailor of The Year.

– Att ens bli nominerad till det här priset är otroligt stort och någonting som jag bara kunnat drömma om. Det är nog den finaste utmärkelsen man kan få inom vår idrott och det känns häftigt att få bli nämnd inom samma kategori som så många legender som fått ta emot det tidigare, sade Vilma vid nomineringen till World Sailor of the Year och får medhåll från Rebecca.

– Det känns helt otroligt att bli nominerad. Rolex Sailor of the Year är någonting som jag har sett upp till under många år. Det är många stora och framgångsrika seglare som fått utmärkelsen. Bara tanken att vara lite nära dem är övermäktig. Det känns dessutom extra kul att ännu en gång visa hur stark seglingsnation vi är trots den korta säsongen, fyllde Rebecca i.

Förutom de båda seglarna är damlandslaget i fotboll, herrlandslaget i bordtennis samt beachvolleybolldon Jonatan Hellvig och David Åhman nominerade.

Vinnaren utses på Idrottsgalan den 22 januari 2024.

Upptäcktsresan Finland: Vi...

tis 14 nov. 2023

Allt började som en transportkörning till Helsingfors. Men hos Per Nikolausson och Hamnens Gustav Morin växte en större idé..

Tänk att vindsurfa på en foilande bräda över Ålands Hav. Är det ens möjligt? 

Sagt och gjort så lastades vår assistansbåt med brädor, våtdräkter och dyligt för en färd våra båda upptäckare sent skulle glömma.

Söderarm – en mäktig utpost

Men innan vi far över till Åland passar vi på att besöka det mäktiga Söderarm. Denna utpost i Roslagens och Stockholms yttersta havsbandet och på gränsen till Ålands hav. En plats som vid första anblick kan tyckas ödslig men som snart ska visa sig vara full av liv. Här träffar vi Anngret Andersson som driver turist- och konferensverksamhet.

”Udden av den södra armen”

Namnet Söderarm lär komma av alla öar som sträcker sig som två armar ut mot Åland hav. Armen var utmärkt på ett sjökort från 1645 som "udden av den södra armen". Vid den södra armens spets byggdes fyren och armens läge gav namnet Söderarm. Det här var en gång i tiden både fyr- och lotsplats.

Sent som synden och anländer vi till denna mäktiga plats som också är startpunkt för ”Upptäcktsresan Finlands och Ålands skärgårdar”.

Anngrets visdom

Innan avfärd tar vi tillfället i akt och ser oss omkring – skulle detta annars ens kunna kallas för en upptäcktsresa? Då får vi dessutom ett snack med Anngret Andersson som har drivit verksamheten på Söderarm i 25 år.

Det är en dam som sannerligen kan sin sak när det gäller öns historik, sevärdheter och hemligheter. Men också när det gäller villkoren under de frostiga månaderna när tillvaron kanske inte bara är idyllisk. Vad Anngret tycker om Gustavs idé att surfa till Åland går också att läsa mellan raderna.

Upptäcktsresan Finland startar med ett besök på Söderarm och med en äventyrlig tur på foilsurfingbräda över Ålands hav.

Farväl Söderarm…

Allt detta leder som sagt  fram till stunden då det är dags för Gustav att sjösätta foilbrädan och ta sikte på horisonten.

Häng med!

Vilma Bobeck och Rebecca N...

tors 19 okt. 2023

Det var glädjebeskedet som kom under torsdagsförmiddagen. De två regerande världsmästarna i klassen 49erFX och tillika Sveriges just nu bästa kappseglingsbesättning Vilma Bobeck och Rebecca Netzler nomineras till seglingsvärldens finaste pris.

Grattis till er båda från oss på Svenska Sjö Båtförsäkringar!

– Att ens bli nominerad till det här priset är otroligt stort och någonting som jag bara kunnat drömma om. Det är nog den finaste utmärkelsen man kan få inom vår idrott och det känns häftigt att få bli nämnd inom samma kategori som så många legender som fått ta emot det tidigare, säger Vilma och får medhåll från Rebecca.

– Det känns helt otroligt att bli nominerad. Rolex Sailor of the Year är någonting som jag har sett upp till under många år. Det är många stora och framgångsrika seglare som fått utmärkelsen. Bara tanken att vara lite nära dem är övermäktig. Det känns dessutom extra kul att ännu en gång visa hur stark seglingsnation vi är trots den korta säsongen, säger Rebecca.

Vilma och Rebecca har fullständigt dominerat sin klass 49erFX under 2023 – trots att deras framfart begränsats något av skador. På för-OS Marseille vann de ett brons trots att de inte seglade i medaljracet p.g.a. en skada. Och på VM i Haag var de så överlägsna att guldet var deras redan innan medaljracet (trots att dubbla poäng står på spel i finalen). Av 15 race på VM vann de sju och var på pallen i ytterligare fem.

– Vi har som nomineringen avslöjar haft ett annorlunda seglingsår 2023 med en hel del skador, men tagit vara på timmarna vi fått ihop på vattnet och lagt fokus på helt rätt saker. Vi har blivit starkare mentalt som ett lag och det har varit vår trygghet att luta oss mot, säger Vilma.

Det finaste priset inom seglingssporten

World Sailor of the Year Awards lanserades 1994 av World Sailing för att belöna enskilda seglare för enastående prestationer inom sporten. Det är den finaste utmärkelsen som en seglare kan föräras inom den internationella kappseglingsvärlden. Priset delas ut i november varje år till en kvinnlig och en manlig seglare. Hittills har ingen svensk seglare fått priset.

– Det är ett stort erkännande av Vilmas och Rebeccas fantastiska prestation sedan de började tillsammans förra säsongen. De var omedelbart med i toppen på mästerskapen och var helt outstanding under VM vilket ju var grunden till deras nominering. Men vi som varit närmare dem minns nästan främst deras förmåga att prestera trots de långa skadeperioderna då deras coach, Victor Bergström, fått hoppa in och styra eller gasta och Ebba Berntssons hjälp på världscupen i Spanien och Frankrike när Rebecca var skadad, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Stora namn som nominerats

Vilma och Rebecca är nominerade tillsammans med tre andra kvinnliga seglare. Dessa är; Betsy Alison, USA som är aktiv både som coach och seglare inom parasegling, Kirsten Neuschafer, Sydafrika som vann jorden runt-kappseglingen, Golden Globe Race, för enmansbesättningar 2023 och Lauriane Nolot, Frankrike, som bland annat vann VM i Kite foil i år.

– Så stort och rättvist att bli nominerade. Jag undrar om det inte är första gången som en svensk har blivit det. Vi skall vara extra stolta i år över hela vårt landslag och att vi är bäst i världen på damsidan med hela fyra team i världsklass. Jag tror Vilma och Rebecca kan vinna utmärkelsen, men konkurrensen från andra discipliner i vår mångfacetterade sport är rätt hård, säger Magnus.

Vinnaren av priset utses av World Sailing Member National Authorities. Men vem som helst kan rösta på de nominerande för att på så sätt ”hjälpa” juryn att ta rätt beslut. Röstningen är öppen till 27 oktober. Här kan man rösta: World Sailing - World Sailing Awards 2023

Han är Seglingens Mästare ...

mån 9 okt. 2023

Kampen var hård och insatserna starka. Men tillslut blev det Marius Westerlund med besättningen Hugo Westberg, Marcus Westerlund och Oskar Ljung från GKSS som tog sig upp överst på pallen. Nu får de titulera sig som Seglingens Mästare!

Svenska Sjö Båtförsäkringar är stolt samarbetspartner till Seglingens Mästare – en tävling av våra ägarorganisationer, Svenska Seglarförbundet.

– Vi lyckades segla jämt i grundomgången och drog många lärdomar och blev ännu mer synkade som team. Vi gjorde en del misstag som vi hade råd att göra i grundserien, som vi lärde oss av inför finalracet. Det bidrog till att vi kunde sy ihop säcken i finalen, säger Marius.

Till vardags så seglar 21-årige Marius 49er med Olle Aronsson i svenska utvecklingslandslaget. De är båda också en del av Artemis Academy.

– Jag satsar inte på sprint. Men det är kul att komma hit och visa att man är en duktig seglare oavsett vilken båt vi seglar. Det är också kul att visa de andra seglarna att man kan prestera på den här nivån när man kommer från juniorklasserna, säger Marius och tillägger:

– Jag var tvåa på Seglingens Mästare 2017. Då blev vi snuvad på guldet av 470-gänget på sista länsen, så det kändes rätt att vi fick i år.

Nagelbitande spänning i finalen

Tävlingarna i Marstrand i helgen har präglats av fina seglingar i mestadels lätta vindar. Något som bidrog till många jämna race och finalen var inget undantag.

Finalen, som seglades inne i hamnen i Marstrand, blev en mycket jämn uppgörelse mellan Team 49er och SWE Sailing Team 2. Den båten styrdes av landslagsseglaren Emil Järudd, KSSS, som hade fått ett wild card till tävlingen. Emil hade tagit med sig landslagskompisarna Emil Bengtson och Ida Svensson – och den tidigare landslagsseglaren Malin Tengström. Och större delen av finalen var de i en mycket liten ledning.

– Vi kanske höll det lite för ”safe”. Det är lätt hänt när man har en liten ledning. Kanske kunde vi ha pushat oss lite hårdare i finalen, säger Emil självkritiskt.

I mål skiljde endast en sekund mellan vinnarbåten och tvåan. Sedan var det ett rejält hopp på närmare en halv minut ner till trean.

Bronsmedaljen gick till Niklas Edler, KSSS och hans team. Niklas gjorde sitt 13:de Seglingens Mästare. Han har vunnit tre gånger och så sent som i fjol kom han tvåa. I år hade han kvalat till tävlingen genom sin SM-seger i OK-jolle. I besättningen ingick, förutom Niklas, även Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Daniel Björndahl.

Seglingens Mästare – kapps...

tors 28 sep. 2023

Nästa helg går Seglingens Mästare av stapeln i Marstrand. Då ska 40 besättningar med totalt 160 seglare göra upp om en av de mest prestigefyllda titlarna inom svensk segling.

Än är inte kappseglingssäsongen över! Under första helgen i oktober möts över 160 seglare fördelat på 40 besättningar för att göra upp om vem som ska få äran att titulera sig som Seglingens Mästare 2023.

Här slåss såväl SM- och JSM-vinnare som seglingslandslaget med medaljörer från världs- och europamästerskap. Det är med andra ord som bäddat för en spännande helg!

Allt går att följa på plats från Strandverket med start klockan 09.30 på lördagsmorgonen.

Kan du inte ta dig till Marstrand för årets tävlingar? Misströsta ej! Alla tävlingar kommer att livesändas och gå att se direkt i mobil eller på dator. Där blir du guidad genom helgen av kunniga kommentatorer och får höra spännande intervjuer med seglingsprofiler.

Missa inte när Seglingens Mästare kröns i Marstrand!

Tryck här för att se lördagens livesändning.

Tryck här för att se söndagens livesändning.

Svenska Sjö gästar Skippos...

ons 27 sep. 2023

Besök oss på Skippos Elbåtsmässa – Sveriges största elbåtsmässa med provkörningar, livesändningar och några av världens ledande experter inom området. Under sista helgen i september ser vi till att alla som vill får en chans att prova på elbåtslivet, även de allra minsta! 

Tillsammans med båtproducenter, uppfinnare, entrepenörer, och några av världens spjutspetsar på området eldrift på sjön kommer vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar att ställa ut på Skippos Elbåtsmässa. Under två dagars tid får de alla som vill möjlighet att provåka världens mest effektiva motorbåtar som visar hur det är möjligt att färdas bekvämare än någonsin i 25 knop med en elförbrukning som motsvarar 0,1 liter per sjömil.

Eldrift är ett ämne som engagerar och som har skruvat upp mer engagemang än kanske något annat i fritidsbåt-livets historia. Inte minst hos båttillverkare, uppfinnare, entreprenörer och annat folk som har gett sig fanken på att elektrifiera båtlivet. Och som gör det bra. Så bra att det talas internationellt om "det svenska foilingundret".

Provåk framtidens båtar på Skippos Elbåtsmässa

Syftet med mässan är att öka kännedomen kring eldrift och hur man får ner energiförbrukningen på båtar. Under helgen kommer ämnen som vilken elbåt som passar vilka behov och hur man byter sin gamla inombordare eller utombordare till en som drivs av el att beröras. Men även vilka framtida utmaningar ett elektrifierat båtliv ställs inför.

Det kommer dessutom finnas möjlighet att prova elbåtar av allehanda slag när Gåshaga Marina får besök av såväl långsamma och knäpptysta elbåtar som det helt motsatta sidan av spektrat – bärplansbåtar som klarar 50 sjömil i cirka 25 knop. För att inte tala om mer konventionella båtar på planande skrov – fast med en elektrisk drivlina.

Har du inte möjlighet att delta så kan du hitta livesändningarna går ut i alla Skippo.se:s kanaler (Skippo.se, Facebook, Youtube och Instagram) under både lördagen och söndagen.

Upptäcktsresan Norrlandsku...

tors 7 sep. 2023

Efter nästan 200 avklarade sjömil är en sammanfattning på sin plats. Men innan dess hinner vi trycka in ett par extra stopp. Vi sätter kursen mot Gran, Sundsvall, och Hudiksvall. Platser som ska visa sig ha något alldeles extra.

****Se också:Inledning – Upptäck Norrlandskusten med oss i ny reportageserie!Del 1: Upptäcktsresan norrländska hamnar – äventyret börjarDel 2: Ulvön – surströmmingens Mekka bjuder allt man vill ha och lite tillDel 3: Upptäcktsresan Norrlandskusten – pittoreskt och gästvänligt

Men innan dess behöver vi lämna Mellanfjärden bakom oss. Ska man tro vad böckerna har att säga så finns här ett levande fiskeläge med småbåtshamn. Det kan vi konstatera är en sanning med modifikation. Nog finns här en småbåtshamn men påståendet att fiskeläget är levande behöver korrigeras. Här går det dessvärre inte längre att försörja sig på fiske.

Fantastiska Gran

Istället för att slänga krok stävar vi mot Gran, en palts som ”bara måste ses och upplevas”. Påståendet stämmer väl överens med verkligheten. Denna norrländska ö är sannerligen hänförande med sina slipade stenar, svallgrus, klapper och karga natur. Dessutom ligger ön i ett område dit regn sällan når. Känslan av att befinna sig i en öken är ständigt närvarande.

Full service på Stocka

Nu närmar vi oss sannerligen Per Nikolaussons hemmavatten. Nästa anhalt är nämligen Stocka. Här hittar vi en gästhamn som har allt en blöt, hungrig, skitig och utmattat sjöbuse behöver – och mer därtill. Allt sånär som på den mysfaktor som man ofta önskar sig efter en hård dag på sjön.

En kuststräcka väl värd ett besök

Nu fyra avsnitt in och en upptäcktsresa senare vad kan vi då säga för att sammanfatta Norrlandskusten på bästa möjliga sätt?

Det är svårt att greppa denna saliga blandning av idylliska fiskebyar, karga kuster och norrländsk gästvänlighet – surströmming ej att förglömma!

Är det då värt en avstickare nästa semester?

Helt klart!

Upptäcktsresan Norrlandsku...

ons 6 sep. 2023

Smaken från Ulvöns surströmming har knappt lämnat gommen innan vi gör oss redo för nästa destination. Färden är vild men ack så värd mödan för längsmed Norrlandskusten platsar de flesta vyer på vilket vykort som helst.

****Se också:Inledning – Upptäck Norrlandskusten med oss i ny reportageserie!Del 1 – Upptäcktsresan norrländska hamnar – äventyret börjarUlvön – surströmmingens Mekka bjuder allt man vill ha och lite till

Inklämd mellan berg och kullar ligger Trysunda. Ön som utnämnts till Sveriges vackraste. Här hittar vi Höga Kustens bäst bevarade fiskeläge, en fin gästhamn och vad vi vill påstå är en plats som alla borde besöka.

Mot Bönhamn!

Vi tar oss vidare mot Bönhamn där det finns gott om såväl gästplatser som gästvänlighet. Sjöbodarna står vägg i vägg och bakom dem finns de gamla gistvallarna kvar som en påminnelse om den gamla tiden då fisket var bygdens huvudsakliga näring.

Stolta Högbonden

På Högbonden får vi en skarp påminnelse om att vi faktiskt är på höga kusten. Ön reser sig upp ur havet och trots strapatsen är en promenad till Sveriges näst högst belägna fyr ett måste. En fyrplats där man dessutom kan söka nattrum utöver det vanliga.

Svårnavigerat till Lill-Lubban

Farvattnen kan bli både stökiga och tidvis vara svårnavigerade. Genom dessa tar vi oss till Lill-Lubban, en av Kryssarklubbens Bottenshavskrets två uthamnar. Här får man chans att andas ut efter en intensiv dag till havs.

Ulvön – surströmmingens Me...

ons 30 aug. 2023

Hårt eller mjukt tunnbröd? Med eller utan mandelpotatis? Rå eller smörfräst gul lök? Som klämma eller som enkelmacka? Eller kanske bara som den är?

**Se också:**Inledning – Upptäck Norrlandskusten med oss i ny reportageserie!Del 1 – Upptäcktsresan norrländska hamnar – äventyret börjar

Vår upptäcktsresa tillsammans med Skippo har nu nått Ulvön där åsikterna kring surströmming är starka. Fattas bara då denna jästa och konserverade fisk är en stor del av öns historia och identitet. Något som surströmmingsexperten Sven Bodin kan allt om.

Ulvön – en plats med rik historia

Innan vi förlorar oss i Svens berättelser om gamla tiders ställningar, förhållanden och öden på ön så slår vi en lov i den vackra skärgårdsmiljön med restauranger, hotell, vandrarhem, stugor, affär och alla gamla fina byggnader. Här finns också Ulvö kapell, ett av Norrlandskustens äldsta från 1622, med fina vägg- och takmålningar. Allt uppbyggt av fiske som enligt uppgifter ska härstamma från digerdödstiden. Likaså är en promenad upp till Lotsberget, med panoramavy över Ulvöhamn och skärgården, att rekommendera.

För den kulturintresserade är ett besök på Ulvö Museum ett perfekt plats för att lära sig mer om kulturhistorien kring fisket, surströmmingen och gruvbrytningen. Ett tips är att även göra en dagsutflykt till norra Ulvön, Sandvikens Fiskeläge, Fjären eller badstranden Norrsand.

Vi kryper Ulvön in på skinnet och lär känna denna plats samt dess jästa fisk.. Inte minst tack vare Sven Bodin och alla hans berättelser om gamla tiders ställningar och förhållanden på ön.

Surströmmingens hemland

Med allt detta sagt är det ändå sagda Ulvö Museum, eller surströmmingsmuseet, som fängslar oss allra mest. Ett ställe där man med fördel söker upp ovan nämnda Sven Bodin och hans kunskaper om allt från konsten att jäsa surströmming till forna dagars gruvbrytning på ön.

Men vad ska man dricka till?

När vi tackar får oss och stävar vidare mot nästa mål längs Norrlandskusten hänger den inledande frågan fortfarande i luften. Den om hur surströmming egentligen bör intas?

Och förresten – var det gin eller mjölk som man skulle dricka därtill?

Upptäcktsresan norrländska...

fre 25 aug. 2023

En ren transportkörning vår servicebåt – en Force 10 – från finska Vasa till hemmahamnen i Vaxholm. Det var vi såg framför oss. Men Skippos Claes Olivecrona såg en annan möjlighet. En spännande upptäcktsresa med många snabba stopp längs den vackra Norrlandskusten.

Sagt och gjort. Kumpanerna Claes och Per kastar loss från Vasa i finska Österbotten och betar snabbt av de 65 sjömilen över till Skagsudde där "Upptäcktsresan norrländska hamnar" gör sitt avstamp.

Härifrån duon sedan sikte på idylliska Skagshamn strax norr om fyren Skagsudde. En plats som lockar med sin charm, pittoreska sjöbodar samt ett gammalt kapell från 1600-talet. Men kanske mest känd är denna plats för sin surströmming av märket Röda Ulven. Ämnet surströmming ska vi för övrigt avhandla ordentligt i del 2 av Upptäcktsresan Norrländska hamnar.

Idylliska Skeppsmaln

Efter Skagshamn sätter vi kurs mot Skeppsmalen, ett fiskeläge i Grundsunda socken i Örnsköldsviks kommun. Läget ligger cirka två landmil sydost om Örnsköldsviks tätort, nära fyren Skagsudde som vi tagit sikte på vid överfaten från Vasa.

Här finns en bra gästhamn, restaurang, camping och dansbana, för att nämna en del. I gästhamnen ligger man väl skyddad från väder och vind men först gäller det att sikta rätt i den smala och ökända  passagen ”nålsögat”. En plats som kräver att rorsman är stadig på manschetten.

Delikat rökt sik

Men vad är en upptäcktsresa utan en bit mat? På Skeppsmalen rundar vi också av detta första avsnitt med att slå en lov i de natursköna omgivningarna och köpa rökt sik i en av sjöbodarna.

Se reportaget!

Här är båtklubben där onsd...

fre 25 aug. 2023

Hos vår medlemsklubb Trälhavets Båtklubb har onsdagssegling blivit något av en succé. Deras enkla recept för att få deltagandet att skjuta i höjden är just enkelhet. I våras lanserade några eldsjälar i klubben en app för att ytterligare förbättra – nu ska alla klubbar få testa framgångskonceptet.

Veckokappseglingarna har länge varit döende. Vardagsbestyren går för många inte ihop med allt var gäller anmälningar, resultatannonseringar och skepparmöten. Men för andra är det ett välkommet avbrott.

På Trälhavets Båtklubb i Åkersberga har man satsat för att fler ska känna den sist-, snarare än den förstnämnda, känslan. Sedan krångliga anmälningsprocesser och långdragna skepparmöten slopats har deltagandet bara ökat.

– Deltagandet har stigit sedan 2018 och troligtvis har den gjort det tack vare enkelheten. Vi jobbade med en Facebook-grupp som kommunikationskanal där information gick ut och utan föranmälningar. Istället gick det ut ett inlägg på varje onsdagsförmiddag med vilken bana som gällde när väl starten gick på kvällskvisten, säger Mikael Holmström som är ordförande i TBK kappseglingssektion.

Uppemot 50 deltagande båtar – varje vecka

Oftare än sällan dyker det upp närmre 50 båtar på startlinjen. Det är allt från C55:or till trimaraner och 45-fotare. Alla seglare ansvarar för att de inte tjuvstartar och vid målgång stoppar de själva tidtagningen som de sedan rapporterar in.

Valet att köra med eller utan undanvindssegel är inget som behöver göras i förväg det heller. Blåser det för mycket får spinnakern stanna i säcken.

– Vi tror att allt detta är en del av enkelheten som gör att det är mer välkomnande för seglare av alla erfarenhetsgrader. På så sätt försöker vi plocka in hela spektrat för att alla ska känna sig välkomna, säger Mikael Holmström.

– En annan faktor som bidragit är att vi aktivt propagerat för att båtar från andra klubbar ska få vara med och kappsegla. Vissa klubbar tillåter bara medlemmar att vara med medan vi varit otroligt öppna vilket i sin tur gynnat deltagarantalet, fyller Johan Skåntorp i.

Teknik gör seglingarna lättare

Att segla onsdagskappseglingar innefattar dock mer än bara segling. De ökade antalet deltagare har också medfört en hel del administration. Efter kappseglingarna behövde Mikael Holmström sitta och leta igenom kommentarsfält, mejlkorgar och sms för att sammanställa alla tider, ofta långt in på kvällskvisten. Innan honom drog Joakim Bergkvist, seglingsledare för onsdagsseglingarna på Trälhavets Båtklubb, samma tunga lass vecka efter vecka.

Det var tills att Johan Skåntorp fick en idé.

– Min erfarenhet är från seglingen och från de behov som finns. Jag har länge känt att det funnits behov att förenkla, säger Johan Skåntorp.

Resultatet blev appen Klubbsegling. Målet med utvecklingen har varit att göra det ännu enklare och under våren och sommarens kappseglingar har den testats skarpt under Trälhavets onsdags- och klubbkappseglingar.

– Vi arbetat fram något som vi tror ska fungera bra för seglarna och fått positiva reaktioner i klubben.

Och enklare har det blivit. Mikaels långa kvällarna med att leta reda på sms, mejl och Facebook-kommentarer är nu över.

Istället görs allt automagiskt via den nyutvecklade appen.

– Efter det första skarpa testet i våras slängde jag iväg ett sms till Mikael och frågade om han sluppit all administration. I svar fick jag en bild på honom med en öl i handen, säger Johan och skrattar till.

Uppdateras med nya funktioner

Nu tittar man på mjöligheten att lägga till funktioner för jaktstart, banbeskrivningar och automatisk målgång. Det senaste tillskottet har varit att separera klubbar från varandra. På så sätt blir appen tillgänglig för fler som vill prova på Trälhavets vinnande koncept.

– Jag skrev till några klubbar tidigare i veckan och en del har redan hört av sig med förfrågningar om de kan använda appen vid sina arrangemang.

Vill du läsa mer om Svenska Sjös Klubbliv? Då kan du göra det här! Genom Sveriges båtklubbsorganisationer är er båtklubb och era medlemmar delägare i Svenska Sjö Båtförsäkringar!

Konsumentinformation: Raym...

tors 10 aug. 2023

För att undvika onödiga skador på båt och personer delar vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar med oss av en återkallelse från en av marinindustrins jättar. Raymarine återkallar två populära modeller av sin autopiloter efter ett nyligen upptäckt fel.

De berörda modellerna är Raymarines ACU-150 och ACU-400 autopilotsystem. Mer specifikt enheter som tillverkats under juni och juli 2022. Enligt bolaget själva har dessa autopiloter utrustats med en felaktig komponent.

Komponenten kan förkorta livslängden på systemet och i värsta fall få båten att gira okontrollerat. Om en sådan incident skulle inträffa måste autopiloten genast kopplas bort.

– Om din enhet är en av de berörda, eller om du är osäker, stoppa användning omedelbart och kontakta din certifierade Raymarine-återförsäljare. De kommer att undersöka din enhet. Om den tillhör den påverkade gruppen kommer de att ordna med att kostnadsfritt installera en ersättnings-ACU. Den ersättnings-ACU:n kommer att omfattas av återstående garanti för din befintliga enhet, skriver Raymarine i en kommuniké.

De modeller och serienummer som omfattas är:

ACU-150 (E70430) – 0720203, och 0620001 till 0720131.

ACU-400 (E70100) – 0420339, 0920329, och 0620001 till 0720151.

Raymarine rekommenderar alla som har en av de aktuella autopiloterna att notera inställningar i Dockside Wizzard och kalibrera systemet efter att det har bytts ut av en certifierad försäljare eller reparatör.

Mer information återkallelsen och hur du tar reda på om din autopilot berörs hittar du här.

Koster – en komprimerad gu...

tors 10 aug. 2023

Du som kund på Svenska Sjö Båtförsäkringar får följa med när Claes Olivecrona och Gustav Morin från Skippo tar sikte på Koster för en reportageresa. Efter en natt med vindstyrkor på upp mot 29 meter per sekund bjuder upptäcktsresan på en fartfylld färd med himmel, hav och ett stort misstag.

Koster – en plats med en minst sagt rik historia full av skrönor, fiskehistorier, katastrofer, svåra grundstötningar och ett ömsom bekymmersfritt och ömsom hårt liv på en hårt vindpinad utpost.

Ta bara historien om hur och varför grundet Julnatta fick sitt namn. Eller om hur folk slog sig ned här redan 500 år f.Kr. Eller hur man har bott och verkat på Koster i alla tider. Eller…

Ja det går att fortsätta i tid och otid. Det koster saknar hittar man nog ingenstans. Vår guide, Douglas Lipkin, kan platsen utan och innan. Han vägleder oss till snorkelleder, sagolika gästhamnar och mycket mer.

Vad får man absolut inte missa på Koster? Svaret är trefaldigt:

  1. Vandringsrundan runt Nordkoster – ett måste!

  2. En bestigning av Valfjället – ej att förglömma.

  3. Naturhamnarna i Tjälleskär – något som bara ska besökas.

Fyrfantasten som studerat ingångsbilden kanske kan notera att vi även gör en tur till Sveriges västligaste fyr – Ursholmen. Här avslutar vi den andra delen medan morgonljuset dränker den Bohusländska skärgården.

Det stora misstaget? Att avsätta på tok för lite tid för att upptäcka sagolika Koster.

Missa inte heller den fartfyllda färden till Väderöarna i del ett av Upptäcktsresan Västkusten, ett reportage av vår redaktionella samarbetspartner Skippo!

Väderöarna – en plats som ...

tors 10 aug. 2023

En upptäcktsresa som har allt man kan förvänta sig av en färd på härliga västkusten. Vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar bjuder dig på Skippos reportageresa i två delar. Första stoppet – Väderöarna!  Vad sägs om stökig sjö i kuling, övernattning i 27 sekundmeter och svårnavigerade farvatten? Många skulle rygga tillbaka av blotta tanken. Men inte Skippos reportrar Gustav Morin och Claes Olivecrona. Från Malö med paus i Smögen och ut till Väderöarna bjuds vi på ett äventyr av episka proportioner. De utsända finner sig också i ett typiskt fenomen som så gott som alltid inträffar när man besöker Västkusten. Vädret går från strålande solsken med kraftiga vindar till regnigt och så gott som stilla – då är det i alla fall skönt att ha kapell!

Johny Spindel berättar om Väderöarna

Sist men inte minst ett lärorikt snack med Johnny Spindel, vaktmästare på Väderöarna, som kan sin väderutsatta ö utan och innan och som vet hur man får ut det mesta och det bästa av sitt besök. Här finns inga bofasta, de sista flyttade hem i slutet av 60-talet. Då lade lotsstationen ned och allt lämnades för fäfot (för att förfalla Reds. anm). Därefter startade ett vandrarhem som höll i gång i en handfull år innan de nuvarande ägarna tog över. Om det är värt besväret att ta sig hit? – Ta en vild gissning!

Mot koster i rasande fart

Se också del två av Upptäcktsresan där Hamnens reportrar styr vidare norrut mot Kosteröarna.

Så blir du av med stanken ...

ons 26 juli 2023

Luktar båten illa, eller luktar den bara båt? Oavsett kan det vara en anledning till att plocka fram gula gummihandskar och städmateriel. Vi har pratat med den före detta varvsägaren Anders Almén som ger sina bästa knep för att få bukt med stanken på båten!

Uttrycket ”det luktar båt” är ett som använts till ledes. Men vad är det egentligen som gör att det luktar båt? Om man ska tro den gamle varvsägaren Anders Almén är det med all sannolikhet mögel man har att göra med.

– Många tycker att det är lite mysigt med lukten just för att det ”luktar båt” men det är faktiskt inte det utan det luktar ju mögel, säger Anders Almén när han gästar Skippo Studio, ett webbtv-program i samarbete med oss på Svenska Sjö.

Ja båtar kan sannerligen ha en allsköns blandning av dofter och odörer ombord. Mögel, diesel och så vidare. Men hur får man bukt med dessa?

Enligt Anders Almén är det bara en sak som gäller.

– Man måste tyvärr skrubba. Bäst är att göra det med diskmedel och diskborstar som man sätter på kvastskaft, båtshakar eller liknande för att bättre komma åt. Sen kan man ju testa ozongeneratorer, de är ju bra på att ta död på mögelsporer men om de har någon större inverkan på diesel låter jag vara osagt.

Inte bara mögel som gör stanken på båten

Men det finns en doft som etsats sig fast hos den gamle varvsägaren. En lukt som säkert många plågas av under båtsemestrarna.

– Septitankslukten, eller bajslukten, är ju den äckligaste och dessutom väldig vanlig. Det finns en del båtägare som slår i konstiga medel i sin tank men då blir lukten ofta bara värre, säger Anders Almén.

Rådet för att få bukt med denna typ av pikanta doft är enkelt – byt!

Det som brukar ge sig först är gamla slangar, septitankar i plast och pumpar. Arbetet med att byta ut dessa delar kanske inte är det roligaste men det är enda sättet att bli av med odören på.

– Det är vanligt att båtägare glömmer pumparna. Man byter ut slangar och kanske tank men tänker inte på att även pumpen är en förbrukningsvara.

Det går dock att förebygga stank och äckligt arbete.

– Ger man systemet lite kärlek under säsongen har man kommit en lång väg. Blanda en klorinlösning med kokande vatten och sköljd systemet när båten ligger i vattnet. Se också till att tömma regelbundet och inte låta tanken stå full, säger Anders Almén.

Molly och Christers framgå...

tors 20 juli 2023

För Christer och Molly Rygaard är shorthandedkappsegling blivit det vinnande konceptet. Som far och dotter seglar de ihop med stor framgång. Nyligen tog de hem första pris i Kolfiberrodret – en mist sagt utmanande tvåmannakappsegling i Stockholms skärgård. 

Konceptet med ”lutbåt” som familjen Rygaard kallar det är övergett sedan länge. Oftare än sällan finner de sig i täten med trimaranen Gunpowder III, en Dragonfly 32 Super Sport, oavsett om det är kapp- eller semestersegling.

– När Molly var liten fick vi möjlighet att vara med och designa och få ner vikten på båten så mycket som möjligt. Vi kom med en hel del förslag. Vissa hörsammandes, andra inte. Båten är därför cirka 600 kilo lättare än den basmodellen. Trots detta var Molly besviken att båten inte ”flög” som America's Cup båtarna gjorde när vi väl kom för att hämta den, säger Christer Rygaard och skrockar till.

Pappa Christer har visserligen seglat kölbåt sedan tidigare men i Mollys fall är det trimaran för hela slanten.

– Det är bara kul att det går fort! Jag har aldrig seglat något annat, eller jo – en gång seglade jag vanlig kölbåt, det var skitläskigt så som det lutade, säger Molly.

Kappsegling är det som gäller

Som de flesta som seglat med tonåringar säkert märkt kan intresset för semestersegling svalna – så även för Molly. Kappseglingen å andra sidan är något som hon börjat tycka allt mer om.

– Jag tror du var elva år när vi seglade vårt första Grand Prix du och jag, säger Christer till Molly som tillsammans sedan fyra år tillbaka är en meriterad shorthanded-besättning.

Hur är det att tävla tillsammans då, riskerar man inte osämja i familjen?

– Jag tycker det är jättekul, speciellt eftersom det är något vi gör bara vi två tillsammans. Det är inte så ofta man gör det far och dotter på en sådan båt som vi har. Så visst är det jätteroligt – speciellt när det går så pass bra, säger Molly.

– Det är alldeles fantastiskt att få chansen att spendera tid tillammans på det här sättet. Sen kan jag nog tycka att segla shorthanded på sätt och vis är mindre konfliktbenäget än när det är många i en besättning. Det blir alltid massa folk som kliver på varandra. Här har vi våra våra roller och allt sitt er sedan semstersegleingen, fyller Christer i.

Succén i Kolfiberrodret

I början av sommaren ägde den beryktade shorthandedkappseglingen Kolfiberrodret rum i Stockholms skärgård. I racet deltar besättningar med otaliga kappseglingar under bältet och säker flertalet med fler prestigefyllda vinster än vad Molly är gammal. Det är dock inget som avskräcker.

Ibland klaffar dock inte allt och när Molly och Christer trötta och slitna kom till start var de tio minuter sena. Redan då satte de ribban lågt – ”blir vi omseglade av de andra enskrovsbåtarna så ger vi upp”.

Men det blev de aldrig.

– Till skillnad från de flesta andra flerskrovsbåtarna så planar inte vår båt. Så när vi märkte att vi kunde dra iväg med vår stora segelplan så kändes det som att det gick helt okej trots förutsättningarna, säger Christer.

En viktig del av framgången är rutinen att vila, det menar de båda. På längre bogar bäddade den ena ner sig i sittbrunnen för att efter nästa slag ge plats åt den andre.

Väl inne i hamn går Molly och lägger sig seglingen har tagit på krafterna och hon sover igenom hela prisutdelningen.

– Jag stod där och tänkte ”ska de inte ropa upp vår båt, har vi blivit diskade?”, när de till slut ropade upp förstaplatsen blev jag duktigt förvånad, säger Christer.

2022 års upplaga av kolfiberrodret föll på upploppet för Molly, Christer och Gunpowder III. Med några enstaka rundningar kvar gick storfallet sönder och det var bara att halta sig in i mål. Årets vinst är på så vis en efterlängtad revansch.

Tycker ni att fler borde testa på konceptet att segla shorthanded som förälder och tonårigt barn?

– Absolut, svarar de båda så gott som unisont.

Redan nu är siktet inställt på nästa års tävling med hopp om att försvara årets vinst.

Besök oss i Gotland Runt R...

fre 30 juni 2023

Fram till den 2 juli hittar du oss på Svenska Sjö i Gotland Runt Race Village i Galärparken. Under fyra dagar fylls Djurgården med underhållning, aktiviteter för de små och prova-på-seglingar.

Snart går årets upplaga av Gotland Runt av stapeln. Världens största årliga havskappsegling som under 80 år utmanat såväl nöjesseglare som proffs från när och fjärran.

Tävlingarna och aktiviteterna runtom kappseglingen arrangeras av vår ägarförening KSSS och är verkligen en höjdpunkt på båtkalendern.

I Gotland Runt Race village finns det möjlighet att gå på skattjakt där alla som deltar får ett pris; pyssla och leka med ansiktsmålning, fiskedamm; träffa vikingar från Vikingamuseet och höra berättelser från dykexperterna på museet Vrak.

För de äldre och de som lockas av en tur på vattnet är denna helg ett utmärkt tillfälle att prova på segling, åka ut med en jolle som drivs på elmotor eller varför inte testa att cykla på vattnet? På i Galärparken finns kunniga instruktörer och leder aktiviteter som passar hela familjen.

Besök även oss på Svenska Sjö i vårt tält. Här kan du få information om våra försäkringar, teckna en försäkring till din båt, och delta i en tävling om att vinna en gummibåt med utombordare från Hjertmans!

Missade du helgen på Stadshusregattan? Då är detta ett utmärkt tillfälle att ta revansch!

Riksdagens båtlivsutflykt ...

tors 29 juni 2023

Riksdagens årliga båtlivsutflykt blev en succé när Svenska Sjö Båtförsäkringar, branschorganisationen Sweboat, Svenska Båtunionen och 28 riksdagsledamöter gav sig ut i skärgården. Dagen gick ut på att sprida kunskap och föra dialog kring viktiga frågor inom båtbranschen.

Solen strålade och luften var varm när de 28 riksdagsledamöter som ingår i Riksdagens Båtlivsnätverk kastade loss från Skeppsbron. Årets båtlivsutflykt gick till Vaxholm där vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar stod som värdar tillsammans med våra ägarorganisationer Sweboat och Svenska Båtunionen.

Båtlivsutflykten går ut på att sprida kunskap om fritidsbåtslivet till landets högsta beslutsfattare. Under dagen lyftes frågor som är viktiga för båtfolk, bransch och båtlivsorganisationer.

– Det är ett utmärkt arrangemang där vi delger vår kunskap om båtbranschen till landets beslutsfattare. På så vis blir de bättre rustade för det de ska besluta om. Att göra det hos Svenska Sjö passar extra bra då det är ett så gott exempel på hur vi verkar tätt mellan det ideella båtlivet och den kommersiella sidan, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat.

De frågor som diskuterades var bland annat Tullverkets bristande uppdrag och resurser i att agera mot stöldgods som förs ut ur landet.

– Vad vi framförallt tryckte på var Tullverkets har möjlighet att kontrollera gods och hur svåra de kriminella nätverken är att komma åt. Vi belyste att Stockholm varit en region där samverkan mellan olika polisområden och det civila samhället varit väldigt framgångsrikt. Tyvärr har denna samverkan kraftigt minskat på grund av resursfördelningar, säger Per Nikolausson, vd på Svenska Sjö och fortsätter:

– Samtidigt behöver vi vara ödmjuka och ställa båtlivets problem i relation till skjutvapenvåldet. Dock måste man jobba på båda fronter för att båtägare ska få kunna ha sina saker trygga. Frågan är en ständigt återkommande sådan för såväl båtbranschen som för försäkringsbolagen.

Båtlivsutflykt som ger inblick i branschen

Det lades även vikt vid orättvisan i att gästhamnsplatser har dubbelt så hög moms som camping och hotell. Ett annat ämne var behovet av längre framförhållning vad gäller skrotningspremier för uttjänta båtar och motorer.

– Från Sweboats håll tog vi bland annat upp den bristande kunskapen om branschen hos flera av landets myndigheter. Det rör allt från ofattbara förslag på att vattenskotrar inte ska få köra i naturreservat till hastighetsbegränsningar, säger Mats Eriksson.

Svenska Sjö ger dig rabatt...

tors 29 juni 2023

Klimatkompensation blir allt vanligare och finns nu även för din fritidsbåt! Vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar ger alla våra kunder 10 % rabatt på Wavez tjänster för klimatkompensation. Läs mer om hur det fungerar och hitta din rabattkod nedan!

Som kund till Svenska Sjö har du chansen att kompensera eller klimatinvestera motsvarande dina koldioxidutsläpp säsongsvis och dessutom göra det med en rabatt!

Wavez, som samarbetar med det noterade bolaget Creturner erbjuder en tjänst där båtägaren på ett enkelt och exakt sätt kan kompensera sina utsläpp till sjöss genom en permanent lagring av koldioxid i berggrunden.

Antingen köper du som båtägare ett certifikat baserat på din snittkonsumtion kopplat till båttyp och motorstorlek. Det andra alternativet är att du kompenserar i förhållande till den estimerade bränslemängd diesel/bensin du tror att du gör av med under årets säsong.

Wavez är ett bolag som vill vara en del av transformationen mot ett mer hållbart båtliv och inser att man inte ersätter gammal teknik med ny, men låter båtägaren själv avgöra om det är viktigt att agera så miljömässigt som möjligt. 

Så fungerar Wavez klimatkompensation

Kompensationen är en process i fyra steg. I det första av dessa torskas biomassa, det vill säga organiskt överblivet träavfall så som stubbar och eller andra restprodukter.

I steg två konverteras biomassan till rent kol genom en process som kallas pyrolys. Detta innebär att man hettar upp restprodukterna till en mycket hög temperatur i en syrefri miljö.

Under den tredje fasen av processen krossas det rena kolet för att sedan blandas upp med vatten. Tillsammans bildar de en trögflytande massa som går att mäta med en mycket hög precision.

I det fjärde och sista steget tas massan till sin deponeringsplats där den slutförvaras. I fallet med Wavez och Creturners lagring sker detta i Bergslagens uttjänta gruvhål. Wavez anlitar dessutom tredjepartsaktörer som reviderar försäljning och produktion så att du som konsument kan vara säker på att det som köps och säljs också produceras och förvaras.

För att kompensera vår drift har vi på Svenska Sjö Bårförsäkringar köpt permanent lagring för tre ton koldioxid genom Wavez. Kompensera för din drift denna sommar du med med rabattkoden: SVENSKASJO2023.

Så ligger du säkerhet i ha...

fre 16 juni 2023

Få saker får en gästhamn att stanna upp så som när en båt kommer in för att lägga till. I klippet nedan ger vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar dig verktygen för att lägga till tryggt och säkert i så gott som vilket väder som helst. Längst ner i texten hittar du förtöjningsguiden – en liten handbok som kan vara bra att ha ombord!

Att lägga till och förtöja kan stressa upp även de mest erfarna. Men ofta kan en enkel checklista och bra förberedelse eliminera stressen helt och hållet. I vår tilläggningsskola har i vi hjälp av Torgny Jansson, rutinerad seglare och grundare av Arcona Yachts i Gustavsberg. Det första och kanske viktigaste tipset är ett som ofta ges i båtsammanhang. Vikten av att kommunicera med besättningen ombord.

– Det gäller att gå igenom hur man tänker att tilläggningen ska gå till. Är det lite knepigt med blåst, sidvind eller liknande så är det viktigt att ha snackat ihop sig så att alla vet vad de förväntas göra, säger Torgny Jansson till våran redaktionella samarbetspartner Skippos reporter.

Förberedelserna börjar i land

Men det finns även saker att göra innan man lägger ut som kan underlätta i en stressig situation.

Ett exempel är att se till så att fötöjningstamparna är i gott skick. En båt med bra och fräscha tampar är ofta mycket lättare att lägga till än en med tågvirke som ser ut att komma ur en spaghettigryta.

– Flerflätade linor kinkar inte alls lika lätt som vanliga treslagna linor. Man ska inte vara allt för snål mot sig och båten. Köp istället fräscht tågvirke, det håller bättre och är lättare att jobba med och man kommer att tacka sig själv i längden, säger Torgny Jansson.

Sen är det de här med fart. Hur snabbt ska man komma in mot bryggan, går det att krypköra när det blåser mycket?

– Många är väldigt fega för att gasa men glömmer att utan kraften från motorn så tappar man kontrollen. Du måste gasa mer än vad vinden blåser så att du tar kommandot över situationen snarare än att vinden trycker dig någonstans, säger Torgny Jansson.

Ibland är dessvärre missödena framme ändå. Kanske kommer det en sidopust och båten driver snett. Då är det alltid bättre att börja om. Ta isåfall höjd för att samma sak skulle kunna hända vid nästa tilläggningsförsök.

Vi bjuder dig på den kostanadsfria förtöjningsguiden!

Väl framme vid bryggan kan den enkla men grundliga förtöjningsguiden vara bra att ha nära till hands. Du hittar den här hos oss på Svenska Sjö genom att följa denna länk.

Svenska Sjö gästar Stadshu...

tors 15 juni 2023

Stockholms stad bjuder in till båtfest när Stadshuset firar 100 år! Under helgen 16–18 juni finns chans för alla, båtvana som nybörjare att pröva på båtlivet under Stadshusregattan. Vi på Svenska Sjö är givetvis på plats!

Den blir en fullspäckad helg på Norr Mälarstrand när Stockholms stadshus firar 100 år. Under helgen 16–18 juni hålls Stadshusregattan, en kappsegling med anor från 1923.

Är det så att du befinner dig i Stockholm? Då har du chansen att få uppleva något väldigt speciellt. På pontonbryggan vid Stadshusparken pågår aktiviteter för alla åldrar. Här Får man chansen att prova på optimistsegling i såväl virtual reality som i en fullt riggad optimist på land.

Vill du komma ut på vattnet? Då finns det möjlighet att pröva på när Manta5 har sverigepremiär. En slags elcykel som svävar ovanpå vattnet med hjälp av högteknologiska bärplan.

Har segling med kölbåt alltid lockat men du kanske inte riktigt vågat ta steget? Då finns möjligheten att prova på att skota, styra eller varför inte bara hänga med på en tur i en populära J/70-båt.

Inga förkunskaper krävs och alla prova på-aktiviteter är helt kostnadsfria!

Efter provsegling, cykling och kanske en lugn stund med metspöt har alla förstaparkett när regattan seglas ute på Riddarfjärden.

Prova på-aktiviteterna anordnas i samarbete mellan Stockholms stad, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, Svenska Seglarförbundet, och Gaff Yacht Society Racing Club.

Kan du inte ta dig till Stockholm för alla dessa aktiviteter? Oroa dig inte, vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar kommer att vara på palts och ge er uppdateringar från vattnet via vår Facebook-sida.

Nedan hittar du schema för hela Stadshusregattan!

Fredag 16 juni

Tid

Program

13.00–18.00

Prova på-aktiviteter

13.00–17.00

Träning damsprint, Women on Water.

Lördag 17 juni

Tid

Program

10.00–16.00

Women on Water, sprintsegling för damer i J/70

10.00–18.00

Prova på-aktiviteter

11.00–12.30

Första delseglingen med klassiska träbåtar

13.30–15.00

Andra delseglingen med klassiska träbåtar

16.00–17.00

Prova på-segling med Sveriges bästa seglare

17.00–1730

Båtparad med klassiska motorbåtar

Söndag 18 juni

Tid

Program

10.00–15.30

Women on Water, sprintsegling för damer i J/70

10.00–18.00

Prova på-aktiviteter

11.00–12.30

Tredje delseglingen med klassiska träbåtar

13.30–15.00

Fjärde delseglingen med klassiska träbåtar

15.30–16.30

Prova på-segling med Sveriges bästa seglare

16.00

Prisutdelning i Stadshusregattan

17.00–17.30

Båtparad med klassiska motorbåtar

Du har väl inte missat vår segelbåtsförsäkring? I kalkylen nedan kan du smidigt och enkelt räkna ut din premie!

Svenska Sjö – stolt partne...

fre 2 juni 2023

Allsvenskan Segling är tillbaka! I fyra deltävlingar ska arton svenska klubbar slåss om vilka fem som går vidare till Saling Champions League. Under årets säsong är vi på Svenska Sjö stolt samarbetspartner till tävlingarna.

I fyra deltävlingar slåss de arton bästa seglignsklubbarna i Sverige om äran att få titulera sig mästare. Allsvenskan Segling startade 2015 och har sedan dess vuxit rejält. Under 2023 är vi på Svenska Sjö stolt samarbetspartner till ett idrottsarrangemang där deltagarna sträcker sig från Skanör i söder till Örnsköldsvik i norr.

– Vi på Svenska Sjö brinner för båtliv i alla dess former och det är extra roligt att stötta Seglarförbundet som fyller en viktig funktion i att introducera fler människor till segling och båtliv. Vi stöttar Allsvenskan men har även stöttat individuella seglare. Det är mycket glädjande att Sverige tog två olympiska silvermedaljer vid OS i Tokyo – och en av dessa vann Josefin Olsson som vi stöttade i fyra år inför Tokyo, säger Per Nikolausson, VD på Svenska Sjö.

Under helgen 2-4 juni går den andra tävlingshelgen av stapeln och då hos GKSS i Långedrag utanför Göteborg. Ett tävlingsarrangemang vem som helst kan följa via Allsvenskan Seglings egna livesändningar. Där tar kunniga expertkommentatorer oss igenom hela 45 seglingar över tre dagar.

De fem klubbar som står i topp efter den sista tävlingshelgen går sedan vidare till Sailing Champions League och får där tävla mot de bästa klubblagen i hela Europa.

Nyheter för säsongen

Nytt för i år är satsningen Allsvenskan Magasin i Sportkanalen/CMore. Där kan du få guldklimpar från den gångna helgen i ett komprimerat format under 30 minuter. Sändningarna leds av Johan Anderberg som tidigare jobbat med stortävlingar som America's Cup, Swedish Match Cup, och Gotland Runt.

Sändningarna går på måndagar klockan 21.30 efter varje omgång av Allsvenskan Segling.

– Vi är givetvis mycket glada över att vi fördjupar samarbetet med Svenska Sjö. Våra event, som Allsvenskan, Women on Water och Seglingens Mästare, växer ständigt och är en bra plattform att synas på som partner. I vårt arbete med att fortsätta utveckla eventen krävs det än mer resurser och här är vi är tacksamma över vårt ökade stöd från Svenska Sjö, säger Marie Björling Duell, generalsekreterare och sportchef på Seglarförbundet.

Är du kappseglare eller bara seglingsentusiast? Missa isåfall inte vår segelbåtsförsäkring – mer om den hittar du här!

Undvik onödiga båtskador –...

tis 30 maj 2023

Båtsommaren närmar sig med stormsteg och många är de som inte kan bärga sig för att ge sig ut på sjön. Men med sommaren kommer även båtskador. Är det kanske första året med båten eller har vintermånaderna gjort dig lite ringrostig? Oroa dig inte – vår kunskapsbank och några tips från experten Per Ingberg ger dig en problemfri säsong till sjöss!

När det kommer till båtskador är grundstötningen gravt överrepresenterad. Nästan hälften av alla skadeärenden som vi på Svenska Sjö får in rör just grundstötningar. Många känner nog dessutom igen sig i var dessa olyckor oftast äger rum.

– Folk går på grund i det vi betraktar som hemmavatten eller kända vatten för båtägaren. Visst går det att spekulera på vad det beror på men i många fall tror jag att det är för att man åkt i det där sundet eller nära den där udden gång, på gång, på gång. Men en dag är man lite för avslappnad, kommer lite för nära, och då sker skadan, säger Per Ingberg, skadechef på Svenska Sjö.

Men visst finns det betydligt många båtskador än grundstötning.

Andra båtskador och hur du skyddar dig

Förutom grundstötning så är andra vanligt förekommande är brand och stöld. För att skydda sig mot den sistnämnda finns det ett antal knep att ta till. Först och främst är det klokt att fylla i och spara sitt båtkort. Utöver detta kan det vara värt att installera en spårsändare, en åtgärd som dessutom kan ge rabatt på försäkringspremien.

Andra metoder är bland annat DNA-märkning, lås för utombordare (vilket finns med i våra försäkringsvillkor), och startspärr.

Att däremot skydda sig mot brand kan tyckas vara krångligare. Men även här finns ett antal goda råd att beakta.

– Gå över all utrustning och se till att allt från kablage till klamrar och slangar är i gott skick. Känner man sig osäker bör man anlita en mekaniker eller elektriker som har koll, säger Per Ingberg

Många känner sig dessutom oroliga över att blixten ska slå ner och antingen orsaka brand eller slå ut hela elsystemet. Det kan då vara bra att veta att de allra flesta skador från blixtar som sker inträffar när båten är kopplad till landström. Därför kan det ibland vara klokt att överväga ifall båten verkligen behöver ligga inkopplad vid bryggan.

För att få en bättre överblick över dessa råd och ta del av vår mångåriga kunskap rekommenderar vi dig att ladda ner vår båtägarguide.

– Som i alla fall med båtar och fritidsbåtar är det fortlöpande underhållet viktigt. Det finns en hel del väldigt bra tips och trix i Båtägarguiden som man kan ladda ner kostnadsfritt från vår hemsida, säger Per Ingberg.

Svenska Sjö på plats vid å...

fre 19 maj 2023

För 46:e gången år det återigen dags för Gullviverally. Familjekappseglingen i Stockholms skärgård som lägger lika stor vikt vid trevligt umgänge som den faktiska seglingen. Första etappen är seglad och samtliga 92 båtar gick i mål! 

Gullviverallyt skulle kunna beskrivas som startskottet för båtsommaren. Under Kristi himmelfärdshelgen anordnas kappseglingen som erbjuder något för alla, stora som små. Det är 46:e gången som den nu klassiska regattan går av stapeln.

Under torsdagen gick första benet från Getfoten till Gränholmen, Näsbyvikens båtsällskaps klubbholme dit allt gick som planerat och stämningen var på topp.

– Alla är glada men samtidigt tävlingsinriktade utan att det blir blodigt. Det skrattas när man pratar om protester och alla 92 båtar som startades kunde klockas in vid målgången, säger Per Nikolausson, vd på Svenska Sjö, som agerar målgångsbåt för första gången.

Väl inne i hamn låg båtarna som i ansjovispaket – packade tätt intill varandra och oftare än sällan längsides med grannen.

– Det är arrangerat på ett mycket bra sätt så att barnen ska ha det trevligt och kunna vara med. Det hålls allt från tipsrundor till godisregn och man märker verkligen att det ska vara ett familjeevent, säger Per Nikolausson som var nära på att inte få plats när han kom in i hamn efter de sista målgångarna.

Så går det till och så har det gått

Starten går till som så att båtarna med lägst SRS-tal ger sig iväg först för att sedan följas av de snabbare. Starttiden för varje båt är individuell och beräknas baserat på SRS-tal. Denna typ av start brukar ge spännande seglingar mot mållinjen vilket den gjorde även i detta Gullviverally.

Först att ta sig i mål under torsdagen var Xiao, en X-362s med Johan Tuvstedt som skeppare. Men knappt en minut senare gick Passad GT:n Jenny i mål där Peter Skoglund stod vid rodret. En annan som placerade sig bland topp tio var familjen Dolk med båten vi fick se folieras i förra veckan. Mellan de 30 första båtarna skiljde det inte mer än 15 minuter!

Vill du följa Gullviverallyt kommer vi att göra uppdateringar på vår Facebook-sida innan det kommer en mer fullständig resumé efter helgen!

Dags att lacka om friborde...

ons 10 maj 2023

Att foliera bilar är inget nytt men på sjön är det ännu inte lika vanligt. Men kanske kan det vara ett bra alternativ till den långa processen att lacka om en båt? Familjen Dolk testade plastfilm på sin Farr 31. Resultatet blev slående. Se inslaget och läs intervjun med Svenska Sjös försäkringstagere Jonas Dolk. Kanske kan du inspireras att foliera båten du med?

En kappseglingsmaskin stod högst upp på listan när Jonas och Anna Dolk letade segelbåt. Men paret ställde också krav på att familjen skulle kunna få plats att semestra ombord.

När de 2006 hittade en Farr 31:a var valet sjävklart. En snygg kölbåt med segelegenskaper likt en jolle – som gjort för två inbitna kappseglare. Under åren har kappseglingarna varit många och båtprojekten likaså.

– Jag har gjort väldigt mycket på båten genom åren. Allt från att sätta dit peke till att bygga om hela inredningen. Skulle kunna säga att jag fixat med det mesta som man kan göra, säger Jonas Dolk.

Bli av med en möljkig gelcoat

Ett projekt som på senare år blivit allt mer pockande är färgen på friborden. Efter många år till sjöss och lika många vårrustningar med polertrasa och rubbing var gelcoaten så gott som slut. Då ställdes Jonas och Anna inför projektet att lacka om båten.

– Det skulle bli andra gången jag sprutlackerade en båt så jag vet hur mycket arbete runtikring det kräver. Man ska ha en bra lokal eller ett tält med rätt lufttryck och allt måste täckas av så att färgen inte kommer någonstans där den inte ska vara. Då fick jag idén att kolla upp det här med foliering, säger Jonas Dolk.

Det skulle visa sig vara ett framgångskoncept.

Även om Jonas var frestad över att testa foliera båten på egen hand är hand glad att han lämnade det åt proffsen. Istället gick han loss med gelcoatspackel för att få bort små skavanker båten dragit på sig under åren.

– Även när man folierar så ser man allt igenom filmen. Det gör att alla små hack och repor måste fixas till, men däremot så krävs ingen polering vilket sparar tid.

För Jonas och Anna var den sparade tiden mest tilltalande. De små skadorna på friborden tog inte mer än en dag att laga. När skadorna var reparerande backades trailer och båt in i ett skjul där proffsen tog över för själva folieringen.

Spara tid och pengar genom att foliera båten

Samtidigt fordrar foliering frågor. Hur bestående kan en plastfilm som utsätts för väder, vind och UV-strålning egentligen vara?

– Vad gäller hur UV-beständig filmen är så får man nog helt enkelt följa specifikationerna på filmen man väljer. Det finns såklart olika kvaliteter men den jag valde ska hålla i cirka tio år utan att bli allt för urblekt, säger Jonas Dolk.

Beträffande skav, repor och mindre skavanker tror inte Jonas att de ska behöva oroa sig allt för mycket.

– Små repor ska självläka från solen medan större repor som inte gått igenom filmen går att polera bort. Går det däremot hål behöver man byta den delen och då kan det lätt synas att det är en lagning, säger Jonas och fortsätter:

– Vad jag är lite orolig över är ifall skot som dras mot friborden skulle kunna skapa friktion som i sin tur värmer upp och går igenom filmen. Men det återstår att se efter sommaren.

Väl inne i skjulet gjorde firman han anlitat jobbet färdigt på en dag. Men förutom tid så sparade familjen Dolk även en slant på att strunta i sprutlackeringen. Enligt Jonas egna uppskattningar kostade plastfilm och jobb bara hälften av vad en omlackering skulle ha gjort.

– Jag tycker att det har varit otroligt smidigt. Vi hade en liten tanke om att försöka göra allt jobb själva. Men jag är oerhört glad att det inte blev så. Det krävs så mycket kunskap och erfarenhet. Dessutom fick vi ett så himla bra och trevlig bemötande från de som gjorde jobbet, säger Jonas Dolk.

Bärgning av båt – se hur d...

fre 5 maj 2023

Vi får följa med Svenska Sjös skadereglerare Per Ingberg och Niklas Eriksson, specialist på båtskador, på en bärgning. I klippet nedan får ni se båten bärgas och vi berättar hur det faktiskt går till när Svenska Sjö får in ett ärende om en sjunken båt.

När olyckan väl är framme kan det gå fort. Denna gången var det en förtvivlad båtägare och försäkringstagare på Svenska Sjö som ringde in om att han båt sjunkit.

– Vi är här för att konstatera vad som har skett och se hur bärgningen går till. Men framförallt vill vi ta reda på orsaken till att båten sjönk, säger Per Ingberg, skadechef på Svenska Sjö.

Denna gången var det försäkringstagaren Stefan som varit med om det otänkbara, att vakna upp till samtalet att hans båt sjunkit. Båten hade legat på land över vintern och gjort mindre jobb och reprationer över vintern och inte sett några direkta brister.

– Jag har haft den länge och har blivit observant, speciellt eftersom att det är en träbåt. Man vill ju vara så säker som möjligt men man vet ju aldrig, det är ju som sagt en träbåt, säger Stefan.

Så som många andra som råkat ut för samma situation är Stefan förbryllad över vad som kan han hänt.

Därför sjunker båtar

Men vad är den vanligaste orsaken till att båtar sjunker? Vi frågar Niklas Eriksson, specialist på båtskador hos Svenska Sjö.

– Mindre båtar lägger sig oftast med aktern utåt. När det då kommer vågor som sköljer över får pumpen jobba. När batteriet efter ett tag tar slut sjunker båtarna, säger Niklas Eriksson.

Styrpulpetare är de båtar som oftast råkar ut för sjunkskador. Men när det gäller sjunkskador i samband med sjösättning är träbåtar som Stefans klart överrepresenterade.

– Just träbåtar ska ju täta sig när de går i vattnet. Oftast så går de på en flottör som ser till att pumparna går igång när de behöver. Men saker kan gå fel, strömmen kan gå, en bordgenomföring kan vara trasig, eller så slutar pumpen fungera, säger Niklas Eriksson.

När det väl händer kan det gå snabbt. En liten läcka på en träbåt blir ofta stor om båten sjunker ner under spanten som normalt sett är ovanför ytan och inte tätt. Då kan det i vissa fall redan vara för sent.

Så går en bärgning till

Stefans båt bärgas med flytsäckar samtidigt som den länsas med pumpar. När väl båten är uppe undersöker Svenska Sjö Assistans vad som kan ha varit orsaken till att båten sjönk.

– Ofta när det gäller träbåtar konstaterar att de inte har något läckage när de väl bärgats upp till ytan eftersom båten tätats när den varit under vattenytan, säger Niklas Eriksson.

Hur båten bäst bärgas varierar från fall till fall men ofta är lyftsäckarna att föredra.

– Det går då att styra bärgningen utan att ta i mer på ett eller ett annat ställe. Lyftningen av Stefans båt är fördelad över flera punkter. Fördelen med detta är att luften i säckarna och båten jobbar ihop vilket förhindrar slitskador.

Vad händer sedan?

När båten väl är uppe tar går ärendet över till våra kunniga skadereglerare.

– Det första vi gör är att försöka konstatera felorsaken. Utifrån den får vi titta på försäkringen och våra villkor för att bedöma vad som går att ersätta. Behöver båten bogseras kallar vi hit en resurs som bogserar båten till varv eller närmsta servicekaj där det så snart som möjligt inleds en restvärdesräddning. Under en sådan tittar vi på det som ibland kallas för båtens hjärta, eller den enskilt dyraste saken i båten, vilket oftast är motorn. Den vill vi isåfall rädda först så att den är funktionell inför framtiden, säger Per Inberg till Stefan.

Ofta finns mycket annat som kan vara av värde i båten, hur gör man med det?

– Gällande inventarier och personlig egendom i båten får vi fatta ett beslut tillsammans med båtägaren. I samråd bestämmer vi vad båtägaren kan göra själv och om man vill ta in ett annat företag som hjälper till. Men det är beslut som får vänta tills dess att båten är uppe, säger Per Ingberg.

I vår kunskapsbank hittar du tips på hur du kan förebygga skador vid sjö- och torrsättning, samt mycket annan nyttig information!

Propellern – vi svarar på ...

ons 3 maj 2023

Vad behöver man veta om och tänka på när det kommer till propellern på en utombordare? Vad är stigning, och ska man välja en propeller i aluminium eller stål? Vår expert Lasse Eriksson förklarar och ger tips på hur utombordaren hålls i topptrim.

Båtmotorns propellrar är ett väldigt brett ämne och för många något av en djungel. Det finns ingenting som är generellt och varje båt, och motor måste ha en specifik propeller för att arbeta på rätt motorvarv.

– Motorer ska varva någonstans mellan 5 000 och 6 000 varv. Vilken propeller som passar för det finns det inga generella regler för utan man får prova sig fram. Mycket beror på hur båten lastas, säger Lasse Eriksson.

Det som ofta skiljer den ena propellern från den andra är dess stigning. Det vill säga hur mycket den är vriden. Generellt kan man säga att båtar som ska vara tungt lastade behöver bör ha plattare propellerblad, eller så kallad liten stigning. Är båten å andra sidan lätt lastad och är tänkt att gå snabbt behöver propellern vara mer vriden, eller ha en så kallad högre stigning.

– Skador på propeller går inte att reparera själv. Är det bara en liten hörna som böjts lite lätt kan man ofta rikta den själv men generellt nej, du kan inte laga en propeller själv, säger Lasse Eriksson.

Kan man serva propellern själv?

– Man kan serva sammanhanget i propellern genom att se till att propelleraxeln är infettad. Likaså när båten ska upp på hösten kan det vara bra att fetta in axeln. D bör man samtidigt kolla så att inte någon fiskelina på axeln som skulle kunna skära sönder packboxen, säger Lasse Eriksson.

Propellrar kommer som känt i olika former men det finns även olika materialval. De absolut vanligaste är stål och aluminium och valet kan vara något av en samksak.

– Oftast så levereras nya moderna motorer med stålpropellrar. Men med det sagt kan aluminium absolut vara ett billigare alternativ som inte alls är dåligt. Rostfria propellrar i stål har ofta lite bättre verkningsgrad men de är också väldigt mycket dyrare än de i aluminium.

Kan man säga att en aluminiumpropeller är bättre om man får en liten grundkänning?

– Ja, där kan man definitivt säga att det är bättre med aluminium. Går man på med en stålpropeller skadar det ofta propelleraxeln. Vid en grundstötning med aluminiumpropeller går propellern sönder men axeln klarar oftast sig, vi på Svenska Sjö tycker om aluminumpropellrar, säger Lasse Eriksson.

Här hittar du de andra delarna av Svenska Sjös Utombordarskola en kunskapsserie producerad i samarbete med Skippo.se!

Anoder – så enkla är de at...

ons 3 maj 2023

Anoder, eller offeranoder – kärt barn har många namn. Men när har de gjort sitt, varför blir mina anoder inte dåliga och hur byter man en anod på instan av motorn? Vår expert Lasse Eriksson reder ut frågetecknen.

Anoder, vad är de bra för och hur vet man när det är dags att byta? Vår expert Lasse Eriksson reder ut frågorna och visar hur man gör.

– Vi kallar det för offeranoder. De är tillverkade i ett material som är sämre än det material som motorn är gjord av. Detta innebär i sin tur att de galvaniska strömmarna påverkar anoderna så att de tar slut, försvinner eller blir vita och pulvriserade. Ser man att dessa börjar bli dåliga så är det dags att byta, säger Lasse Eriksson.

Offeranoderna är enkla att se och de flesta båtägare lär lägga märke till en anod som har gjort sitt.

Går det att byta anoderna på egen hand?

– Vissa av anoderna i motorn kan man byta själv och en tumregel är att byta de synliga själv. Är det däremot så att man behöver ta bort luckor, kåpor med mera så bör man inte byta själv. Då behövs nämligen packningar och allt möjligt, säger Lasse Eriksson.

Att besiktiga de invändiga anoderna på till exempel motorblocket kräver dock att man skruvar ut bultskallen. Dessa har specificerade intervaller på när de bör bytas som brukar ligga på ett antal hundra timmar beroende på vilket motormärke man har.

Sen finns det ju olika material, tillexempel, aluminium, zink, och magnesium – hur ska man tänka där?

– Zink lämpar sig väl för båtar som åker i saltvatten, det vill säga på västkusten. Aluminium åker vi med i bräckt vatten på ostkusten och slutligen använder vi magnesium i sötvatten. Det är väldigt viktigt att man använder rätt material på rätt plats och framförallt får man aldrig blanda, säger Lasse Eriksson.

Själva bytet är sällan svårare än att skruva loss och byta. Men om anoderna ser ut som nya efter en sommar kan det vara klokt att kika närmre.

– Om anoden ser nästan ny ut så är kontakten fel och den är troligtvis inte integrerad med motorn. Detta kan lösas genom att putsa lite på ytan där anoden ska sitta, då får den bättre kontakt, säger Lasse Eriksson.

Offeranoder kostar några hundra kronor om året men det är en service som är bra mycket billigare än att behöva exempelvis ett topplock.

Här hittar du de andra delarna av Svenska Sjös Utombordarskola en kunskapsserie producerad i samarbete med Skippo.se!

Rätt och fel vid grundstöt...

fre 28 apr. 2023

En grundstötning kan komma plötsligt och hända även den bästa. Men gör man fel efter att motorn gått på kan skadorna snabbt bli större. Svenska Sjös Lasse Eriksson berättar hur avgör du om det är säkert att fortsätta som vanligt, ifall du bör ta dig till nödhamn eller helt enkelt kalla på bogsering.

Jag har gått på grund, kan jag ändå köra till hem? Frågan har nog de flesta som gjort en grundstötning ställt sig själva. Det enkla svaret är ja men försiktighet bör iakttas.

– Den enkla bedömningen är att om man har drivning framåt kan man köra hemåt mot hemmahamnen. Skulle det däremot läcka ut olja ska du inte köra. Är propellern eller propelleraxeln skadad så kan du köra hem, men i sakta tempo, säger Svenska Sjös Lasse Eriksson.

Hur vet man att man har ett oljeläckage?

– Då kommer det att komma fina färger på vattnet, så kallade oljeringar. De sprider sig ifrån växelhuset och är ganska enkla att upptäcka. Skulle det blåsa mycket kan det dock vara svårt att se men det är oftast inte där man kör på. I de flesta fallen är det nära hemmet och där man har åkt förut, säger Lasse Eriksson.

I videon kan ni se en utombordare som gått på där propellern fått sig en rejäl törn och där dessutom propelleraxeln tycks vara böjd. Utombordaren ser med andra ord ganska tilltygad ut. Trots detta kunde ägaren ta sig till hemmahamn i lugnt tempo utan att skadorna på motorn blev värre.

Men om man inte kan ta sig hem för egen maskin då?

Om det det skulle läcka ut olja vid en grundstötning och du är försäkrad i Svenska Sjö kan du ringa till Svenska Sjö assistans. Då kommer vår samarbetspartner Team Marine som bogserar till till en säker hamn för reperation.

Här hittar du de andra delarna av Svenska Sjös Utombordarskola en kunskapsserie producerad i samarbete med Skippo.se!

Nya regler för toatömning ...

ons 19 apr. 2023

Från och med 1 maj får hamnar med tömningsstation för toalettavfall börja ta ut en avgift för användning. Samtidigt införs kommunal tillsyn i hamnarna. Allt som allt ska dessa nya regler göra tömning lättare i det långa loppet.

Snart införs nya regler gällande toalettavfall och tömning i hamn. Med hjälp av experter reder vi på Svenska Sjö ut varför ändringarna görs, och hur de ska fungera.

Grundtanken med toatömningslagen har hela tiden varit att förbättra närmiljön hav, sjöar och vattendrag. Parallellt har det även motarbetat övergödning av samma vatten. Men såväl bransch- och båtfolk, som Transportstyrelsen, den ansvariga myndigheten, ser lagen som något av ett misslyckande.

Nya regler ska ger fler stationer

Stationerna där tömning av toalettavfall varit möjligt har varit för få, de har sällan fungerat, och ofta varit kostsamma för gästhamnen eller båtklubben som underhållit dem.

– Utifrån den repsons vi fått från från fritidsbåtsägare och hamnar har kravet inte fungerat så som föroppningen. Även om de allra flesta vetat om kraven. Flera hamnar har blundat för kravet och inte byggt tömningsstationer. Mycket på grund av att risken för tillsyn har varit ganska så liten, säger Lina Petersson, sakkunnig inom sjöfartens miljöfrågor på Transportstyrelsens sektion för miljö.

Tillsynsansvaret som tidigare legat hos Transportstyrelsen lämnas nu åt kommunerna. Tanken är att den nya regler ska möjliggöra fler inspektioner och bättre uppföljning. Kravet på att kunna ta emot avfall i hamn kommer emellertid att vara detsamma.

– Man måste kunna ta emot allt avfall som normalt anlöpande båtar har. Är det en båtklubb där det inte finns hemmahörande eller gästande båtar som har däckstömning behövs det inte, men då är det viktigt att man gör en inventering som i sin tur ligger till grund för planen, säger Lina Petersson.

Samtidigt som kraven på hamnar och båtklubbar ökar och tillsynen förbättras sker ännu en ändring. Regeln om att hamnar inte få ta betalt för mottagandet av toalettavfall slopas.

Förhoppningen är att fritidsbåtshamnar ska kunna minska omkostnaderna för tömningsstationen. På så sätt ska fler båtklubbar eller kommersiella hamnar vilja bygga tömningsstationer.

– Avgiften ska vara direktkopplad till kostnaderna, och det kommer inte vara tillåtet att gå med vinst, säger Lina Petersson, sakkunnig inom sjöfartens miljöfrågor på Transportstyrelsens sektion för miljö.

Carl Rönnow, sakkunnig inom miljö och hållbarhet på SBU, och Lina Petersson på sektionen för miljö på Tarnsportstyrelsen berättar om de nya reglerna och varför de görs.

En efterlängtad regeländring

Beskedet att den så kallade ”no special fee"-principen slopas är ett som Svenska Båtunionen, SBU, väntat länge på.

– Det finns har inte funnits något incitament för en båtklubb, gästhamn eller kommun att underhålla tömningsstationerna på ett bra sätt. Ser man till hur systemen fungerat sedan det infördes krav på att tömma toalettavfall i hamn har det varit under all kritik. Framförallt sedan i fjol när Transportstyrelsen tog bort möjligheten att rapportera huruvida en station fungerat eller inte, säger Carl Rönnow, sakkunnig inom miljö och hållbarhet på SBU.

Hur avgiften ska utformas och vad slutpriset vid pumpen kommer däremot bli är svårt att säga. Men den nya förordningen tillåter inte att avgifterna är större än 70 procent av den totala underhållskostnaden.

– När den matematiska biten av hur avgifterna ska utformas faller på plats så tror jag att detta kommer att bli väldigt bra, säger Carl Rönnow.

Den nya tillsynen är också något som han och Svenska Båtunionen ställer sig positiva till.

– När kommuner ska börja bedriva tillsynen är det är en möjlighet för båtklubben att leva upp till regelverket vilket i sin tur gynnar båtägarna.

Har du fler funderingar kring båtliv och miljö, här ger vi på Svenska Sjö en överblick!

Vanligaste skadan på segel...

ons 12 apr. 2023

Grundstötningar är den vanligaste skadan på segelbåtar och bör tas på största allvar. En inkorrekt repration och snedsteg vid upptagningen kan få oerhörda konsekvenser. I videoinslaget får vi följa reprationen av en Elan 36 hos Honors Yachts Coatings. Men också höra Svenska Sjös skadechef Per Ingberg berätta om hur ett uppskjutet problem snabbt blir större än väntat.

Långkölade segelbåtar från förr kunde oftare än sällan ta rejält med stryk innan någon större skada uppstod. Tyvärr gäller inte detsamma för mer moderna segelbåtar med fenköl.

Där kan även små grundstötningar snabbt ställa till det ordentligt för båtägaren.

När en fenköl slår i en sten eller klipphäll trycks bakkanten av infästningen upp i skrovet. Detta orsakar i sin tur sprickor i de ack så viktiga tvärbalkarna eller ännu värre – skrovet.

Lagningen som då krävs är ingenting som en lekman bör ta sig an och kan väldigt snabbt bli väldigt kostsamt.

Per Ingberg har över 4 000 skadeärenden på sin meritlista. Han är idag skadechef hos Svenska Sjö och har hanterat otaliga ärenden med grundstötningar, den vanligaste skadan på segelbåtar.

– Har man fått en liten skada av en grundstötning som försvagat konstruktionen, så är det inte ovanligt att det räcker med felaktig pallning inför vintern för att skadorna ska växa markant. Det är viktigt att åtgärda skadorna i tid, säger Per Ingberg.

Vad är viktigt att tänka på när man pallar upp en båt för vintern? Skiljer sig dagens moderna segelbåtar från de mer traditionella långkölade varianterna?

– Om man har gamla system som man nyttjar för att ta upp moderna båtar så vill det till att man kompletterar dessa. Har man till exempel gamla lastbilsvagnar som är omsvetsade för att passa en äldre båttyp så är det inte att föredra för den moderna båten. Tänk på att den moderna båten alltid är mer aktertung än den ädlre båten. Den mer moderna båten bör därför hanteras av ett mer modernt system, helst sublift och sling, säger Per Ingberg och fortsätter:

– Har man inte den möjligheten måste man tänka på att det ska finnas många kontakt och beröringspunkter på båten. Detta för att avlasta skrovet så att man inte får intryckningar, försvagningar, och förslitningar i akterkanten på kölen.

De strukturella skadorna på Elan 36:an var omfattande, bilden visar hur en bottenstock knäckts efter grundstötning och felaktig uppallning.

Vi får följa med den skadade Elan 36:an till Honors Yacht Coatings på Värmdö. Där ger Anndy Barralaga oss en ordentlig genomgång av de skador som uppstått vid grundstötningen och vid den felaktiga uppallningen efter säsongens slut. Han visar även hur båten såg ut när den levererades och vad han tillsammans med sina mannar lyckats åstadkomma för att få båten sjöduglig igen.

Läs mer om Svenska Sjös segelbåtsförsäkring här!

Nytt bränslefilter på utom...

ons 12 apr. 2023

Att sätta på ett nytt bränslefilter på utombordaren är en bra försäkring mot driftstopp under sommaren. Svenska Sjös expert Lasse Eriksson visar hur du byter denna förbrukningsvara på egenhand på endast 20 minuter!

Hur vet man när det är dags att byta bränslefilter? Som mycket annat är det en service vi och vår expert Lasse Eriksson rekommenderar att göra årligen! Ett nytt bränslefilter på utombordaren är dessutom något de flesta klarar av få fast på egen hand.

– Det är en mycket liten kostnad men ändå en stor felkälla och orsak till motorstopp på sjön, säger Lasse Eriksson.

Lite förarbete krävs ofta innan själva filtret kan tas bort. På motorn som Lasse demonstrerar på behöver en del kåpor tas bort innan man kommer åt själva filtret. På motorn sitter även ett varningssystem som känner av ifall det kommer in vatten i bränslesystemet. Även denna måste tas bort innan filtret kan bytas.

– Vi skruvar bort filterenheten, häller ur bensinen och ser så att vi inte har något vatten i bensinen. Därefter tar vi bort det lilla filtret. Här kan man ofta se ganska stor skillnad på det gamla filtret och det nya. Det är också ett tecken på att filtret behövs för att få bort orenheter och vatten, säger Lasse Eriksson.

Kan man se om det är smuts i bensinen?

– Ja det kan man, det är också därför vi häller bensinen i en genomskilnlig burk där vi kan besiktiga huruvida smuts eller vatten tagit sig in. Men i detta fallet så ser allt bra ut.

Nu återstår att montera det nya filtret.

– Filtret sitter på en o-ring så det är bara att trycka upp det så att det fastnar. Därefter gängar vi på koppen igen och drar till den ordentligt så vi inte får något läckage. Sen ansluter vi varningssystemet.

Bränslefiltren är som tidigare nämnt mycket billiga. Till en mindre motor börjar de runt femtiolappen men oavsett pris är det värt att slippa en bogsering när man är ute på söndagstur.

– Snåla aldrig in på filter och olja med mera så klarar vi sommaren utan några motorstopp, säger Lasse Eriksson.

Här hittar du de andra delarna av Svenska Sjös Utombordarskola en kunskapsserie producerad i samarbete med Skippo.se!

Byta olja i drevet – en en...

ons 12 apr. 2023

Lika viktigt som att byta filter och olja i utombordarens motor är det att byta oljan i drevet. Svenska Sjös utombordsexpert Lasse Eriksson berättar hur du gör på bästa sätt och hur du håller utombordaren i topptrim.

Olja är relativt billigt och processen att byta är dessutom enkel. Att snåla lönar sig därför sällan. Kostnaden om oljan skulle vara dålig och göra skada på motorn är bra mycket högre.

– Att byta olja i drevet anser jag vara en årlig service, oavsett om det behövs eller inte. Hittar man vattenbakom oljepluggen har vi finns det en felkälla och man bör byta. Är det inget vatten menar jag ändå att oljan i växelhuset går så pass hårt att det är en förbrukningsvara, säger Lasse Eriksson.

Vid bytet är två saker extra viktiga att hålla utkik efter. Den första är föga förvånande vatten. Vad som däremot orsakat läckan behöver diagnostiseras. Därför är det alltid klokt att ta motorn till en kunnig verkstad.

– Är det vatten i oljan så är det med största sannolikhet en packbox som har gått sönder. Den vanligaste orsaken till detta är att man kört på en fiskelina som skurit sönder packboxen innanför propellern. Men det kan även vara andra felfaktorer. Därför är det viktigt att växelhuset provtrycks och provsugs för då kan man se vad som behöver åtgärdas, säger Lasse Eriksson.

Det andra man bör hålla utkik efter är metallspån och hittar man det kan det snabbt bli väldigt kostsamt.

Oftare än sällan är isåfall ett ras påväg. Då är det bara en fråga om tid innan motorn behöver kasseras eller totalrenoveras. 

Hur byter man olja i utombordarens drev?

– Vi börjar med att lossa den undre av de två skruvarna av den anledningen att där ser vi ifall det kommer ut vatten. Tar man ut den övre skruven först får man ofta mer fart på oljan och det spills lättare, säger Lasse och fortsätter:

– Vi tömmer helt, byter packningarna, och fyller på ny olja underifrån. Detta är enklast att göra med tuber som går att köpa på bensinmacken. Med dessa trycker man ut oljan som om det vore en kaviartub och det kan gå åt uppemot två stycken på en motor. Fyll upp tills dess att det kommer olja ur det övre hålet. Låt tuben sitta kvar medan du skruvar i den övre skruven. Sätt sedan dit den undre skruven och dra åt de båda skruvarna – inte för hårt men ändå så att de sitter, säger Lasse Eriksson.

Bra att ha nära till hands är nya packningar, trasor för att torka upp eventuellt spill och ett tråg att samla upp den gamla oljan i.

Här hittar du de andra delarna av Svenska Sjös Utombordarskola en kunskapsserie producerad i samarbete med Skippo.se!

Sista chansen – ansök om v...

ons 5 apr. 2023

Till och med till den 30 april kan alla med tidigare nautisk kompetens få vattenskoterkort genom en enkel ansökning. Men efter det behöver man, oavsett tidigare erfarenhet, utbildas och visa sina kunskaper genom ett teoriprov. 

Få inom båtvärlden har nog missat att det införts krav på att alla som kör vattenskoter ska ha ett förarbevis för att få göra det. Under det första året med de nya regelverket utfärdade Transportstyrelsen över 90 000 sådana. Av dessa är majoriteten, drygt 78 000 stycken, utfärdade baserat på gamla meriter.

Men chansen att få vattenskoterkort på gamla meriter försvinner inom kort.

I slutet av april går övergångsperioden ut. Efter det måste den som kör vattenskoter gå en kurs med både praktik och teori om man inte sedan tidigare tagit eller ansökt om skoterkortet.

– Nu går vi in på upploppet och det här är sluttampen för övergångsreglerna, så har man gamla meriter  gäller det att passa på. Ansökan måste vara registrerad hos oss senast den 30 april, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.

Över tusen dagliga ansökningar om vattenskoterkort

Transportstyrelsen häpnades över mängden som sökte om att få ett förarbevis baserat på gamla meriter. Jonathan Stillman berättar även att de under perioder behövt handlägga så många som 1 200 ansökningar om dagen.

– Vi har verkligen fått kraftsamla för att hinna med, men det har gått vägen, säger Jonathan Stillman.

Har du sedan tidigare in någon nautisk kompetens men vill ändå köra vattenskoter i sommar? Då är det nu hög tid att boka in utbildning inför sommaren. Tänk på att ett förarintyg även ger dig förmåner när du tecknar försäkring hos oss på Svenska Sjö!

Utbildningen tar cirka två dagar och består av såväl ett praktiskt som ett teoretiskt moment. Utbildningarna avslutas med ett prov. För att få gå utbildningen måste man ha fyllt 15 år vilket också är åldersgränsen för att få köra vattenskoter.

Transportstyrelsens övergångsregler för vattenskoter:

  • Alla behöver inte gå en ny utbildning för att ta förarbevis, utan det går också bra att söka på gamla meriter.

  • Den som har andra intyg på sjön, utfärdade före den 1 maj 2022, kan ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt – utan att gå någon ny utbildning. Det gäller till och med den 30 april 2023.

  • Övergångsreglerna gäller fyra behörigheter: förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl klass VIII eller högre. De första tre utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning.

  • Under övergångstiden får personer med dessa behörigheter köra vattenskoter utan förarbevis. Därefter måste alla som vill köra vattenskoter gå en ny utbildning.

Här kan du ansöka om förarbevis för vattenskoter på gamla meriter!

Vanligaste frågorna om vår...

ons 5 apr. 2023

För många är försäkringar något av en djungel. Svenska Sjös kundservicechef Barbro Blomqvist går igenom och ger svar på de vanligaste frågorna om båtförsäkringar.

Frågorna är många: Vad ingår i försäkringen, vart kan jag vända mig om jag går på grund, och vad kan jag göra för att sänka min premie?

– Den absolut vanligaste frågan vi får nog vad värdet på båten som ska försäkras är. Vi brukar då förklara att det är dagens köp och säljpris. Vissa tänker att de vill lägga ett högre värde om båten blir stulen men då menar vi att man betalar för mycket i premie, säger Barbro Blomquist.

Det kan också vara bra att veta vad som ingår i värdet. I vissa fall kan utrustningen i båten vara mer värd än båten själv. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring båten och utrustningens värde.

– Du ska tita igenom ditt värde varje år om det höjs eller sänkts. Under många år har det gått ner men under pandemin steg priserna igen. Så det är ett bra exempel när man bör vara noga med att kontrollera. Elektronik och inventarier tappar värde varje år men när vi gör en bedömningen så är det hela paketet som vi tittar på, säger Barbro Blomqvist.

Täcker försäkringen skador även om båten är utlånad eller uthyrd?

– Du får hyra och låna ut hur mycket du vill. Däremot kan det vara bra att veta att en extra självrisk på 5 000 kronor tillkommer. Därför kan det vara bra att ta ut 5 000 kronor i deposition om det är så att man hyr ut båten, säger Barbro Blomqvist.

En båtförsäkring från Svenska Sjö skyddar dig dessutom om olyckan skulle vara framme. Försäkringstagare hos oss har en egen larmcentral som går att kontakta när som helst på dygnet för transport till närmaste hamn eller varv.

Är olyckan ett resultat av grundstötning? Då finns det dessutom gott skydd för reperation i försäkringen.

– Ännu en vanlig fråga är om maskinskador. I grundskyddet ingår ersättning om man har gått på grund och kört sönder motor och propeller. Skulle motorn däremot haverera så måste man ha ett så kallat maskintillägg. Det går att teckna om motorn inte är äldre än 10 år och ingår under de första fem, säger Barbo Blomqvist.

En vanlig fråga är hur noggrann man bör vara med att låsa fast sin båt i bryggan. Något sådant krav har dock inte Svenska Sjö. Däremot ska utombordare alltid vara fastlåsta med ett låst godkänt av Stöldskyddsföreningen.

Hur får man ner sin försäkringspremie?

– Har man förarbevis lämnar Svenska Sjö 10 procent rabatt. Går man med i Svenska Kryssarklubben eller ansluten båtklubb får man ytterligare 10 procent. Är värdet på båten över 200 000 kronor och man installerar en spårsändare får man ytterligare 10 %, säger Barbro Blomqvist och fortsätter:

– Men det fina är att om det går bra för oss så återkommer en resultatbonus på nästkommande årspremie. På så sätt kommer ett gott resultat både båtklubbar och båtägare till dels!

Svar på fler av de vanligaste frågorna om båtförsäkringar hittar du här!

Oljebyte på en utombordare...

ons 29 mars 2023

Både kostnaden och arbetsinsatsen är minimal när det kommer till oljebyte i en utombordare. Är du osäker på hur man gör? Svenska Sjös skadereglerare Lasse Eriksson visar vägen!

Konsekvenserna för en motor som går på gammal och dålig olja kan vara avsevärda. Därför rekommenderar vi dig att inte snåla och genomföra ett oljebyte varje år. Här kan det dessutom vara värt att spendera lite extra pengar och satsa på orginaloljan till just ditt motorfabrikat.

– Hur man byter olja och om man måste göra det varje år? Där blir svaret att jag tycker att man byter olja varje år oavsett vad det är för storlek på motorn. Det är ingen jättekostnad men det är en trygg känsla att du har ny fin olja varje gång du startar motorn, säger Lasse Eriksson och fortsätter:

På en fyrtaktsmotor finns dessutom alltid ett oljefilter som kan vara bra att byta i samma veva. Vilka knep som gör det enklare berättar Lasse om här!

– Man ser till att man har en hink att samla upp all olja i. Alla olika märken har olika system och sätt att tömma oljan på. Men oftast är det en bult långt nere på riggen som oljan töms ifrån och en påfyllnad uppe där också oljestickan sitter, säger Lasse Eriksson.

Detta är bra att ha nära till hands vid ett oljebyte:

Ett tråg att samla upp den gamla oljan i, en tratt med slang om bulten för att tömma oljan sitter en bit upp på riggen, ytterligare en tratt för den nya rena oljan; den olja som tillverkaren rekommenderat till just din motor.

– Man lossar oljepluggen och när bulten släpper börjar oljan att rinna. Här kan det vara bra att vara redo med att fånga upp oljan med tråget eller en tratt kopplad till en slang som går ner i tråget, säger Lasse Eriksson.

När det är dags att fylla på ny olja är det viktigt att man fyller på rätt mängd.

Hur vet man hur mycket olja som ska vara i motorn?

– Det står i alla handböcker och på oljestickorna som finns i alla motorer. Där finns en minsta och en högsta nivå. Det är viktigt att man inte går över eller under dessa nivåerna. Vet man inte exakt kan man titta på oljestickan efter en liten stund när oljan fått rinna ner i motorn. En modern motor drar ingen olja att tala om och lägger man nivån mellan minsta och högsta klarar man sig hela säsongen, säger Lasse Eriksson.

Här hittar du de andra delarna av Svenska Sjös Utombordarskola en kunskapsserie producerad i samarbete med Skippo.se!

Byta oljefilter på utombor...

ons 29 mars 2023

Att byta oljefilter kan verka både krångligt och kladdigt. I denna del av Svenska Sjös utombordarskola visar Lasse Eriksson, skadereglerare och utombordarexpert på Svenska Sjö, hur man byter oljefilter på en utombordare!

Att byta oljefilter har inte en speciellt hög svårighetsgrad. Dessutom är det något som de flesta båtägare med en utombordare bak på akterspegeln klarar av att göra på egen hand. Lasse Eriksson, skadereglerare hos Svenska Sjö, rekommenderar att alla båtägare att gör servicen årligen.

– Oljefiltret är en vital del av motorn som tar upp sot och andra föroreningar. Dessa uppstår när man kör en förbränningsmotor. Den ska bytas varje år tillsammans med motoroljan, så är det bara, säger Lasse Eriksson.

Saker som är bra att ha nära till hands vid byte av ett oljefilter är:

En trasa, ett tråg eller en hink att samla upp olja i, en avdragare eller en rörtång; ny motorolja, det nya oljefiltret och medföljande o-ring.

– Man börjar med att lägga en trasa under filtret som alltid sitter på motorn, det blir nämligen alltid lite spill det är ofrånkomligt. Sedan använder man sig antingen av en avdragare eller en rörtång. Man tar loss filtret och tar han om oljan i filtret och tömmer det i karet. O-ringen ska få en lätt oljefilm innan man med handkraft, aldrig hårdare än så, sätter dit det nya oljefiltret, säger Lasse Eriksson.

Här hittar du de andra delarna av Svenska Sjös Utombordarskola en kunskapsserie producerad i samarbete med Skippo.se!

Klassiker med stil – CG Pe...

fre 24 mars 2023

Dubbla sittbrunnar, ketchrigg och fiskebåtsskrov – Abu Markub är en udda fågel bland CG Petterssons båtskatt. Följ med ombord och se denna klenod från 1928 i inslaget i artikeln!

Mest känd för sina legendariska motorbåtar är Carl Gustaf Pettersson, ofta känd som CG Pettersson, namn av beaktning inom båtvärlden. Hans segelbåtar är emellertid relativt okända. Men med det sagt har den namnkunnige konstruktören har även stått för en och en annan udda fågel.

Abu Markub, eller träskonäbb om man så vill, är en av dessa.

Det sägs att sagan om denna utstickande men ack så vackra träskuta fick sin början när amiral Harry Lindberg tröttnat på Stockholms skärgård. Han önskade att ge sig ut på ett öppnare hav och då fordrades en ordentlig och sjöduglig båt. Som en flottans man och sittande sekreterare på KSSS hade Lindberg goda kontakter och den som fick rita hans nästa båt blev såklart ingen mindre än CG Pettersson.

Har du ett brinnande intresse för gamla träbåtar? Här kan du läsa mer om Svenska Sjös nya veteranbåtsförsäkring. En försäkring speciellt framtagen i samarbete med Veteranbåtsföreningen och Båthistoriska Riksförbundet.

En klassiker värd att bevara

Byggd i ek och oregon pine med ett skrov för fiskebåtar, ketchrigg, och dubbla sittbrunnar har hon sannerligen ett utseende som många skulle beteckna som udda. Idag har Abu Markub genomgått en omfattande renovering. Målet med restaureringen har hela tiden varit att bibehålla den ursprungliga stilen och sjöduglighet.

Ner under däck är inte utrymmena stora men ger sannerligen känslan av vad en äkta träbåt kan vara. I sekunden man stiger ner i den främre ruffen blir man näst intill omkullslagen utav doften av trä, lack och ferniss.

Abu Markub är en av de båtar som ställdes ut på Classic Boat Show som var en del av båtmässan Allt för Sjön. Där fick också båtmagasinet Skippo.se möjlighet att kliva ombord på denna klassiker och uppleva historia.

Svenska Sjö levererar skrä...

fre 24 mars 2023

En försäkring för de båtar där det faktiska värdet överstiger det ekonomiska. Nu har Svenska Sjö tillsammans med Båthistoriska Riksförbundet och Veteranbåtsföreningen tagit fram en skräddarsydd veteranbåtsförsäkring!

Skador på veteranbåtar kostar ofta mer att laga än vad båten har i marknadsvärde. Därför kan det vara förödande om olyckan är framme. Risken blir då att försäkringen inte täcker kostnaderna för restaureringen och att veteranbåten aldrig blir sjöduglig igen.

För att råda bot på detta lanserar Svenska Sjö en skärddarsydd försäkring för veteranbåtar. Denna vetenranbåtsförsäkring har tagits fram i samråd med Båthistoriska Riksförbundet och Veteranbåtsföreningen,

– Det huvudsakliga önskemålet har varit att ha ett fast försäkringsvärde på båten. Detta så att man inte blir av med båten om något skulle hända. Försäkringsvärdet sätts av båtägaren i samråd med Svenska Sjö efter att vi har gjort en riskbedömning, säger Fredrik Björk, skadereglerare på Svenska Sjö.

Målet är att ägare av veteranbåtar ska kunna behålla sin båt även om det otänkbara skulle ske.

– Blir en plastbåt totalförstörd är tröskeln att hitta en ny båt inte lika hög. Men i en träbåt kan tusentals timmar ha lagts ner. En skärgårdskryssare kan bli inlöst och ägaren för ganska lite pengar tillbaka. Idag kan en relativt liten skada på till exempel en Skärgårdskryssare innebära att den blir inlöst. Vår veteranbåtsförsäkring handlar om att försäkringsvärdet ska vara tillräckligt högt så att båten inte blir inlöst. På så vis ska ägaren få tillräckligt med ersättning för att kunna reparera båten, säger Fredrik Björk.

Veteranbåtsförsäkring – en viktig milstolpe

När veteranbåtsförsäkringen presenterades på båtmässan Allt för Sjön hade arbetet med att hitta den rätta lösningen pågått i tre år. Till en början bjöds flera stora försäkringsbolag in till förhandling. Men var det Svenska Sjö som nappade.

– Våra medlemmar har länge önskat, och hört av sig om en försäkring som denna. Det har i stort sett varit omöjligt att försäkra klassiska träbåtar. Istället väljer många att inte försäkra sin båt men när olyckan väl är framme behöver man ha något som skyddar en, säger Pierre Dunbar, ordförande för Veteranbåtsföreningen.

En fråga som Pierre lyfter fram är vikten av en bra ansvarsförsäkring i den övergripande båtförsäkringen. Denna täcker personskador upp till 33 miljoner kronor och personskador på belopp upp till 10 miljoner kronor.

– Att vi tillsammans fått till denna försäkring är kanske en av de viktigaste milstolpar vi kommit till. Det handlar såväl om trygghet som att bevara dessa klassiska båtar på ett bra sätt, säger Pierre Dunbar.

Försäkringen i korthet:

  • Du som båtägare sätter själv ett fast försäkringsvärde i samråd med våra kunniga experter på Svenska Sjö.

  • Försäkringsbeloppet kan sättas upp till hela 500 000 kronor.

  • Båten ska vara tillverkad för minst 45 år sedan för att räknas som veteranbåt och dess skick ska vara över förväntan för dess ålder.

  • Båtens längd får inte överstiga 15 meter och den får inte vara bredare än 4,5 meter.

  • För att teckna försäkringen ska du som båtägare vara medlem i Veteranbåtsföreningen eller i Båthistoriska Riksförbundets (BHRF) medlemsföreningar.

Är din veteranbåt oförsäkrad? Vill du veta mer om Svenska Sjös nya veteranbåtsförsäkring kan du komma i kontakt med våra experter här!

Passbåten Eva – en veteran...

fre 24 mars 2023

En veteran som inte lämnar någonting att önska och får åskådarna att studsa. Följ med ombord på Eva – ett mästerverk signerad Carl Plym – i inslaget i artikeln!

En välrenommerad veteran signerad Carl Plym. Linjerna hos passbåten idag känd som Eva växte fram efter att mästerkonstruktören varit på resa i Amerika. De linjer som svenska konstruktörer vanligtvis varit kända för hade nu fått sig ett rågat mått av den nya världen. Båten skulle vara snabb, slank och exklusiv utan att göra avkall på dess sjöförmåga.

Totalt byggde man på Neglingevarvet (Stockholms Båtbyggeri AB) åtta skrov och ett av dessa blev Eva. När hon sjösattes 1930 levererades hon först till Stockholmsutställningen innan arkitekten Sigurd Lewerentz tog över henne för pendling mellan Utö och Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm.

Har du en oförsäkrad veteranbåt? Här kan du läsa mer om Svenska Sjös nya veteranbåtsförsäkring. En försäkring speciellt framtagen i samarbete med Veteranbåtsföreningen och Båthistoriska Riksförbundet.

Detaljrikedomen är slående och det förvånar knappast att Sigurd själv var med och ritade de beslag som än idag klär däcket. Stävbeslaget i fören kan få vilken åskådare som helst att kastas tillbaka till ett 30-tal i Art deco-stil. Lewerentz var dessutom i gott sällskap vad gällde båtsmak då ett av de resterna sju exemplaren såldes till tändstickskungen själv – Ivar Kreuger. En man med flera namnkunniga veteranikoner vid sin brygga.

Världen fick aldrig fler

Carl Plyms ambition var att båtarna skulle serietillverkas men dessvärre hann han gå bort i en tragiskt flygolycka innan första exemplaret någonsin hann se dagens ljus. Namnet Plym levde dock vidare. Under Stockholmsutställningen fick båtarna till följd av sin fyrkantiga hytter smeknamnet Plymdroskor när de körde runt dignitärer på fjärdarna.

Inne i hytten visar sig uppfinningsrikedomen från ännu en sida. Vad de fönster som våra samtida båtkrämare skulle beskriva som panorama går att rulla ner med vev. Precis som på bilar från samma era. Men Eva slutar inte imponera där. Under däck är hon utrustad med en rak åtta från Rolls Royce som generear hela 250 hästkrafter! En magstark uppgradering mot den tidigare motorn från amerikanska Grey Marine på 130 hästkrafter.

Längst bak i aktern har Eva en extra sittbrunn – en så kallad svärmorsplats!

Se Skippo.se:s inslag från båtmässan Allt för Sjön!

Allt för sjön – ”Årets mäs...

tors 23 mars 2023

Efter tre års väntan var det under helgerna två äntligen dags för Allt för Sjön igen. Mycket att se, mängder av besökare och försäljningsrekord har kantat årets mässa.

Allt från maffiga lyxkryssare och foilande elcyklar till välfernissade veteranbåtar och seglingssimulatorer i virtual reality. Årets upplaga av Allt för Sjön bjöd på ett smörgåsbord av godheter för den båt- och sjöintresserade.

Välputsade världspremiärer

Mässgolvet bjöd på flera pyrfärska premiärer men de kanske mest iögonfallande lär ha kommit från Delta och Glacier – inte minst på grund av deras storlek.

Med kombinationen av kolfiber och stegat skorv ger Delta Powerboats och desginern Ted Mannerfeldt en båt som mycket väl kan vara ledande i sin storleksklass när det kommer till bränselförbrukning. Trots att det på akterspegeln sitter två V-12:or på 600 hästkrafter vardera. Men var inte bara med kraft och effektivitet som Delta 48 Coupé imponerade. Den bjöd även på smarta tilltag inom designen som elektriskt tak i kanvas.

  • Maffiga Glacier 48 stal showen med sina högputsade fribord av aluminium.

  • Delta 48 var en av världspremiärerna som lockade blickar på mässgolvet under Allt för Sjön.

Lite längre bort flockades de 56 626 mässbesökarna runt en annan premiär, nämligen Glacier 48:an. Hyttbåtar i aluminium i all ära men något som detta har sällan skådats. En båt med alla komforter som kan tänkas och det mest unika är hur varvet lyckats forma aluminium i så mjuka och rullande former.

Förutom sin skicklighet med svetsar visade Delta också prov på effektivitet. Med en behaglig fart på 9 knop förbrukar bjässen på 14,6 meter inte mer än 1,2 liter diesel per sjömil.

En mässa på en mässa

Premiärer i all ära men enligt de Allt för Sjön själva så är det som lockar mest folk år efter år en speciell del av mässan – nämligen Classic Boat Show. Här bjöds det på allt från udda konstruktioner signerade av legendaren CG Pettersson till passbåten Eva byggd på Neglingevarvet och i trafik som taxibåt under Stockholmsutställningen 1930.

Visste du att Svenska Sjö lanserade en ny veteranbåtsförsäkring under Allt för Sjön? Här kan du läsa mer om denna, och komma i kontakt med en av våra experter. Försäkringen är skräddarsydd till veteranbåtsentusiaster i samråd med Veteranbåtsföreningen och Båthistoriska Riksförbundet.

Även om CG Pettersson tenderar att dominera på utställningar av veteranbåtar finns det även andra värda att nämna. Den långsmala Hwila till exempel. Ritad och byggd av Forslund och Fagerman 1926. Idag är det tydligt att trendsättare från 1900-talet första hälft gjorde något rätt för i hallen bredvid ställdes de snarlika men betydligt mycket mer moderna Hwilorna. Att inspiration hämtats från Forslund och Fagermans idéer om design råder det inga tvivel om.

  • Classic Boat Show var den del av mässan som drog mest folk.

  • Under mässan lanserades Svenska Sjös nya veteranbåtsförsäkring.

  • På bilden visserligen inte liggandes på mässan Hwilas linjer påminner även de om CG Petterssons klassiska designer.

  • Stäven på passbåten Eva går i tidsenlig Art Deco-stil från 1930-talet.

  • Samlingen av träbåtar på mässan är något av en flytande kulturskatt.

Udda men häftiga upplevelser

Även för de teknikintresserade fanns det ett stort utbud att botanisera sig bland. Det Nya Zeeländska företaget Manta5 visade upp sin foilande elcykel, Craftcart tänjde på gränserna mellan Permobil, båt och elmoped, och hjärnorna bakom seglingssimulatorn Trim On gav prov på hur framtidens jolleskola kan komma att se ut.

– Små barn som ska lära sig att segla kan använda detta innan de går på seglarskola eller under seglarskolan när det är för mycket eller för lite vind, säger Lars Linger.

Under mässan fick stora som små testa den digitala optimistjollen men framöver ska programmet anpassas så att spelarna kan ge sig ut med 29:er för att segla tillsammans.

Vad tyckte utställarna?

– Årets mässa överträffade alla förväntningar. Det märktes på stämningen att det var tre år sedan mässan sist gick – intresset var stort och besökarna var glada. Det var dessutom roligt att se att publiken var så pass blandad, Allt för sjön är tillbaka med besked, säger Christer Rexholt, försäljningschef på Flipper Marin, en del av Nimbus Group.

Men det var inte bara hos Flipper Marin som det var glada miner. Även Björn Sandhaag, vd på Marindepån, har märkt av ett stor längtan efter mässan från såväl branschen som de besökande.

– Vi är otroligt glada över att Allt för sjön har dragit igång igen. Det var tydligt att det fanns ett uppdämt behov från alla båtintresserade att få besöka Allt för sjön igen. För vår del så var mässan en otrolig framgång och vi gjorde vår bästa försäljning någonsin på Allt för sjön 2023, säger Björn Sandhaag.

Vänernresan del 2 – En båt...

fre 30 dec. 2022

I andra delen av Upptäcktsresan Vänern styr Hamnen tillsammans med Svenska Sjö skutan från Husön i Lärö skärgård mot Brommö. På vägen hittar våra upptäcktsresande fler pärlor i Europas största sjö. Men de blir samtidigt varse om hur mycket bättre sjömätning detta gravt underskattade skärgårdsparadis faktiskt förtjänar. Följ med på äventyret via inslaget nedan!

Efter en god natts sömn fortsätter Claes, Per och Gustav sin resa utpå Vänern där dagens första stopp är Alvön utanför Kristinehamn. Med sina låga avslipade klippor skulle man lätt kunna tro att man befinner sig i Stockholms yttre skärgård, Finland, eller varför inte Bohuslän?

Alvön har blivit en populär plats för motorbåtsfararna i Vänern men ändå finns där gott om plats. Alldeles intill hittar man Långön där Kristinehamns segelsällskap driver utehamn.

– De vi pratat med säger att det är mindre trängsel och kortare distanser än i Stockholms skärgård. Plötsligt är du ute på öppet vatten, säger Per medan han blickar ut över öbandet.

Snart gasar Svenska Sjös assistansbåt, en Force 10:a från Finland, vidare och sätter kursen mot nästa destination – Kristinehamn. Även där hittar man natursköna vyer med pampiga villor utefter strandkanten. Och för den som gillar konst kan man här beskåda ett verk av en av de kanske mest kända konstnärerna genom tiderna!

Vid Vålösundet står en 15 meter hög skulptur signerad Pablo Picasso. Vidundret som välkomnar sjöfarare in i Kristinehamn föreställer konstnärens hustru Jacqueline och går inte att missa vid ett besök.

Ett gästvänligt båtparadis i lågsäsong

Längs vägen får våra upptäcktsresande en inbjudan att besöka skärgårdsbönderna Alexander och Judit Lindblad Ernvik på Storön strax söder om Kristinehamn. På gården finns allt från får och kaniner till svävare, katamaran och vattenskotrar. När inte gården hålls vid driver de såväl taxibåts- och sjöräddningsverksamhet.

Långgrunda sandstränder, naturhamnar och ensliga men vackra skärgårdsöar finns det gott om på Vänern. Ett paradis för alla som vill semestra med båt.

Kursen mot Rövarsand på skärgårdsön Brommö återupptas. En ö som bjuder in med naturhamn och badstrand som sannerligen imponerar på besättningen. Under de varmaste sommarmånaderna flockas folk hit vilket får en att ställa sig frågan om inte lågsäsong då fritidsbåtarna ligger glesare är att föredra?

Samtidigt gäller det att hålla koll. Utanför de trygga naturhamnarna kan vinden snabbt öka och ibland kan ett vindvrid vara gränsen mellan succé och katastrof.

Att hitta i en ny skärgård

Mot slutet av upptäcktsfärden är upprymdheten hos besättningen stark. Men hur ska man lyckas hitta allt det vackra som Vänern har att erbjuda? Ett hett tips är att prata med båtgrannen, fråga han som kränger fisk eller kontakta de lokala båtklubbarna.

Väl tillbaka i vackra Mariestad finns allt som kan önskas i en hamn. Duschar, toaletter, tvättstuga och matbodar. Allt ett knappt stenkast ifrån stadens stadskärna med shopping, kultur, och nöjen. Ett slutgiltigt konstaterande blir att alla platser som Skippo och Svenska Sjö besökt förtjänat mer tid än vad de fått!

Se också Del 1: Ett båtparadis du bör uppleva

Vänernresan del 1 – Ett bå...

fre 30 dec. 2022

Följ med i första delen av resan där Svenska Sjö och Skippo utforskar Vänern. Tillsammans hoppas de upptäcktsresande kunna svara på huruvida Europas största sjö är ett semesterparadis för båtfolk. Från resans första dag får vi lovande berättelser om långgrunda stränder, idylliska naturhamnar och vackra skärgårdsöar. Men fortfarande är det någonting som skaver.

När Europas största insjö ska upptäckas under två dagars tid gäller det att inte sitta och slöa. Det passade sig därför väl att trampa på gasen när Svenska Sjös assistansbåt gick genom Göta Kanal från västkusten till Stockholm under två försommardagar ifjol. Med sig på färden fick vi dessutom Skippos Claes Olivecrona och Gustav Morin.

Våran resa börjar i Mariestad som har en stor gästhamn och massor av service för båtfolk. Snabbt därefter styrs skutan väster ut i den så kallade Neapelbukten med den gamla vulkanen Kinnekulle som landmärke om barbord.

Första stoppet på resan blir Kollands ö i Ekens skärgård där ett av Sveriges kanske pampigaste byggnader blickar ut över Vänern – nämligen Läckö Slott. Bygget började under 1200-talet och ägs idag av Statens fastighetsverk. Nedanför slottet ligger en gästhamn öppen för båtfarare på sjön. Förutom naturskönhet hålls ofta kulturevenemang, som konserter och operaföreställningar på borggården.

Lunch för de mest kräsna läckergommar

Det gamla fiskeläget Spiken sägs vara ett av de främsta smultronställena på Vänern, kanske till och med sjöns svar på Smögen. Hit lockas våra upptäcktsfarare för att smörja kråset. På bryggan ut finns restauranger butiker och försäljare av konsthantverk. Det är litet och gulligt även om somliga i gruppen kan känna att det föreligger en viss krimskramsvarning på det som krängs i bodarna.

Restaurangpråmen Skutan som blivit nog av en lokalkontrovers.

Navens fyr som idag fungerar som privat sommarbostad.

Ikoniska Läckö slott blickar ut över Europas största insjö.

Fiskeläget Spiken i södra Vänern.

Fiskeläget Spiken i södra Vänern.

Svenska Sjö och Skippo letar efter Vänerns pärlor. Tillsammans besöker vi gästhamnar och fiskelägen, vackra skärgårdar, restauranger och vandrarhem.

Maten går det däremot inte att klaga på. Trots höga förväntningar blev de båda gourmeterna Claes och Per glatt överraskade av såväl smaken som mångfalden på den mat som serverades.

Förrädiska farleder och fantastiska rev

Resan går vidare och med siktet inställt på Hindens rev behöver man först ta sig genom Kållands och Ekens skärgård. I sundet mellan Stora och Lilla Eken är det trångt men tack vare en ordentligt djup farled och bra djupmätare tar sig de upptäcktsresande ändå vidare innan de blir avvinkade av Navens fyr. Ett gammalt fyrtorn som idag blivit ett privat sommarboende.

Kursen ställs sydväst och snart når vi Hindens rev. Ett barndomens paradis med sin långgrunda sandstrand, klart vatten och intilliggande småbåtshamn. Ett perfekt plats att plocka fram SUP:en och ta en tur!

En skärgård fylld med skeppsvrak

Stäven ställs norrut och mot Lurö skärgård. På vägen dit passeras Trädgårdsholmarna och hemmet för en riktig lokalskandal. På södra trädgårdsholmen ligger nämligen den gamla restaurangpråmen Skutan. Där har båten legat sedan 2008. Men ska man besöka vraket gäller det att ha tungan rätt i mun för här är det lurigt. Många stenar och skär som kan få även de mest erfarna båtfararna upp på det torra.

Efter Trädgårdsholmarna styrs skutan mot natthamnen på Husön i Lurö skärgård. Här finns både nattlogi och restaurang. Även här överträffas Per och Claes förväntningar av både mat och logi – inte minst av en Vänerns bouillabaisse.

Se också Del 2: En båtvärld långt över förväntan

Kampanj & tävling! Just nu...

tis 20 dec. 2022

Tävla om en gummibåt med motor från Hjertmans

Fram till och med 2023-04-30 har du chans att vinna en gummibåt med motor från Hjertmans. Begär offert på båtförsäkring genom att fylla i formuläret Räkna ut din premie nedan så är du med och tävlar! Väljer du dessutom att teckna försäkring ger vi dig just nu 20% rabatt på premien första året, utöver andra rabatter såsom nautisk kompetens, medlem i båtklubb och i vissa fall spårsändare. Lycka till!

Villkor

  • En jury från Svenska Sjö utser vinnaren av tävlingen och beslutet kan inte överklagas.

  • När vinnaren är utsedd kontaktas denna av Svenska Sjö.

  • Svenska Sjö förbehåller sig rätten att publicera vinnaren på www.svenskasjo.se och i våra sociala mediekanaler.

  • Eventuell vinstskatt bestalas av vinnaren.

  • Anställda på Svenska Sjö och deras anhöriga får ej delta i tävlingen.

Svenska Sjö Båtmärkning

ons 14 sep. 2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bättre koll på hamnplan på din båtklubb

Vem äger båten, eller var ska slinget sitta? Många båtklubbar upplever ett behov av mer struktur och ordning vid arbetet på hamnplan. Det är många båtar och båtägare och det ställs höga krav på alla som utför ett arbete på båtklubben, inte minst vid sjösättning och upptagning. Svenska Sjö strävar efter att underlätta för båtägare och båtklubbar och har därför utvecklat ett digitalt system för uppmärkning av båtar och tillbehör. Tipsa gärna din båtklubb om Svenska Sjö Båtmärkning.   Båtmärkningen bygger på att QR-klistermärken sätts på båtar, båtvagnar, ställningar mm. När man “blippar” QR-koden med en mobiltelefon så hamnar man på båtens egna webbsida. På webbsidan finns ett antal knappar: Vissa knappar syns för alla, vissa bara för båtägaren, vissa bara för klubbens funktionärer.  

Fördelar för klubben:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Inte kund än? Gör en premieberäkning här:

[/vc_column_text][vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwdGl0bGUlM0QlMjJSJUMzJUE0a25hJTIwdXQlMjBkaW4lMjBwcmVtaWUlMjIlMjBpZCUzRCUyMmFkdmFuY2VkX2lmcmFtZSUyMiUyMG5hbWUlM0QlMjJhZHZhbmNlZF9pZnJhbWUlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRmFwcC5zdmVuc2thc2pvLnNlJTJGcmFrbmEtcHJlbWllJTIyJTIwc2Nyb2xsaW5nJTNEJTIybm8lMjIlMjBhbGxvd3RyYW5zcGFyZW5jeSUzRCUyMnRydWUlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMiUzQndpZHRoJTNBMTAwJTI1JTNCaGVpZ2h0JTNBNDAwcHglM0IlMjIlMjB3aWR0aCUzRCUyMjEwMCUyNSUyMiUyMGhlaWdodCUzRCUyMjQwMCUyMiUyMGZyYW1lYm9yZGVyJTNEJTIyMCUyMiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRQ==[/vc_raw_html][vc_column_text]

Båtlivspodden från Svenska Sjö, tidningen Båtliv och Svenska Båtunionen i samarbete. Du hittar den bland poddar eller här!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image="9392" img_size="full" alignment="center"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lyssna på Båtlivspodden i ...

ons 13 juli 2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Låt oss bjuda på Båtlivspodden, tillsammans med Svenska Båtunionen och tidningen Båtliv! Serien finns nu i tolv avsnitt laddade med nyheter och inspiration för oss båtälskare. I avsnitt 12 går vi all in på hållbarhet, från det lilla till det stora. Vi börjar starkt med en intervju med Jenny Keisu och Nicolas Broberg från X Shore. Med dem pratar vi om hållbar produktion, räckviddsångest och hur miljövänligt det egentligen är att producera batterier. Men vad gör man om man inte har möjlighet att lägga en miljon på en ny elbåt, hur kan man njuta av skärgården på ett mer hållbart sätt? Det svarar Carl Rönnow, sakkunnig i miljö- och hållbarhetsfrågor på SBU, på. Han ger konkreta tips på vad vi som enskilda individer kan göra för att göra skillnad, vilka val vi kan göra när vi konsumerar och var man hittar mer information. Häng med och glöm inte och återvinna![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Inte kund än? Gör en premieberäkning här:

[/vc_column_text][vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwdGl0bGUlM0QlMjJSJUMzJUE0a25hJTIwdXQlMjBkaW4lMjBwcmVtaWUlMjIlMjBpZCUzRCUyMmFkdmFuY2VkX2lmcmFtZSUyMiUyMG5hbWUlM0QlMjJhZHZhbmNlZF9pZnJhbWUlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRmFwcC5zdmVuc2thc2pvLnNlJTJGcmFrbmEtcHJlbWllJTIyJTIwc2Nyb2xsaW5nJTNEJTIybm8lMjIlMjBhbGxvd3RyYW5zcGFyZW5jeSUzRCUyMnRydWUlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMiUzQndpZHRoJTNBMTAwJTI1JTNCaGVpZ2h0JTNBNDAwcHglM0IlMjIlMjB3aWR0aCUzRCUyMjEwMCUyNSUyMiUyMGhlaWdodCUzRCUyMjQwMCUyMiUyMGZyYW1lYm9yZGVyJTNEJTIyMCUyMiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRQ==[/vc_raw_html][vc_column_text]

Båtlivspodden från Svenska Sjö, tidningen Båtliv och Svenska Båtunionen i samarbete. Du hittar den bland poddar eller här!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image="9392" img_size="full" alignment="center"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Livet i båtlivet

tis 12 juli 2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vår ägare Svenska Båtunionen tar initiativet till #livetibåtlivet!

Från kl 07.00 den 22 juli till kl 07.00 den 23 juli kan du delta i en unik dokumentation av båtlivet i Sverige med hjälp av sociala medier och hashtagen #livetibåtlivet.

Syftet är att samla in en ögonblicksbild av båtlivet i Sverige sommaren 2022. Kanske är det segling i vackert väder men lika gärna den där ruskiga regnskuren, motorn som trasslar eller bara en bra naturupplevelse. Projektet kommer att presenteras som en fotoutställning under vintern i samarbete med Båtmässan i Göteborg och Allt för sjön i Stockholm. En jury kommer att välja ut de 50 bästa bilderna med hastagen #livetibåtlivet och de fotograferna får fribiljett för fyra personer till valfri mässa. Tävlingen pågår till och med den 1/9 2022. Ta del av regler och läs mer om Livet i båtlivet 2022 på Svenska Båtunionens hemsida här. Du hittar Svenska Sjö på Instagram här och på Facebook här.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Inte kund än? Kampanjerbjudande just nu, 20% rabatt vid nyteckning av båtförsäkring under ditt första år. Gör en premieberäkning här:

[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_column_text]

Missa inte heller Båtlivspodden från Svenska Sjö, tidningen Båtliv och Svenska Båtunionen i samarbete. I det fjärde avsnittet av Båtlivspodden får vi träffa Kristina Wiktander Broman som är seglingsledare för detta seglingskalas och Emil Forsgren, en av Sveriges vassaste fördäckare som har vunnit Gotland Runt två gånger. De delar med sig av erfarenheter, klokskap och ger sina bästa tips inför tävlingen och vad man absolut inte ska lämna kvar på bryggan. Du hittar den bland poddar eller här!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image="9392" img_size="full" alignment="center"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gotland Runt 2022

mån 27 juni 2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Svenska Sjö är stolt partner till Gotland Runt, världens största årliga havskappsegling! Tävlingen är avslutad för i år, och vilken folkfest det blev.

Vi på Svenska Sjö närvarade på Kungliga Djurgården genom en assistansbåt som fanns tillgänglig för tävlingsdeltagarna under starten i Stockholm. De minsta och långsammaste båtarna startar först och de största och snabbaste sist. Vid Sandhamn lämnar båtarna skärgården och ger sig ut på Östersjön för den klassiska seglingen runt Gotland. Banans totala längd är cirka 350 distans, vilket tar ca 2-3 dygn för segelbåtarna. Alla deltagare seglar samma bana utom Classic-klassen, de vackra träbåtarna, som seglar ner till Visby för att sedan vända hemåt mot målet vid Sandhamn. Classic-banan är cirka 247 distans.

Läs mer om Gotland Runt på arrangören KSSS´s hemsida här. [/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Inte kund än? Kampanjerbjudande för deltagare och publik! 20% rabatt vid nyteckning av båtförsäkring under ditt första år. Gör en premieberäkning här:

[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_column_text]

Missa inte heller Båtlivspodden från Svenska Sjö, tidningen Båtliv och Svenska Båtunionen i samarbete. I det fjärde avsnittet av Båtlivspodden får vi träffa Kristina Wiktander Broman som är seglingsledare för detta seglingskalas och Emil Forsgren, en av Sveriges vassaste fördäckare som har vunnit Gotland Runt två gånger. De delar med sig av erfarenheter, klokskap och ger sina bästa tips inför tävlingen och vad man absolut inte ska lämna kvar på bryggan. Du hittar den bland poddar eller här!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image="9392" img_size="full" alignment="center"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Stolt sponsor av Allsvensk...

fre 13 maj 2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Allsvenskan Segling Skanör

Helgen (13–15 maj) startade Allsvenskan i segling för säsongen. Nu välkomnas Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar till Skanör där Skanörs Båtklubb arrangerar årets första (av totalt fyra) deltävling. Efter att under två år fått ställa in premiären i Skanör, på grund av pandemin, blir tävlingen nu äntligen av. Svenska Sjö sponsrar och stöttar evenemanget och vi ser mycket fram mot hela säsongen och alla Allsvenskans deltävlingar. Allsvenskan 2021 vanns av KSSS. I en rafflande sista deltävling i Västerås lyckades stockholmarna komma fyra och höll därmed undan i toppen. Men de var bara decimeter från att bli snuvade på guldet. Halmstad vann finaltävlingen i Västerås. Det räckte till en fjärde plats i tabellen 2021. Tvåa, på samma poäng som Halmstad, blev Hunnebo som därmed slutade trea. Silvret i Allsvenskan gick till Hjuvik som var tre poäng efter vinnarna från KSSS.

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race. När säsongen är över är de främsta lagen kvalificerade för Sailing Champions League 2023. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval i Marstrand 14–15 oktober – för att vara med i Allsvenskan även 2023.

Som deltagare och publik till Allsvenskan har vi tagit fram ett förmånligt erbjudande vid nyteckning av båtförsäkring, läs mer här!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Läs mer och följ live-sändningarna här!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Vi delar båtlivet med dig ...

tis 26 apr. 2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nu är båtsäsongen 2022 igång. Häng med oss i sommar!

Vilken båtsommar vi har framför oss! Vi hoppas kunna fortsätta dela båtlivet med alla båtentusiaster i Sverige även i år. Vi har en sommar full av aktiviteter inplanerade, vi besöker bland annat Allsvenskan med Svenska Seglarförbundet, utforskar svenska vatten med Svenska Kryssarklubben och tar oss Gotland Runt med KSSS. Följ oss gärna här på vår nyhetssida och i sociala kanaler![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

GKSS Olympic Class Regatta 7-8 maj

 

Helgen 7-8 maj går GKSS Olympic Class Regatta, en årlig 2-dagarsregatta och en mötesplats för alla aktiva seglare, från de unga nykomlingarna till erfarna landslagsseglare. Vi på Svenska Sjö är stolta samarbetspartners till GKSS och bidrar i år till regattan med att tillhandahålla den officiella startbåten. Eurocupen kommer att seglas på det publikvänliga vattnet nära hamnen i Långedrag, Göteborg. Läs mer på GKSS hemsida här. Just nu erbjuder vi i samarbete med GKSS nyteckning av båtförsäkring till kampanjpris - läs mer och gör en premieberäkning här![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Svenska Båtunionens webbve...

fre 1 apr. 2022

[vc_row][vc_column][vc_single_image image="9119" img_size="full" alignment="center"][/vc_column][/vc_row][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_column_text]Kontrollera din båt! Att regelbundet kontrollera din båt är ett utmärkt sätt att förebygga skador och underhålla båten på bästa sätt. Kontrollen säkerställer din båt och dess utrustning, samt uppmärksammar dig på delar som eventuellt behöver åtgärdas. Vi rekommenderar dig att göra en egenkontroll Svenska Sjö ägs bland annat av Svenska Båtunionen, som under 2021 uppdaterat sitt material för egen säkerhetskoll, som tidigare endast har funnits i pappersformat och som pdf. Nu är det nya materialet tillgängligt och presenteras genom ett nytt webbaserat verktyg. Egenkontrollen ska vara lika enkel att göra på mobilen som på en surfplatta eller dator. När du genomfört säkerhetskollen för just din båt, sparar du enkelt ned den som en PDF som du också kan skriva ut. Föredrar du att ändå göra en säkerhetskontroll på papper från början, går det utmärkt att skriva ut en checklista från PDF direkt. Materialet är framtaget av en grupp erfarna båtägare och tidigare besiktningsmän för båtar. Några av dem är ledamöter i Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommité. Det finns i dagsläget säkerhetskontroll för sju olika båttyper, från kanot upp till segelbåt avsedd för övernattning.

Läs mer och ta del av det nya webbverktyget på Svenska Båtunionens hemsida genom att klicka här.[/vc_column_text][vc_empty_space height="40"]

Glöm inte att titta till d...

tors 3 feb. 2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Har du tagit upp båten för vintern? Det kan vara bra att kontrollera båten regelbundet även under denna säsong, särskilt inför och efter storm eller annat busväder. Se över vaggan eller bockarna och säkerställ att inga bultar eller andra delar är skadade och behöver bytas, och att båten fortfarande står stabilt och bra. Bind aldrig fast presenningen i bockarna eller stöttorna då det kan innebära de dras omkull vid kraftig vind. Om marken sätter sig kan det innebära att det blir hårt tryck på vissa av stöttorna eller i värsta fall att båten välter. Detta är särskilt noga när tjälen går. Skotta av snön från båten när det behövs. Tyngden från snön kan göra att presenningen eller täckställningen går sönder vilket kan medföra skador på båten. Regelbundna besök hos din båt kan förebygga flera skador som annars kanske skulle bli kostsamma och försena sjösättningen, så se till din båt under hela vintern i väntan på våren!

Vill du bli kund hos Svenska Sjö är du välkommen att göra en premieberäkning:

[/vc_column_text][vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwdGl0bGUlM0QlMjJSJUMzJUE0a25hJTIwdXQlMjBkaW4lMjBwcmVtaWUlMjIlMjBpZCUzRCUyMmFkdmFuY2VkX2lmcmFtZSUyMiUyMG5hbWUlM0QlMjJhZHZhbmNlZF9pZnJhbWUlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRmFwcC5zdmVuc2thc2pvLnNlJTJGcmFrbmEtcHJlbWllJTIyJTIwc2Nyb2xsaW5nJTNEJTIybm8lMjIlMjBhbGxvd3RyYW5zcGFyZW5jeSUzRCUyMnRydWUlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMiUzQndpZHRoJTNBMTAwJTI1JTNCaGVpZ2h0JTNBNDAwcHglM0IlMjIlMjB3aWR0aCUzRCUyMjEwMCUyNSUyMiUyMGhlaWdodCUzRCUyMjQwMCUyMiUyMGZyYW1lYm9yZGVyJTNEJTIyMCUyMiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRQ==[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Vi ger dig vår Förtöjnings...

tis 11 jan. 2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Här hittar du vår nya Förtöjningsguide! Välkommen att ta del av vår samlade information och kunskap som berör hur du förtöjer din båt på ett säkert och korrekt sätt. Varför inte spara den och förvara i båten, så du alltid har den till hands. Gå vidare till nästa sida här för att läsa mer och få tillgång till Svenska Sjö Förtöjningsguide.

Vill du bli kund hos Svenska Sjö är du välkommen att göra en premieberäkning:

[/vc_column_text][vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwdGl0bGUlM0QlMjJSJUMzJUE0a25hJTIwdXQlMjBkaW4lMjBwcmVtaWUlMjIlMjBpZCUzRCUyMmFkdmFuY2VkX2lmcmFtZSUyMiUyMG5hbWUlM0QlMjJhZHZhbmNlZF9pZnJhbWUlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRmFwcC5zdmVuc2thc2pvLnNlJTJGcmFrbmEtcHJlbWllJTIyJTIwc2Nyb2xsaW5nJTNEJTIybm8lMjIlMjBhbGxvd3RyYW5zcGFyZW5jeSUzRCUyMnRydWUlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMiUzQndpZHRoJTNBMTAwJTI1JTNCaGVpZ2h0JTNBNDAwcHglM0IlMjIlMjB3aWR0aCUzRCUyMjEwMCUyNSUyMiUyMGhlaWdodCUzRCUyMjQwMCUyMiUyMGZyYW1lYm9yZGVyJTNEJTIyMCUyMiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRQ==[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Kampanjpris på grundavgift...

mån 6 dec. 2021

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

En flytväst utgör en viktig del i säkerheten på sjön. Passa på att utföra service på din flytväst, åtgärda eventuella fel och säkerställa den inför kommande säsong. Det finns flera fördelar med att underhålla sin befintliga utrustning, det sparar både pengar och vår miljö. I samarbete med Ekens Naval får du som försäkringstagare hos oss på Svenska Sjö ett förmånligt erbjudande med rabatt på service av din flytväst. Ordinarie grundavgift är 365 kr inklusive moms, du får nu grundavgiften sänkt till 255 kr inklusive moms. Vi bjuder dessutom på frakten, värde upp till ca 150 kr + moms! Fraktavgiften varierar beroende på var i landet du bor. Erbjudandet gäller för flytvästar av samtliga märken. Förmånserbjudandet gäller tills vidare. Observera att rabatten dras från grundavgiften för service. Eventuella kostnader för nya produkter som behöver bytas ut tillkommer och rabatteras inte. Vi hänvisar alla prisförfrågningar och fullständiga villkor för erbjudandet till butiken@ekensnaval.com och Ekens Naval hemsida. Besök kampanjsidan hos Ekens Naval här för att läsa fullständiga villkor och ta del av erbjudandet. Vid frågor om köp av denna produkt, kontakta Ekens Naval kundtjänst e-post: butiken@ekensnaval.com

Vill du bli kund hos Svenska Sjö är du välkommen att göra en premieberäkning:

[/vc_column_text][vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwdGl0bGUlM0QlMjJSJUMzJUE0a25hJTIwdXQlMjBkaW4lMjBwcmVtaWUlMjIlMjBpZCUzRCUyMmFkdmFuY2VkX2lmcmFtZSUyMiUyMG5hbWUlM0QlMjJhZHZhbmNlZF9pZnJhbWUlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRmFwcC5zdmVuc2thc2pvLnNlJTJGcmFrbmEtcHJlbWllJTIyJTIwc2Nyb2xsaW5nJTNEJTIybm8lMjIlMjBhbGxvd3RyYW5zcGFyZW5jeSUzRCUyMnRydWUlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMiUzQndpZHRoJTNBMTAwJTI1JTNCaGVpZ2h0JTNBNDAwcHglM0IlMjIlMjB3aWR0aCUzRCUyMjEwMCUyNSUyMiUyMGhlaWdodCUzRCUyMjQwMCUyMiUyMGZyYW1lYm9yZGVyJTNEJTIyMCUyMiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRQ==[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Seglingens Mästare

tis 5 okt. 2021

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Helgen 9:e till 11:e oktober går tävlingen Seglingens Mästare i Marstrand, arrangerad av Svenska Seglarförbundet och Marstrands Segelsällskap. Vårt samarbete med Svenska Segelförbundet, som också är en av våra ägare, sträcker sig över den nu avslutade Allsvenskan och årets Seglingens Mästare. Mästare bland mästare Förutom över 40 SM- och JSM-vinnare så har även fyra ”wildcards” delats ut, bland annat till OS-silvermedaljörerna från Tokyo, Anton Dahlberg, Fredrik Bergström och Josefin Olsson som alla leder varsin besättning. Även Max Salminen, som vann ett OS-guld 2012, har fått ett wildcard. På startlinjen kommer också rutinerade kölbåtsrävar i övre medelåldern att blandas med killar och tjejer i nedre tonåren som vunnit SM i Optimist. Förutom OS-medaljörerna är övriga medlemmar av det svenska kappseglingslandslaget också på plats som besättningsmedlemmar i olika team. Det finns även andra intressanta ”matcher i matchen” som exempelvis Marcus Westerlind, svensk mästare i sprint, som utmanas av sina söner Theo (svensk mästare i 29er) och Marius (vann USM i matchracing). Nio av de 46 besättningarna har en kvinna som skeppare. De kommer främst från JSM-klasserna. Seglingarna avgörs med snabba J/70-båtar, med en fyrmannabesättning, i korta race som beräknas ta 10–12 minuter. Banan seglas i princip inne i Marstrands hamn och åtta båtar tävlar i varje race. Det som gör Seglingens Mästare extra intressant är att deltagarna kommer från olika båtklasser. Det kan vara en fördel att ha erfarenhet från snabba kölbåtar som J/70 och av att segla i ett team – vilket kan vara en utmaning för en jolleseglare, även om han eller hon tillhör världseliten. Reglerna säger att inbjudna skeppare väljer sin besättning, men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann mästerskapet med. För första gången kommer arrangören, Svenska Seglarförbundet, att använda sig av GPS-styrda rundningsmärken. Fördelen med dessa är att de inte har någon påverkan på havsbotten då de inte är förankrade på botten. Det är lätt att följa seglingarna från land. Men de som inte har möjlighet att vara på plats i Marstrand kan ändå följa tävlingen som sänds live! Klicka här för att följa tävlingen under lördagen och klicka här för att följa tävlingen på söndagen på Youtube. Läs mer om Seglingens Mästare här[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Nu introduceras E10 på den...

tis 10 aug. 2021

[vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_single_image image="6791" img_size="large" alignment="center"][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_custom_heading text="Drivmedlet E10 introducerat i Sverige"][vc_column_text]Från den 1 augusti 2021 introduceras E10 i Sverige,  i samband med att reduktionsplikten höjs till 6% reduktion av växthusgaser i bensin. Omställningen till mer klimatneutrala drivmedel pågår och ett viktigt steg i att uppnå fastställda klimatmål och göra transporter mer klimatneutrala innebär att öka inblandningen av klimateffektiva hållbara biodrivmedel i bensin och diesel. Det nya drivmedlet med beteckningen E10 finns sedan tidigare i 14 andra länder i Europa. Omställningen innebär en övergång från dagens 95-oktaniga E5 bensin med upp till 5% etanol, till E10 med upp till 10% etanol och E10 blir den nya standardkvalitén för 95-oktanig bensin. En bensinpump märkt med E10 innehåller alltså upp till 10% etanol medan en bensinpump märkt E5 innehåller upp till 5% etanol. Vad gäller för drivmedel för båtmotorer? Kraven på motorer och drivmedel i båtar skiljer sig från bilar och utvecklingen av drivmedel styrs till stor del av fordonstillverkare. I de allra flesta bensindrivna personbilar kan man använda E10**,** så mycket som 94 procent av alla bensindrivna bilar är godkända för körning på E10, och det finns en listad översikt för bilar. Någon motsvarande lista för båtar finns dessvärre inte, och överlag är situationen för båtmotorer annorlunda. Många båtar och motorer är äldre och det finns därför en risk att du som båtägare inte kan tanka E10 bensin och skall istället tanka E5. Eftersom båtar ofta är sammansatta med produkter från två olika tillverkare, en för bränslesystem och en annan för motor, är det mer komplicerat och svårare att ha en tydlig rekommendation som för bilar. Du som båtägare och försäkringstagare ansvarar för ta reda på vad som gäller för din båt, vad både motorn och bränslesystemet är konstruerade för. Vi rekommenderar att innan du tankar ta reda på om både din motor och bränslesystem är gjord för E10. Kontrollera båtens instruktionsbok och om du är osäker skall du ta kontakt med din motortillverkare/generalagent. Ersättning för kostnader som uppkommit i samband med felaktig tankning utgår inte i din försäkring, men har du specifika frågor kring din försäkring är du varmt välkommen att kontakta vår Kundtjänst. Bensin på sjömackar På landbaserade bensinstationer tillhandahålls E10, men flera sjömackar i Sverige har bestämt sig för att endast tillhandahålla en bensin som alla bensinmotorer kan använda, i detta fall E5. Anledningen till detta är att det oftast endast är möjligt att tillhandahålla en bensinkvalité och bedömningen är att det kan finnas fler båtar och båtmotorer som kräver E5-bensin än E10-bensin. Mer information kring detta, även specifikt riktade till båtägare, finns att läsa hos Drivkraft Sverige. Klicka här för att komma vidare till Drivkraft Sveriges hemsida.[/vc_column_text][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwdGl0bGUlM0QlMjJSJUMzJUE0a25hJTIwdXQlMjBkaW4lMjBwcmVtaWUlMjIlMjBpZCUzRCUyMmFkdmFuY2VkX2lmcmFtZSUyMiUyMG5hbWUlM0QlMjJhZHZhbmNlZF9pZnJhbWUlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRmFwcC5zdmVuc2thc2pvLnNlJTJGcmFrbmEtcHJlbWllJTIyJTIwc2Nyb2xsaW5nJTNEJTIybm8lMjIlMjBhbGxvd3RyYW5zcGFyZW5jeSUzRCUyMnRydWUlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMiUzQndpZHRoJTNBMTAwJTI1JTNCaGVpZ2h0JTNBNDAwcHglM0IlMjIlMjB3aWR0aCUzRCUyMjEwMCUyNSUyMiUyMGhlaWdodCUzRCUyMjQwMCUyMiUyMGZyYW1lYm9yZGVyJTNEJTIyMCUyMiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRQ==[/vc_raw_html]

Gotland Runt med KSSS

ons 30 juni 2021

[vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_single_image image="6735" img_size="full" add_caption="yes" title="Foto: Henrik Trygg"][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_column_text]

Gotland Runt, en klassiker i båtvärlden

Vårt samarbete med Kungliga Svenska SeglarSällskapet, som också är en av våra ägare, ger oss möjlighet att bl.a. erbjuda ett extra förmånligt erbjudande vid nyteckning av båtförsäkring. Ny som båtägare, eller har du bytt båt? Oavsett så hjälper vi dig gärna att hitta rätt båtförsäkring till dig och din båt. Läs mer om erbjudandet för Gotland Runt och KSSS här.[/vc_column_text][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_column_text]

Världens största årliga havskappsegling med start i Stockholm och målgång i Sandhamn

Gotland Runt är lika mycket en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare som en utmaning för de allra bästa proffsteamen från norra Europa. Första tävlingen runt Gotland startade 1937, nu mer än 80-år senare är tävlingen runt Gotland en klassiker.

Ca 180 förväntningsfulla segelbåtar startar i år från Fjäderholmarna, med anledning av pandemin. Man har också valt att lägga upp starten vid två dagar, både lördag och söndag. De minsta och långsammaste båtarna startar först och de största och snabbaste sist. Vid Sandhamn lämnar båtarna skärgården och ger sig ut på Östersjön för den klassiska seglingen runt Gotland. Banans totala längd är cirka 350 distans, vilket tar ca 2-3 dygn för segelbåtarna. Alla deltagare seglar samma bana utom Classic-klassen, de vackra träbåtarna, som seglar ner till Visby för att sedan vända hemåt mot målet vid Sandhamn. Classic-banan är cirka 247 distans. Läs mer om Gotland Runt här! Oavsett ambition med din egen segling erbjuder vi förmånlig segel- och motorbåtsförsäkring. Välkommen att beräkna premie för att försäkra din båt hos oss![/vc_column_text][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwdGl0bGUlM0QlMjJSJUMzJUE0a25hJTIwdXQlMjBkaW4lMjBwcmVtaWUlMjIlMjBpZCUzRCUyMmFkdmFuY2VkX2lmcmFtZSUyMiUyMG5hbWUlM0QlMjJhZHZhbmNlZF9pZnJhbWUlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRmFwcC5zdmVuc2thc2pvLnNlJTJGcmFrbmEtcHJlbWllJTIyJTIwc2Nyb2xsaW5nJTNEJTIybm8lMjIlMjBhbGxvd3RyYW5zcGFyZW5jeSUzRCUyMnRydWUlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMiUzQndpZHRoJTNBMTAwJTI1JTNCaGVpZ2h0JTNBNDAwcHglM0IlMjIlMjB3aWR0aCUzRCUyMjEwMCUyNSUyMiUyMGhlaWdodCUzRCUyMjQwMCUyMiUyMGZyYW1lYm9yZGVyJTNEJTIyMCUyMiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRQ==[/vc_raw_html][vc_row][vc_column][vc_single_image image="6738" img_size="full" alignment="center"][/vc_column][/vc_row]

Vi sponsrar Allsvenskan Se...

mån 24 maj 2021

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Den första planerade deltävlingen i årets Allsvenskan tvingades tyvärr ställas in på grund av pandemin. Men deltävlingarna i Långedrag och Örnsköldsvik kunde genomföras, och det är vi som stolta samarbetspartners till Svenska Segelförbundet glada för. Helgen 10:e till 12e september går tävlingen i Västerås, och vi är som vanligt på plats. Vårt samarbete med Svenska Segelförbundet, som också är en av våra ägare, sträcker sig över Allsvenskan och senare i år även Seglingens Mästare, som utspelas i oktober i Marstrand.

Ett måste för alla seglingsintresserade!

Allsvenskan Segling är en ligaserie där 18 klubblag tävlar mot varandra i tre, (skulle varit fyra stycken år 2021), deltävlingar på olika orter i Sverige. Efter sista deltävlingen kan vinnaren utse sig till "Sveriges bästa kappseglingsklubb". Kungliga Svenska Segelsällskapet vann Allsvenskan 2020. Kappseglingarna avgörs i så kallade sprintkappseglingar med sex likadana segelbåtar av typen J/70. Sprint är en spännande och actionfylld tävlingsform där publiken kan följa dramatiken som utspelas nära land i korta race. Är man inte på plats går det enkelt att följa Allsvenskans livesändningar på Svenska Seglarförbundets hemsida eller Svenska Seglarförbundets Facebook  Varje kappsegling tar ca 10 – 15 minuter och mellan varje race byter man lag i de olika båtarna. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med upp till 45 kappseglingar vilket innebär att varje lag seglare ca 15 stycken race. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. Besättningen på varje deltävling ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön samt minst en ungdom under 24 år. Allsvenskan Segling blev direkt en succé när den lanserades 2015. Två huvudmål var att stärka klubbkänslan samt att få mer uppmärksamhet i lokal media för att stärka klubbarnas verksamhet. Läs mer om Allsvenskan Segling här![/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Köpa begagnad båt – här är...

mån 17 maj 2021

Att köpa båt är stort, oavsett om man köper en begagnad eller ny båt. Om man köper en begagnad båt är det bra att skriva ett Köpekontrakt för att undvika att det blir några oklarheter vid köpet. En båtaffär borde vara en trevlig och rolig upplevelse, både för säljare och köpare. Vi har samlat våra råd samt tagit fram ett Köpekontrakt, som vi rekommenderar dig att använda vid ditt köp av din begagnade båt. Vid köp av en begagnad båt bör man alltid försäkra sig om att båten eller dess motor inte är stöldanmäld. Detta gör man enklast genom att kontrollera båtkort och kotant Larmtjänst eller Polisen som kan hjälpa till genom att bland annat söka på båtens skrov- eller motornummer i sina register. Det är också i ditt intresse som köpare att båten är i det skick som annonserats. Dessvärre kan det ofta vara så att man som ivrig köpare glömmer bort att leta efter fel som inte är helt uppenbara och snarare framkommer vid en senare tidpunkt. Därför är det viktigt att man som köpare undersöker båten och dess tillbehör mycket noggrant då det inte är möjligt att åberopa ett fel som du som köpare borde känt till vid köpet. Är du ovan eller är det kanske ditt första båtköp?  Då kan det vara värt att anlita en besiktningsman som genomför en grundlig undersökning av båten. En besiktning av båten kan vi vissa fal påvisa fel som i slutändan kan få ner priset till ett som är mer representativt för båtens skick. I artikeln råd för förstagångsköpare av båt hittar du fler tips om det är första gången du genomför en båtaffär. På sidan Köpa och sälja båt hittar du allmänna råd vid köp och försäljning och hur du upprättar ett skriftligt köpeavtal. Vi ger också konkreta tips på vad du bör kontrollera och göra vid köpet. Läs mer och ladda ner Köpekontrakt här!

Svenska Sjö står bakom Ham...

fre 7 maj 2021

[vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_single_image image="6539" img_size="full"][vc_row][/vc_row][vc_column][vc_video link="https://youtu.be/-v18ZVhtjUQ" align="center"][/vc_column][vc_custom_heading text="Svenska aktörer går samman för att motverka brottsligheten och stölderna av båtar och båtmotorer." use_theme_fonts="yes"][vc_column_text]Svenska Sjö har ingått ett samarbete med Atlantica, If, Trygg Hansa, Team Marin och Securitas. I samverkan med Larmtjänst står vi bakom initiativet Hamntillsyn, ett projekt med syfte att permanent förändra stöldsituationen i landet. Sverige är unikt utsatt för internationella stöldligor, vilket vi vill bidra till att förändra.[/vc_column_text][vc_column][/vc_column][vc_custom_heading text="Varför projekt Hamntillsyn?" use_theme_fonts="yes"][vc_column_text]Syftet med Hamntillsyn är att permanent förändra stöldsituationen i Sverige genom att lyfta frågan till diskussion på nationell nivå för att öka kännedomen, övertyga lagstiftarna om behovet av reform, och övertyga tull och polis att prioritera åtgärder mot den organiserade internationella brottsligheten. Vi måste öka risken att åka fast och konsekvenserna av att begå stöldbrott i Sverige, och kampen mot denna organiserade brottslighet bör vara prioriterad. Båtmotorstölder är ett stort problem. Det har varit känt länge, men väldigt lite har gjorts. Stölderna drabbar våra försäkringstagare, genom att de utsätts för brott eller får högre premier för sin båtförsäkring. Det påverkar också förtroendet för rättssamhället. Den finns potential att utöka användningen av moderna tekniska verktyg för att motverka den internationella brottsligheten. Kameror, avancerad röntgenutrustning, och utrustning som spårar störsändare skulle bidra till ökad upptäcktsrisk. Regelverket för ansiktsigenkänning behöver uppdateras, och stor effekt skulle kunna uppnås genom att beivra förbudet mot störsändare för att kunna använda spårsändare.[/vc_column_text][vc_column_text]Det finns flera områden där vi ser förbättringspotential för att motverka den situation som är nu, till exempel att ge tullen befogenhet och resurser för att kontrollera och stoppa utgående gods, och ställ krav på att de används. Ett annat är att inför skarpare åtgärder mot störsändare, som är nödvändiga för att ge tull och polis verkningsfulla verktyg mot stöldligor.

Vad betyder det här för våra kunder? Kommer min premie sänkas?

Båtmotorstölder är ett allvarligt bekymmer för våra kunder. För att komma tillrätta med problemet på ett bestående sätt behövs en samlad insats som gör Sverige mindre attraktivt för organiserade, internationella ligor. Om vi lyckas kommer risken för brott minska och premierna att minska. Kommer stölderna att minska nu? Skälet till den här insatsen är att skapa uppmärksamhet kring hur lätt och vanligt det är att bli av med sin båtmotor. Vår förhoppning är att det ska leda till en diskussion om vilka åtgärder som behövs för att lösa problemet. För att problemet ska få en permanent lösning krävs ett ökat intresse bland lagstiftare, tull och polis. Sverige måste bli mindre attraktivt för de internationella stöldligorna. Projektet Hamntillsyn inleds i maj och pågår hela sommaren 2021. Vi kommer vara aktiva när det finns risk för stöld, vilket kan vara när som helst.[/vc_column_text][vc_column_text]

Så minskar du risken för båtstölder.

Att försäkra din båt ger dig ett bra skydd, och det finns många praktiska åtgärder för att försvåra för stöld och förbättra möjligheterna att få tillbaka din båt om du ändå skulle bli drabbad.

  • Fyll i ett båtkort med alla uppgifter om din båt, inklusive motornummer och skrovnummer. Se till att rätt uppgifter även finns registrerade hos oss.

  • Chansen att få tillbaka en stulen båt ökar betydligt om du kan beskriva i detalj hur den ser ut. Ge gärna båten ett tydligt signalement så att du enkelt kan berätta hur den skiljer sig från andra liknande båtar.

  • Gravera ID-märkning på flera ställen i skrov och motor till exempel med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning.

  • Det bästa skyddet är att ha god tillsyn över båten och att lägga till i en bevakad hamn.

  • Lägg gärna till i en hamn med kameraövervakning och där medlemmarna även kontrollerar och bevakar andrahandsuthyrningen av båtplatser.

  • Utombordsmotorer måste vara fastlåsta med godkänt motorlås. Använd också gärna ett bultlås och lås fast båten vid bryggan med kätting och kraftigt hänglås.

  • Dyra båtar bör utrustas med spårsändare kopplad till larmcentral.

  • Utrustning som till exempel navigator, plotter, autopilot, VHF-radio och stereoanläggning som inte är fastmonterad ska du ta med hem efter båtfärden eller låsa in i båten.

Trygg med rätt försäkring.

Välkommen att göra en premieberäkning för motorbåtsförsäkring eller segelbåtsförsäkring här:

[/vc_column_text][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwdGl0bGUlM0QlMjJSJUMzJUE0a25hJTIwdXQlMjBkaW4lMjBwcmVtaWUlMjIlMjBpZCUzRCUyMmFkdmFuY2VkX2lmcmFtZSUyMiUyMG5hbWUlM0QlMjJhZHZhbmNlZF9pZnJhbWUlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRmFwcC5zdmVuc2thc2pvLnNlJTJGcmFrbmEtcHJlbWllJTIyJTIwc2Nyb2xsaW5nJTNEJTIybm8lMjIlMjBhbGxvd3RyYW5zcGFyZW5jeSUzRCUyMnRydWUlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMiUzQndpZHRoJTNBMTAwJTI1JTNCaGVpZ2h0JTNBNDAwcHglM0IlMjIlMjB3aWR0aCUzRCUyMjEwMCUyNSUyMiUyMGhlaWdodCUzRCUyMjQwMCUyMiUyMGZyYW1lYm9yZGVyJTNEJTIyMCUyMiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRQ==[/vc_raw_html]

Tips för vinterförvaring? ...

tors 3 sep. 2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Båtguide för dig som båtägare

Att vara båtägare ska vara ett stort nöje! Men ibland krävs både kunskap och ansvar för att båtlivet ska bli lyckat. I vår guide för båtägare har vi samlat information och våra bästa tips och råd om det mesta som rör båtlivet. Innehåll Båtguide: Äga båt att tänka på Köpa och sälja båt Båtsäkerhet Väder och vind Olyckshändelser på sjön Båtliv och miljö Navigation Sjömanstips Gästhamnar Båtlexikon

Ladda ner vår båtägarguide helt gratis:

Ska du köpa eller sälja bå...

tors 3 sep. 2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]2020 var ett mycket speciellt år, med för många av oss nya typer av utmaningar. Många har hittat till sjölivet och vi tänkte dela med oss av några tips om du ska köpa eller sälja båt. Med Svenska Sjö har du marknadens bästa rättskyddsförsäkring. Tryggt att veta om du skulle råka ut för en tvist. Ladda ner vårt köpekontrakt för en säker affär på www.svenskasjo.se.

Allmänna råd vid köp och försäljning

Köpet eller försäljningen av en fritidsbåt är för de allra flesta en stor och ekonomiskt betydelsefull affär. Köparen kanske tar de första kliven in i båtlivet och är osäker på vad som bör granskas och göras inför köpet. Säljaren av båten tycker kanske att beskrivningen av båten i annonsen räcker och att några ytterligare handlingar inte behövs. Eftersom att reglerna om köp och försäljning av fritidsbåtar mellan privatpersoner inte innehåller några krav på att ett skriftligt avtal upprättas mellan parterna är det kanske lockande att göra upp affären utifrån tidningsannonsen och över ett handslag. Detta kan dock innebära betydande risker för det fall köparen visar sig missnöjd med båten eller att en tvist uppstår mellan parterna av andra orsaker. Du som ska köpa eller sälja en fritidsbåt finner i det följande några viktiga punkter att tänka på inför affären.

Upprätta skriftligt köpeavtal

Vid de allra flesta köp – inte minst när det gäller sådana dyra saker som båtar – är det alltid bäst att upprätta ett skriftligt köpeavtal. Själva innehavet av ett skriftligt avtal innebär i sig en trygghet men det är också i själva avtalet som ni kommer överens om under vilka villkor som köpet ska gå till. Om det efter köpet uppstår problem är det därför köpeavtalet som fungerar som utgångspunkt för fortsättningen och det ska innehålla allt som ni kommit överens om hela vägen fram till att köpet genomförs. Inledningsvis är det av stor vikt att säkerställa att den som ska köpa eller sälja båten faktiskt är rätt person. Innan köpeavtalet skrivs under är det därför viktigt kontrollera att de personuppgifter som angivits stämmer överens med giltiga ID-handlingar. Om köparen eller säljaren utger sig för att vara någon annan och det uppstår problem i efterhand kan det nämligen vara svårare. tillvarata sin rätt. Naturligtvis är det av samma anledning viktigt att kontrollera att säljaren till båten är dess rättmätige ägare. Därför är det en bra idé att be säljaren uppvisa tidigare köpehandlingar eller andra typer av handlingar som styrker att båten faktiskt tillhör denne. En bra idé är att i sådana sammanhang också begära kopior på dessa handlingar.

Kontrollera om båten är belånad

En person som vill köpa en båt gör också det i syfte att själv äga och använda båten. Det är därför viktigt för en köpare att kontrollera om båten är belånad eller ställd som säkerhet till någon utomstående. Om en köpare har betalat för båten och det efter försäljningen kommer fram att båten är belånad kan det leda till onödiga och omfattande kostnader för köparen. En köpare bör därför kontrollera med säljaren att båten är skuldfri och att det endast är säljaren som har något att göra med båten. Det är givetvis också viktigt att den information om båten som antecknas i köpeavtalet är korrekt. Hit hör t.ex. uppgifter som fabrikat, modell, tillverkningsår och serie- och/eller skrovnummer. Genom att tydligt anteckna dessa uppgifter i avtalet minimeras risken för missförstånd och eventuella problem i framtiden. Detsamma gäller för eventuell utrustning som följer med i köpet. Om ni inte kommit överens om att någon utrustning ska följa med vid köpet, finns möjligheten att det uppstår onödiga diskussioner eller problem. Av samma anledning kan det vara en bra idé för säljaren att även uttryckligen skriva i köpeavtalet om någon specifik utrustning inte ska ingå i köpet.

Kontrollera att båten inte är stöldanmäld

Kontakta Larmtjänst och polisen.

Kontrollera båtens skick

Att båten är felfri vid köpet är naturligtvis någonting som ligger i en köpares intresse. Något som man ofta glömmer att tänka på är dock att det kan finnas fel i båten vid själva köpet men som inte blir helt uppenbara förrän vid en senare tidpunkt. För en köpare är det därför väldigt viktigt att noggrant undersöka båten innan köpet sker. Det är nämligen inte möjligt att åberopa ett fel som en köpare måste antas eller borde känt till vid köpet. Är det första gången du köper en båt kan detta vara en både stor och svår utmaning och det är inte 8 alltid enkelt att veta vad som måste undersökas. Då kan det vara en god idé att anlita en godkänd besiktningsman som genomför en grundlig undersökning av båten. Det är ju alltid bättre att veta än att inte veta och eventuella fel kan dessutom påverka priset på båten vilket ofta är den kanske viktigaste aspekten vid ett köp. All besiktning eller undersökning av båten bör anges i avtalet med tillhörande datum och resultat. Har en besiktningsman använts så ska dennes namn skrivas in i avtalet och dennes besiktningsprotokoll införas som bilaga till köpeavtalet. Kontrollera vilken bottenfärg som använts och om det gäller en äldre båt kontrollera om det kan finnas gamla färglager med TBT kvar. Botten kan då behöva saneras till en inte oväsentlig kostnad eller arbete. Som säljare bör du istället ange i avtalet vilka fel som du känner till och som du inte vill ansvara för. Sådana fel som en köpare informerats om innan köpet kan han eller hon nämligen inte göra gällande mot säljaren efter köpet.

Notera om besiktning bara skett på land

En undersökning av båten ser också annorlunda ut beroende på om båten ligger i vatten eller är uppställd på land. Det är t.ex. inte möjligt att noggrant testköra en båtmotor på land och som köpare är det därför bäst om båten ligger i vatten vid undersökningen. Detta kan dock vara svårt beroende på vilken tid på året som köpet ska genomföras. Om undersökningen enbart skett på land ska anledningen varför anges i köpeavtalet tillsammans med om någon del av båten inte ha kunnat undersökas på grund av detta. Efter allt diskuterande och undersökande är det äntligen dags att slutföra köpet. Slutet kan kännas som ett nödvändigt ont som man snabbt vill få ur världen. Det finns dock vissa saker som är viktiga även i detta skede. Det sätt på vilket sätt betalningen av det överenskomna priset ska ske, ska anges i avtalet. Det kan röra sig om delbetalningar eller om att hela beloppet ska betalas vid ett och samma tillfälle. Hur och när betalning ska ske hör i sin tur samman med leveransen av själva båten. För att minimera riskerna för både köpare och säljare bör slutbetalning ske i samband med leveransen. Datum för både betalning och leverans ska också tas in i avtalet.

Viktigt med rättsskyddsförsäkring

Givetvis är utgångspunkten att både köparen och säljaren ska vara nöjda och känna att de gjort en bra affär. Det är så klart ingen köpare som vill köpa en båt bara för att i ett senare skede upptäcka att någonting är fel på den. Samtidigt vill ingen säljare få ogrundade krav ställda mot sig efter att köpet genomförts. Ibland kan det dock vara oundvikligt att en tvist uppkommer och med tanke på att detta ofta är förenat med stora kostnader i både tid och pengar, är det viktigt att både köpare och säljare tecknar en försäkring som innehåller rättskydd i samband med köpet. För en köpare måste försäkringen tecknas samma dag som köpet sker eftersom att det är denna dag som är utgångspunkten vid en framtida tvist. För en säljare är det av samma anledning viktigt att ha en giltig rättsskyddsförsäkring den dagen då överlåtelsen sker. Naturligtvis är det ingen som hoppas eller vill att en tvist ska uppkomma efter en affär men om olyckan är framme är det alltid bättre att vara förberedd. En båtaffär är, som ni säkert märkt, inte alltid en helt okomplicerad sak. Vår förhoppning är att denna text hjälpt både dig som säljer och dig som köper en båt att känna dig nöjd och stolt efter affären. Vi hoppas att du som köpare får njuta av en fin båt och en härlig sommar till sjöss och att du som säljare får se att din tidigare ägodel tas om hand av en ny båtentusiast.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Ett bra 2019 för Svenska S...

ons 29 jan. 2020

För femte året i rad delar vi ut överskottspengar till våra kunder som är klubb eller kretsmedlemmar. För 2019 blev beloppet 6,2 mkr som dras av på båtförsäkringspremien 2020. Sedan starten av bonusmodellen 2015 har vi med 2019 delat ut dryga 20 mkr! Antalet skador inom båtförsäkring ökade med 1% att jämföra med 3-5 % per år 2016-2018. Sjöskadorna minskade något. Stormen Alfrida i början på året kostade på och stölderna fortsatte tyvärr att öka. Stölderna ökade med 4 % i antal och med 7 % i skadebelopp. Det stora problemet är utombordarna och för att råda bot på detta har vi satt tuffare regler för vilka motorer som går att nyförsäkra. Detta för att de med mindre stöldbenägna motorer inte ska subventionera de allra mest stöldbenägna (riktigt stora motorer). Det känns lite tjatigt att prata om stöldprevention. Ni vet nog alla vad som gäller vid det här laget. Lås helst in, eller göm, märk motorn, bevaka om den ligger synligt, gör det krångligt för tjuven.

Vi blir fler båtförsäkringskunder

För fjärde året i rad. Enligt försäkringsbundets statistik (kvartal 3 2019, den senaste rapporten) ökar Svenska Sjö mest av alla!

Förbättrad båtklubbförsäkring 2020 - för femte året i rad

Denna gång är det egendomskyddet, styrelseansvarsförsäkringen och miljöskadeförsäkringen som fått ett rejält lyft för SBU och egendomsskyddet för SSF-klubbar. Läs mer här om båtklubbsförsäkringen.

Stark debut i tyngsta klas...

ons 30 okt. 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Erik Stark som under säsongen inte lyckats så bra med F1H20 fick chansen att i helgen köra iden allra tyngsta Offshoreklassen. Och vilken debut han gjorde. Erik banade inte bara väg försin stallkamrat till världsmästartiteln utan knep också en tredjeplats för egen del itungviktsklassen Class 1 Offshore.

Class 1, hur skiljer det sig från F1?

Det är lite skillnad på klasserna. F1H20 båtarna väger ca 550 kg, är 5 meter långa och har 400 HP. Class 1 båtarna är ca 14 meter långa med 2 inombordsmotorer på 1000 HP och en vikt pånära 5 ton. Att rädda en felmanöver med en 5 ton tung båt är inte helt lätt så det gäller att inte göra några misstag. -Jag har drömt att få köra Class 1 och det var verkligen superkul att köra. Svårare och roligareän jag trodde. Nu hoppas jag på att få köra mer nästa år. Men ingen vila än. Nästa helg kör jag XCat I Shanghai. Läs fler nyheter om Erik Stark [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Tungt på slutet för Josefi...

tis 3 sep. 2019

Det var fina väderförhållanden för seglarna i Enoshima. Josefin Olsson var nära täten och med tre race kvar var hon på fjärde plats med bara åtta poäng upp till bronsplatsen. Det såg alltså ganska bra ut och Josefin trivdes bra med de lite kraftigare vindarna och vågorna. Vinden lugnade sedan ner sig och under lördagens race blev hon 17-18-19. Jossan föll därmed ned till tolfte plats och hamnade utanför finalen där de 10 bästa gjorde upp om medaljerna. Segrade i Enoshima gjorde Jossans träningskompis Emma Plasschaert från Belgien.

Skönt att vara hemma efter en lång period i Japan.

- Visst, jag är besviken på resultaten i Japan då det var för-OS och världscupen i Enoshima. Det var ju säsongens stora mål. Hela perioden i Enoshima blev en kamp från början till slut. Jag kände redan på träningen innan att farten inte fanns i båten och att den tryckande värmen och höga luftfuktigheten slet på kroppen som inte karade av att återhämta sig. Men trots allt ser jag ändå ljust på framtiden när jag inser att formtoppen kom en månad för tidigt. Vinst på Kieler Woche och snudd på en VM-medalj gör att jag har goda förhoppningar på nästa säsong. Och även om resultaten uteblev i Japan detta år så har jag lärt mig otroligt mycket som jag kommer få utdelning för längre fram.

Nu laddar Josefin om!

mån 29 juli 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text] 6:a i VM och snart dags för årets viktigaste tävling. För OS i Enoshima i mitten av augusti. Det blev till slut en sjätteplats för Josefin Olsson när Laser Radial-VM avslutades förra veckan. – Jag är glad och nöjd med nivån jag håller under hela regattan. Att bli sexa och behöva räkna en diskvalificering är riktigt bra, säger Josefin. Det har varit en annorlunda kappseglingsvecka för Josefin Olsson i japanska Sakaiminato. Ledning i VM från första till tredje dagen. Sedan följde två diskvalificeringar i rad och hon ramlade ner från 1:a till 12:e plats. Efter en ordentlig jakt i de fyra sista racen slutade hon 6:a. Inte långt i från en medalj. Josefins inledning var helt fenomenal, starterna fungerade bra och hon visade en fin mental styrka att komma tillbaka efter raset i mitten på tävlingarna. Sådant sätter respekt hos konkurrenterna.

Josefin satsar nu hårt mot OS i Tokyo 2020.

Senast i Rio, 2016, blev det en sjätteplats. OS-seglingarna och även för-OS kommer att avgöras i Enoshimoa, strax söder om Tokyo och 80 mil från Sakaiminato. I Ensohima, väntar lite andra förhållanden med mer vind och mer öppet vatten. I södra Japan är det riktigt varmt på sommaren och det kräver bra fysik. Något Josefin tänker fortsätta jobba med inför OS. Vi önskar Josefin lycka till med för-OS i mitten av augusti! Läs mer om Josefin Olsson [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bärgningen av båten Lovisa...

fre 28 juni 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Lovisa som är försäkrad i Svenska Sjö och är hela 122 år gammal, sjönk olyckligt när den deltog i familjekappseglingen Gullviverallyt i slutet på maj utanför ön Kungsholmen på Saxarfjärden. Familjen kunde lyckligtvis rädda sig ur båten. Båten låg på ca 40 meters djup och det blev en mycket besvärlig bärgning. Båten är nu i alla fall bärgad och den kom upp utan skador av bärgningen. Tyvärr har den ändå fått relativt omfattande skador. Mycket pga. att den legat så djupt.

Se filmen från bärgningen

Josefin Olsson femma på EM...

mån 27 maj 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Josefin spurtade fint på EM i Porto som avslutades på lördagen. Med en andra plats i sista seglingen blev hon totalt 5:a. Segrade gjorde danskan Anne-Marie Rindom och Jossans träningskompis Marit Bouwmeester från Holland kom på andra plats. Emma Plasschaert, Belgien blev trea. - Det var framförallt seglingar i lite mer vind och vågor som gick riktigt bra. Lite trögare gick det i de lätta vindarna. Jag hade en kämpig start, men jag är riktigt nöjd med finalseglingen. Kanske hade jag några misstag som vi kan slipa på, annars var det toppen, säger Josefin. Närmast på programmet är träning hemma i Sverige innan det är dags för Kieler Woche i slutet av juni och i augusti väntar för-OS i Tokyo. Vi återkommer med rapport. Läs mer om Josefin Olsson [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Snart dags för Josefins tä...

tors 2 maj 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vi lyssnade med vår laser radial seglare Josefin Olsson för att höra hur försäsongen varit.

Vad har du inriktat dig på?

- Fokus har varit på mycket träning där vi fram för allt jobbat med kryss och länsfart.

Vilka tränar du med?

- Jag har hittat en riktigt bra träningsgrupp. Jag har tränat med Marit från Holland som vann OS-guld i Rio. Vi har tränat på Gran Canaria i februari och mars och innan dess var det en lång period i Florida. Det har varit riktigt inspirerande att träna med och mot världens bästa radial seglare. Extremt utvecklande. Jag hoppas det kan visa sig i resultatlistorna framöver.

Vad händer nu?

- Nu i april har vi lagt in en längre fysperiod för att komma i bästa tänkbara fysiska form inför tävlingssäsongen senare i sommar. Senare i vår åker jag till Tokyo för att slipa på formen på OS vattnen med bl.a. Marit. Det blir det sista viktiga träningslägret på vattnet innan racingsäsongen.

Hur ser tävlingssäsongen ut?

- Sommaren kommer bli viktig med EM i Portugal i slutet av maj, VM i Japan i juli och för-OS i Japan i Augusti.

Det låter som ett omfattande program. Vi hoppas det går bra för Josefin och vi återkommer med rapporter från tävlingarna.

Läs mer om Jossefin Olsson[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Färre skador med rätt kuns...

tors 4 apr. 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Ca hälften av alla båtskador är så kallade sjöskador och merparten av dessa är rena grundstötningar. Det är skador som i princip skulle kunna vara noll med ett noggrant navigerande med ett aktuellt sjökort och med anpassad fart som stöd.

Navigationskunskap

Därför är ett tips att gå en kurs, få ett bevis på kunskaperna och dessutom rabatt på båtförsäkringen. 10 procents rabatt hos Medborgarskolan Det är viktigt att du som ska ut på sjön har rätt kunskaper. Det gör det hela både roligare och enklare. För din egen och dina medmänniskors säkerhet, se till att hålla dina kunskaper aktuella. Medborgarskolan erbjuder Svenska sjös kunder 10 procents rabatt på sjölivskurser. Läs mer om Medborgarskolans sjölivskurser [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Vi ökar vår resultatbonus ...

fre 8 feb. 2019

Under 2019 t.o.m 31 mars 2020 delar vi ut närmare 6,4 miljoner kronor i resultatbonus till våra medlemskunder. Det är en ökning från 2018 då 4,2 miljoner delades ut. Anledningen är att tidigare års skador har avvecklats med ett positivt resultat. Det är något som i Svenska Sjös modell kommer försäkringstagarna tillgodo. Vi har inga aktieägare som är ute efter att tjäna maximalt med pengar utan det är båtägarorganisationerna och deras medlemmar som äger oss. Det är dem som får ta del av överskottet säger Per Grywenz på Svenska Sjö. Sedan införandet av resultatbonus 2015 har bolaget 2019 inkluderat, avsatt 14,4 miljoner kronor i form av resultatbonus. Det är försäkringstagare som är medlemmar i klubb eller krets ansluten till Svenska Båtunionen, Svenska Seglarförbundet eller Svenska kryssarklubben som får ta del av resultatbonusen. KMK, KSSS, Navigationssällskapet och Saltsjö Mälarens båtförbund är dessutom direkta ägare av Svenska Sjö.

Blir det resultatbonus får man ta del av sådan redan andra året som kund.

Beloppet dras av på försäkringspremien. Berättigad till resultatbonus är bara en av flera fördelar man får som försäkringstagare och medlem i någon av ovanstående klubbar och kretsar. Båtförsäkringen är 10 % billigare för medlem. Dessutom ingår bara för medlemmar, allrisk, maskinskada upp till motorn är fem år, utökat geografiskt täckningsområde och fördubblad maxersättning vid köp och säljtvister. Under 2018 ökade skadorna, både i antal och i medelskadebelopp. Det är främst sjöskador, stöldskador och stormrelaterade uppläggningsskador som har ökat. Men även maskinskadorna har ökat kraftigt. Totalt ökade antalet skador med 5 % och skadebeloppet med 14 % jämfört med 2017. Båtskadorna är på väg uppåt i antal och kostnad och därför är det glädjande att vi samtidigt kan återbetala från tidigare års skaderesultat som avvecklats positivt. Det blir som en kudde för våra kunder avslutar Per.

Josefin Olsson laddar upp ...

ons 23 jan. 2019

Vi hade en liten pratstund med Josefin Olsson som just nu är i Florida för att lägga grunderna inför kommande säsong. Det står både träning och tävling på schemat med Världscuptävlingen i Miami som avslutande höjdpunkt. Vad kommer du träna särskilt på? - Framförallt starter och teknik. Berätta, hur jobbar ni med träningen? Vi har tränat med en riktigt bra träningsgrupp och försöker filma mycket och sen "sno" av de andra seglarna tekniska moment som vi tycker de gör bra. Under världscupen finns ju möjligheter att verkligen finslipa teknik. Vad satsar du på där? - Vi kommer även där att jobba med starter. Men vi satsar också på rundningar där det ofta är många båtar och man kan tjäna enkla metrar mot sina konkurrenter om man gör det bra. Vill du avslöja hur du får tips på förbättringar? - Jodå, vi kommer att använda oss av gps tracken för att se hur jag agerar och jämföra det mot de andra tjejerna i toppen. Det låter spännande. Vi hoppas träningen och tävlingen i Florida blir lyckad. Säsongens stora mål är annars För-OS i Tokyo i augusti. En viktig tävling inför OS 2020. Läs mer om Josefin Olsson

Kommer Erik Stark att bli ...

tis 8 jan. 2019

Ja, det är fullt möjligt. Efter ett fantastiskt tävlingsår etablerade sig Erik ordentligt i världstoppen av Formel 1 Racing. Med seger i den avslutande tävlingen i Sharjah 13-15 december nådde Erik totalt 85 poäng, endast 4 poäng efter totalsegraren Shaun Torrente. Ur svensk synvinkel var tävlingen i Sharjah en formidabel succé. Erik på första plats, Jonas Andersson på andra och Erik Edin på en 5:e plats. Under året har Erik vunnit tre av totalt 7 deltävlingar. Grand Prix Paris, Grand Prix London och nu senast Grand Prix Sharjah. Eriks lag Team Abu Dabi (Erik Edin, Shaun Torrente och Tani Al Qemsi) segrade också totalt under 2018. Nu laddar Erik upp inför 2019. Vi återkommer med reportage från den första tävlingen i Portimao, Portugal i maj månad. Läs mer om Erik Stark

Ska du sälja eller köpa bå...

fre 10 aug. 2018

Det här nyhetsbrevet innehåller nyheter och tips för dig som har din båt försäkrad hos Svenska Sjö och som går i sälj och köptankar. En rekordvarm sommar har resulterat i att fler varit ute under längre tid i sina båtar och att intresset för båtlivet har ökat. Vi ser också att köp och försäljning av båt nu har tagit fart. Ska du sälja eller köpa båt vill vi därför påminna om att du som har din båt försäkrad i Svenska Sjö har många fördelar som både kan öka värdet på din båt och underlätta vid köp och försäljning.

Svenska Sjö:s köp- och säljpaket, om du ska sälja eller köpa båt

För att göra köp och försäljning lite tryggare har vi tagit fram en köp och sälj-guide och ett köpeavtal som du gratis kan ladda ned. Att skriva ett för båt specialanpassat köpeavtal rekommenderar vi starkt. Det kan göra stor skillnad om du hamnar i en tvist med köpare eller säljare. Om du ändå skulle hamna i en tvist som innebär att du tvingas anlita juridiskt ombud, är det tryggare hos Svenska Sjö. Vi betalar upp till dubbelt så mycket mot vad som är normalt i branschen, upp till sex prisbasbelopp eller 273 000 kr för ombudskostnader i samband med överlåtelsetvister. Dessutom har vi satt ett tak på självrisken vilket vi är ensamma om, allt för att du ska kunna sova lugnt. Tryggt att veta när man säljer eller köper båt. Läsa vår guide med nyttiga tips inför köp eller försäljning och ladda ner vårt köpekontrakt gratis här.

500 kr i självriskbonus till köpare

Om du säljer din båt och köparen tecknar båtförsäkring i Svenska Sjö får köparen direkt 500 kr i självriskbonus. Det är också väldigt praktiskt om köparen fortsätter att ha försäkringen i Svenska Sjö om det uppstår en skada precis i skarven vid ett köp. Har du tilläggsförsäkringen maskin kan den följa med till ny köpare även om den är äldre än 10 år vilket annars är gränsen för nyteckning.

Flytta över din självriskbonus till ny båt du köper

Ska du köpa en ny båt får du flytta över upparbetad bonus till den nya båten Det sker automatiskt när du försäkrar den nya båten hos oss.

Skadehistorik, visa köparen vad din båt varit med om, eller inte varit med om.

Du kan enkelt på mina sidor logga in med bank-id och där skriva ut ett certifikat som beskriver de försäkringsskador du eventuellt haft på din båt. Har du inte haft några skador hos oss syns det också. Detta ger extra trygghet för köparen som gör ditt objekt mer intressant. Tillsammans med ett riktigt båtanpassat köpeavtal och en stark rättskyddsförsäkring blir din eventuella försäljning tryggare än utan dessa delar.

Berätta för oss vem som köpt din båt

Enklast är om du pratar med köparen om fördelarna vi nämnt ovan och att du ber oss att kontakta köparen så ordnar vi så att din försäkring flyttas över, enkelt och smidigt. OBS att det är vad köparen betalt för båten som är det maximala försäkringsvärdet.

SUPER STARKT! Erik Stark v...

tors 5 juli 2018

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Erik Stark gjorde en enastående körning och tog en spektakulär seger i ett dramatiskt UIM F1H2O Grand Prix på Lac Leman, Evian.

[su_quote]Ska jag vara ärlig så var det ett väldigt svårt race. Det var helt omöjligt att köra säkert. Man kunde inte se vågorna när de kom och om du saktade ned slog dom så du var tvungen att köra i full fart för att försöka gå över dem.[/su_quote]

Det här var alltså andra raka segern och Erik Stark tar nu totalledningen i F1 just före sina nya lagkamrater Thani Al Qemzi och Shaun Torrente i team Abu Dhabi.

[su_quote]Det är fantastiskt för laget: etta, tvåa och trea, vad mer kan du begära.[/su_quote]

Men blir det någon vila nu?- Nja, två dagar. Sedan drar jag ned till Italien för tävling i en annan klass.

Det gick också bra för de andra svenskarna den här gången.

Erik Edin gjorde sitt bästa resultat någonsin och körde in som nr 4:a och Jonas Andersson blev 6:a.

Vi väntar med spänning mot nästa deltävling i Xiangyang, Kina i september.

Läs mer om Erik Stark.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]